Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3A 1.6] Szarpanie podczas opuszczania gazu
Autor Wiadomość
ozi546 
Forumowicz

Auto: Lancer VII 1.6 98KM 2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-05-2020, 13:19   [CS3A 1.6] Szarpanie podczas opuszczania gazu

Witam.
Mam taki problem, że podczas odpuszcanii gazu, bez wysprzęglania samochód szarpie, tak jakby raptownie wytracał prędkość, uniemożliwia to łagodnie dojeżdżanie do świateł bez konieczności użycia sprzęgła. Podczas gwałtownego dodania gazu na niskich biegach również odczuwalne jest szarpnięcie. Dodam, że najczęściej takiencosnwystepuje na zimnym silniku.
Auto posiada silnik 1.6 98KM i jest wyposażone w instalację gazową.
Czy takie.zjawisko jest normą w tych samochodach? Czy warto coś sprawdzić ma taka okoliczność?

mrcng 
Forumowicz

Auto: Lancer CSW 1.6
Wysłany: 22-05-2020, 14:39   

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1528491
Tu może coś wyłuskasz dla siebie.
Szarpie na LPG i PB ? Kiedy wymieniałeś świece, filtr powietrza? Jaki jest stan cewek? Ja to na Twoim miejscu bym zresetował kompa (odepnij aku na 10 min) potem podłącz i niech się komp zaprogramuje na obroty (odpalasz silnik i czekasz aż się zagrzeje). Nie wiem czy to pomoże. Podjedź do mechanika niech obejrzy co to. Mi kiedys szarpało (w innym aucie) jak alternator padał (opór był).

ozi546 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2020, 14:52   

Dziękuje za odpowiedź i podesłany link.
Szarpie i na LPG i na PB, ustaje dopiero jak samochód się zagrzeje. Filtr, przewody i świece są nowe. Bardzo możliwe, że i u mnie to alternator, bo czasami jest problem z ładowaniem (jest nieregularne, przygasają światła) ale nie obstawiałem, że to może powodować szarpanie silnika.

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 06-06-2020, 16:42   

Witam.
sprawdź jeszcze czy paski nie są za mocno naciągnięte. Jak ktoś naciągnął na chama to może to też być przyczyną. Nie słychać buczenia łożysk przy przy odpuszczaniu gazu?

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
Wysłany: 12-09-2020, 19:01   

ozi546 napisał/a:

Szarpie i na LPG i na PB, ustaje dopiero jak samochód się zagrzeje. Filtr, przewody i świece są nowe. Bardzo możliwe, że i u mnie to alternator, bo czasami jest problem z ładowaniem (jest nieregularne, przygasają światła) ale nie obstawiałem, że to może powodować szarpanie silnika.

Czy poradziłeś sobie z tą usterką ?

ozi546 
Forumowicz

Wysłany: 12-09-2020, 19:56   

Niestety jeszcze nie, odstawiłam ją, bo aż tak mi nie przeszkadza. Ale być może przyczyną jest padnięty uszczelniacze gniazda świecy, bo ostatnio zauważyłem, że na pierwszym cylindrze świeca od góry jest zalana olejem.

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
Wysłany: 12-09-2020, 23:30   

Przyjrzyj się jeszcze łącznikom od świec do cewek.
Fajki (te łączniki) jeśli nie mają wewnątrz dobrego połączenia potrafią powodować szarpania motoru, brak mocy silnika.
Gniazda świec można wytrzeć szmatką, same fajki też można wyczyścić z oleju wewnątrz gdzie stykają się ze świecą i od strony cewek rówież.
Fajki od strony cewek są ściągane i można je nabywać jako element zamienny. Można je sprawdzić omomierzem.

Odpowiedz do tematu