Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tyku
06-03-2020, 11:52
Pomoc przy zakupie pierwszego samochodu
Autor Wiadomość
Kyziek25 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer VIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2020, 08:28   Pomoc przy zakupie pierwszego samochodu

Witam wszytskich,
Jak zaznaczyłem w tytule poszukuję swojego pierwszego samochodu. W oko wpadły mi takie ogłoszenia:

https://www.otomoto.pl/of...a-ID6CUrID.html

https://www.otomoto.pl/of...r-ID6CIv3f.html

https://www.otomoto.pl/of...r-ID6CKyg1.html

Dodam ze szukam samochodu tak do 25 tys. Zastanawiam czy lepszy sedan czy sportback dla osoby co głównie jeździ sama albo w 2 osoby.

Licze na wasza pomoc

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-03-2020, 08:52   

Moim zdaniem bardziej praktyczny jest sportback. Jeśli planujesz LPG to te silniki wymagają bardzo dobrego montażu bo mają delikatne głowice i na kiepskiej instalacji dość szybko wypalają się zawory i gniazda zaworowe.

Kyziek25 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-03-2020, 09:58   

Myślałem nad tym zeby zostawić benzynę. Jakbym zakładał gaz to bym sie nawet nie wachał co wybrać. Sedan mi sie bardziej podoba ale jak mówisz, sportback jest bardziej praktyczny

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-03-2020, 12:02   

Jeśli nie planujesz LPG to autko jak najbardziej ciekawe chociaż wielu tu narzekało na spalanie tego silnika bo niewiele żwawszy niż 1.6 a jednak sporo więcej pali.
Ja patrzę z perspektywy rodziny :) W takim przypadku lepiej aby auto było bardziej praktyczne, często się zdarza że trzeba coś przewieźć co do sedana albo ciężko było by wsadzić albo w ogóle nie wejdzie.

thoorgal 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant VIII
Wysłany: 06-03-2020, 13:56   

Jak brać to tylko sportback, sedany są już tak popularne że szkoda gadać.
Trzeba się jakoś wyróżnić :badgrin:

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 06-03-2020, 17:14   

thoorgal napisał/a:
Jak brać to tylko sportback, sedany są już tak popularne że szkoda gadać. Trzeba się jakoś wyróżnić

No bo rzeczywiście sportbacka to ze świecą szukać po ulicach:P

Kyziek25 napisał/a:
Zastanawiam czy lepszy sedan czy sportback dla osoby co głównie jeździ sama albo w 2 osoby.

Bierz tego który Ci sie bardziej podoba w takim układzie. Jak jeździsz sam czy w dwie osoby bagażnika w sedanie wystarczy. A auto poza przemieszczaniem się z punktu A do punktu B powinno cieszyć właściciela. Sportback ma ładniejszy przód ale tył to porażka.

Kyziek25 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-03-2020, 17:34   

plecho1 napisał/a:
Jeśli nie planujesz LPG to autko jak najbardziej ciekawe chociaż wielu tu narzekało na spalanie tego silnika bo niewiele żwawszy niż 1.6 a jednak sporo więcej pali.
Ja patrzę z perspektywy rodziny :) W takim przypadku lepiej aby auto było bardziej praktyczne, często się zdarza że trzeba coś przewieźć co do sedana albo ciężko było by wsadzić albo w ogóle nie wejdzie.

Czyli lepiej szukac 1.6 ? Z tego co widze to różnica w KM jest dosc duza bo 117 vs 143. A różnica w jeździe i przyspieszeniu duzo zauważalna w stosunku to spalania?

Myślałem nad sedanem bo w domu juz mam skode w kombii i duzy bagażnik z doświadczenia mi nie potrzebny.

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 06-03-2020, 20:40   

Kyziek25 napisał/a:
Czyli lepiej szukac 1.6 ? Z tego co widze to różnica w KM jest dosc duza bo 117 vs 143. A różnica w jeździe i przyspieszeniu duzo zauważalna w stosunku to spalania?

Możesz czytać opinie innych, ale najlepiej jest się przejechać oboma silnikami i dobrać pod siebie, bo może Ci wystarczy 1.6, a może jednak będzie mu troszeczkę "brakowało" :roll: .

Co do 1, to mocniej przyglądnąłbym się przodowi, bo szpary przy reflektorach wydają mi się nierówne i za duże. Kolor zderzaka z przodu też mi się wydaje delikatnie inny od elementów wokół. Resztę trudno określić, bo u mnie zdjęcia są jakieś takie "spikselizowane" przy szparach...

2. Sportback, moje spostrzeżenia identyczne jak w przypadku pierwszego, plus dodatkowo zderzak przedni jest z wersji z bi-xenonami, a auto ich nie ma i jego spasowanie z maską jest słabe, a nawet może maska jest lekko podgięta w jednym miejscu. A i jeszcze mi się w oczy rzuciła jakaś dziwna dziura nad hakiem zamka na zdjęciu otwartych drzwi z tyłu. Patrząc na wyposażenie środka i felgi 18", to powinien mieć jeszcze dokładki progowe. Brak sensownego opisu i wzmianki o pochodzeniu auta.

3. W tak fatalnym stanie kierownicy nie widziałem już ho ho, sugerowałaby większy przebieg, albo ktoś wcześniej jeździł w nim z pierścionkami i długimi paznokciami. Zderzak z innej wersji (to, co w 2), z patrząc na to, że z tyłu siedzi sporo niżej, to hak był dość intensywnie używany (co mogło się odbić na silniku), co dodatkowo potwierdza stan pod maską :shock: . Patrząc na taki syf pod maską, to raczej silnik nie jest igła, bo zawsze pojawią się jakieś nieszczelności w dolocie, a przy takim syfie, to mogło zdewastować silnik.

W każdym brakuje dokładek, więc dość dobrze sprawdziłbym stan progów (rdza).

Kyziek25 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2020, 10:17   

Czyli z twojej wypowiedzi wynika ze warto sie tylko przyjrzeć bliżej tylko temu pierwszemu. A Lancery maja duzy problem z rdza ?
Myślę ze tak jak mówisz, trzeba samemu sprawdzić co i jak odnośnie silników.
Znalazłem w sumie z 1.6 cos takiego

https://www.otomoto.pl/of...y-ID6CKxIC.html

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 07-03-2020, 12:35   

No ja bym osobiście z trzeciego od razu zrezygnował, pozostałe dwa można podjechać, zobaczyć z bliska (zdjęcia nigdy nie wychwycą wszystkiego) i ewentualnie negocjować cenę. Te auta mają już około 10 lat, więc nie ma co oczekiwać, że nigdy nie miały żadnej przygody.
No jak to w większości Japończyków ruda je lubi. Nie powinno być problemu, że coś już aż przegniło (no może poza wydechem), ale naloty będą.

Ten co teraz wysłałeś ( jmbsncy1abu001906 ) też maił jakąś przygodę z przodu zwłaszcza po stronie pasażera - słabe spasowanie zderzaka, wymieniany reflektor (nawet jest na nim napis markerem), nawet felga jest na rancie zakrzywiona. Trochę zniszczony w środku.
Po wpisaniu vin w google pojawia się stare ogłoszenie za 26tys. z października, a przez ostatnie 4 miesiące zrobił ledwo ponad 1tys. km.

PS Cena na allegro jest o ponad 200zł niższa ;) .

joseba 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 '14
Wysłany: 11-03-2020, 13:24   

thoorgal napisał/a:
Jak brać to tylko sportback, sedany są już tak popularne że szkoda gadać.
Trzeba się jakoś wyróżnić :badgrin:

dlatego jeżdżę sedanem z boxem dachowym 8)
preferowałem sportbacka, ze względu na bagażnik i powiększającą się rodzinę, ale wpadł w oko dobry egzemplarz w sedanie, plus trumna, to mnie litraż już nie zrażał
okazało się, że wózek i tak do bagażnika wchodzi, choć tylne koła muszę za każdym razem demontować

Odpowiedz do tematu