Przesunięty przez: tyku 06-03-2020, 11:52 |
Pomoc przy zakupie pierwszego samochodu |
Autor |
Wiadomość |
Kyziek25
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-03-2020, 08:52
|
|
|
Moim zdaniem bardziej praktyczny jest sportback. Jeśli planujesz LPG to te silniki wymagają bardzo dobrego montażu bo mają delikatne głowice i na kiepskiej instalacji dość szybko wypalają się zawory i gniazda zaworowe. |
|
|
|
 |
Kyziek25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2020, 09:58
|
|
|
Myślałem nad tym zeby zostawić benzynę. Jakbym zakładał gaz to bym sie nawet nie wachał co wybrać. Sedan mi sie bardziej podoba ale jak mówisz, sportback jest bardziej praktyczny |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-03-2020, 12:02
|
|
|
Jeśli nie planujesz LPG to autko jak najbardziej ciekawe chociaż wielu tu narzekało na spalanie tego silnika bo niewiele żwawszy niż 1.6 a jednak sporo więcej pali.
Ja patrzę z perspektywy rodziny W takim przypadku lepiej aby auto było bardziej praktyczne, często się zdarza że trzeba coś przewieźć co do sedana albo ciężko było by wsadzić albo w ogóle nie wejdzie. |
|
|
|
 |
thoorgal
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant VIII
|
Wysłany: 06-03-2020, 13:56
|
|
|
Jak brać to tylko sportback, sedany są już tak popularne że szkoda gadać.
Trzeba się jakoś wyróżnić |
|
|
|
 |
Mazin89
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Lip 2017 Posty: 433 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 06-03-2020, 17:14
|
|
|
thoorgal napisał/a: | Jak brać to tylko sportback, sedany są już tak popularne że szkoda gadać. Trzeba się jakoś wyróżnić |
No bo rzeczywiście sportbacka to ze świecą szukać po ulicach:P
Kyziek25 napisał/a: | Zastanawiam czy lepszy sedan czy sportback dla osoby co głównie jeździ sama albo w 2 osoby. |
Bierz tego który Ci sie bardziej podoba w takim układzie. Jak jeździsz sam czy w dwie osoby bagażnika w sedanie wystarczy. A auto poza przemieszczaniem się z punktu A do punktu B powinno cieszyć właściciela. Sportback ma ładniejszy przód ale tył to porażka. |
|
|
|
 |
Kyziek25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2020, 17:34
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Jeśli nie planujesz LPG to autko jak najbardziej ciekawe chociaż wielu tu narzekało na spalanie tego silnika bo niewiele żwawszy niż 1.6 a jednak sporo więcej pali.
Ja patrzę z perspektywy rodziny W takim przypadku lepiej aby auto było bardziej praktyczne, często się zdarza że trzeba coś przewieźć co do sedana albo ciężko było by wsadzić albo w ogóle nie wejdzie. |
Czyli lepiej szukac 1.6 ? Z tego co widze to różnica w KM jest dosc duza bo 117 vs 143. A różnica w jeździe i przyspieszeniu duzo zauważalna w stosunku to spalania?
Myślałem nad sedanem bo w domu juz mam skode w kombii i duzy bagażnik z doświadczenia mi nie potrzebny. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 06-03-2020, 20:40
|
|
|
Kyziek25 napisał/a: | Czyli lepiej szukac 1.6 ? Z tego co widze to różnica w KM jest dosc duza bo 117 vs 143. A różnica w jeździe i przyspieszeniu duzo zauważalna w stosunku to spalania? |
Możesz czytać opinie innych, ale najlepiej jest się przejechać oboma silnikami i dobrać pod siebie, bo może Ci wystarczy 1.6, a może jednak będzie mu troszeczkę "brakowało" .
Co do 1, to mocniej przyglądnąłbym się przodowi, bo szpary przy reflektorach wydają mi się nierówne i za duże. Kolor zderzaka z przodu też mi się wydaje delikatnie inny od elementów wokół. Resztę trudno określić, bo u mnie zdjęcia są jakieś takie "spikselizowane" przy szparach...
2. Sportback, moje spostrzeżenia identyczne jak w przypadku pierwszego, plus dodatkowo zderzak przedni jest z wersji z bi-xenonami, a auto ich nie ma i jego spasowanie z maską jest słabe, a nawet może maska jest lekko podgięta w jednym miejscu. A i jeszcze mi się w oczy rzuciła jakaś dziwna dziura nad hakiem zamka na zdjęciu otwartych drzwi z tyłu. Patrząc na wyposażenie środka i felgi 18", to powinien mieć jeszcze dokładki progowe. Brak sensownego opisu i wzmianki o pochodzeniu auta.
3. W tak fatalnym stanie kierownicy nie widziałem już ho ho, sugerowałaby większy przebieg, albo ktoś wcześniej jeździł w nim z pierścionkami i długimi paznokciami. Zderzak z innej wersji (to, co w 2), z patrząc na to, że z tyłu siedzi sporo niżej, to hak był dość intensywnie używany (co mogło się odbić na silniku), co dodatkowo potwierdza stan pod maską . Patrząc na taki syf pod maską, to raczej silnik nie jest igła, bo zawsze pojawią się jakieś nieszczelności w dolocie, a przy takim syfie, to mogło zdewastować silnik.
W każdym brakuje dokładek, więc dość dobrze sprawdziłbym stan progów (rdza). |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
Kyziek25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2020, 10:17
|
|
|
Czyli z twojej wypowiedzi wynika ze warto sie tylko przyjrzeć bliżej tylko temu pierwszemu. A Lancery maja duzy problem z rdza ?
Myślę ze tak jak mówisz, trzeba samemu sprawdzić co i jak odnośnie silników.
Znalazłem w sumie z 1.6 cos takiego
https://www.otomoto.pl/of...y-ID6CKxIC.html |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 07-03-2020, 12:35
|
|
|
No ja bym osobiście z trzeciego od razu zrezygnował, pozostałe dwa można podjechać, zobaczyć z bliska (zdjęcia nigdy nie wychwycą wszystkiego) i ewentualnie negocjować cenę. Te auta mają już około 10 lat, więc nie ma co oczekiwać, że nigdy nie miały żadnej przygody.
No jak to w większości Japończyków ruda je lubi. Nie powinno być problemu, że coś już aż przegniło (no może poza wydechem), ale naloty będą.
Ten co teraz wysłałeś ( jmbsncy1abu001906 ) też maił jakąś przygodę z przodu zwłaszcza po stronie pasażera - słabe spasowanie zderzaka, wymieniany reflektor (nawet jest na nim napis markerem), nawet felga jest na rancie zakrzywiona. Trochę zniszczony w środku.
Po wpisaniu vin w google pojawia się stare ogłoszenie za 26tys. z października, a przez ostatnie 4 miesiące zrobił ledwo ponad 1tys. km.
PS Cena na allegro jest o ponad 200zł niższa . |
|
|
|
 |
joseba
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 '14
|
Wysłany: 11-03-2020, 13:24
|
|
|
thoorgal napisał/a: | Jak brać to tylko sportback, sedany są już tak popularne że szkoda gadać.
Trzeba się jakoś wyróżnić |
dlatego jeżdżę sedanem z boxem dachowym
preferowałem sportbacka, ze względu na bagażnik i powiększającą się rodzinę, ale wpadł w oko dobry egzemplarz w sedanie, plus trumna, to mnie litraż już nie zrażał
okazało się, że wózek i tak do bagażnika wchodzi, choć tylne koła muszę za każdym razem demontować |
|
|
|
 |
|