Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bagażnik na hak do rowerów
Autor Wiadomość
eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-06-2020, 13:35   Bagażnik na hak do rowerów

Chce kupić bagażnik na hak zastanawiam się między Amos Giro 4 a Interpack quatro
Ma kto doświadczenie z którymś z nich? Albo rade na co patrzeć przy wyborze takiego bagażnika?

Tygr 
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Wysłany: 08-06-2020, 15:48   

eremita, osobiście nie maiłem kontaktu z amos, ale słyszałem strasznie negatywne opinie o niej.

Interpack quatro parę razy polecali na grupach rowerowych.

Pamiętaj, że musisz mieć wtyczkę 13 pin od jakiegoś czasu.

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2020, 09:30   

Wiem dla tego kupuje z wtyczką na 13 pin, co prawda w aucie mam 7. Jak będę miał czas to zmienię gniazdo w grandku jak nie to przejściówkę założę :wink: .

Tygr 
Forumowicz

Wysłany: 09-06-2020, 20:36   

A to tak działa prosto?

Cytat:
Wiązka 13 PIN jest obowiązkowa przy bagażniku rowerowym na hak
Na początku roku 2016 kiedy to nasz ustawodawca uregulował kwestie związane z wyrobieniem trzeciej tablicy wprowadził również pewne obostrzenia dotyczące użytkowania bagażnika oraz tego w jakie konkretnie oświetlenie owy bagażnik powinien być wyposażony. Bagażnik rowerowy powinien być wyposażony we wszystkie światła, w które posiada samochód tj. pozycje, światła stopu, kierunki, światło przeciwmgłowe oraz światło wsteczne. Dlatego jeżeli planujesz zakup haka holowniczego i wiązki elektrycznej pod bagażnik rowerowy koniecznie kup wiązkę 13PIN. Jeżeli kupisz wiązkę 7PIN światło wsteczne w bagażniku nie będzie działało przez co podczas kontroli może nie obejść się bez mandatu. Nawet jeżeli masz bagażnik, który posiada światło wsteczne, a przy haku będziesz mieść wiązkę 7PIN to mimo zastosowania reduktora światło wsteczne nie będzie działało.

https://www.ehaki.pl/jaka...13-pin,pa3,17,0

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2020, 08:21   

No tak, z przejściówką będą swiatła działały jak w instalacji 7 pinowej, by wszystko działało trzeba zmienić gniazdo w aucie i oczywiście doprowadzić do niego pozostałe kable :wink:

Tygr 
Forumowicz

Wysłany: 15-06-2020, 22:04   

eremita, a wg tego potrzebujesz kompletu świateł.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 25-06-2020, 13:01   Re: Bagażnik na hak do rowerów

eremita napisał/a:
Chce kupić bagażnik na hak zastanawiam się między Amos Giro 4 a Interpack quatro
Ma kto doświadczenie z którymś z nich? Albo rade na co patrzeć przy wyborze takiego bagażnika?

Stałem przed tym wyborem kila lat temu - kupiłem Twinny Load quattro 4. Bagażnik sprawdził się na tyle dobrze, że rok temu kupiłem też taki sam ale na dwa rowery.

Zaleta - trzyma wyłącznie za korbę, tj. jedyny punkt mocowania roweru (poza przypięciem kół do rynienek), to mocowanie za korbę pedałów. Daje to b. stabilne mocowanie, nie rysują się ramy, nic się nie telepie itd.
Całość jest bardzo stabilna, jedyny ruch jaki zaobserwowałem w wypadku całego bagażnika to góra<>dół, ale to wyłącznie ruch wynikający z elastyczności haka. Na haku montowany jest stabilizator, trzyma cały bagażnik (nie ma patentu w rodzaju ściskania kuli jak np. u thule). Nie napiszę, z jaką prędkością jechałem nad morze z Nowego Sącza, ale jechałem jakby to była niemiecka autostrada - i naprawdę było bardzo stabilnie.

Wada - trzyma wyłącznie za korbę. Tak - to i zaleta i zarazem wada. Takie mocowanie przenosi dość duże siły na suport roweru. On i tak musi wiele znieść, cały ciężar kolarza itd, ale przy gwałtownym hamowaniu łożyska suportu dostają po .. kulkach ;-)

Druga wada - jest stalowy, czyli będzie rdzewieć (ale jest ocynk). Trzecia - trzeba go złożyć niczym z klocków lego (chyba, że kupisz używkę). Do tego, ponieważ rowery mają różne korby i grubości opon, to trzeba dopasować konkretne miejsce pod konkretny rower - pierwszy załadunek rowerów, po zakupie i złożeniu, zajął mi ok. godziny (cztery rowery), potem to sama przyjemność. No i - nie kupuj starych twinny loadów, bo rynienki pasują do opon kolarzówek czy mieszczuchów (mowa o stalowych rynienkach na opony), ale do górali potrzeba plastikowych, szerszych.
Pooglądaj filmiki, poszukaj w okolicy - cena nowego kilka lat temu to było ok. 1700 PLN. Używki "chodziły" po około 1200 zł.

Odpowiedz do tematu