|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zakup Lancera z zamysłem montażu LPG |
Autor |
Wiadomość |
Sandybanks
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 CS0 kombi 2004r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-04-2020, 12:53 Zakup Lancera z zamysłem montażu LPG
|
|
|
Cześć,
Z powodu przeprowadzki, przez następny rok, maksymalnie dwa, będę miał do pracy ~50km w jedną stronę (trasa przez A1->A4->DW i na odwrót). Dzisiaj ocenię aktualne spalanie mojego lancera kombi z 2004r., co pewnie już utwierdzi mnie w przekonaniu, że to czas na zmianę.
Jako, że w ciągu dwóch lat zrobię minimum 50kkm, rozglądam się za benzynami z przebiegiem do 150kkm w dobrym stanie technicznym, aby zamontować LPG.
Zainteresowały mnie te dwa ogłoszenia, ktoś może oglądał lub po samym ogłoszeniu może powiedzieć czy jego zdaniem warto się interesować? A może macie jakieś swoje propozycje?:
Lancer 1,8 2009r. 120kkm
Lancer 1,6 2011r. 115kkm
EDIT:
Jak pisałem wcześniej, oceniłem spalanie (tankowanie pod korek -> trasa w dwie strony i znowu pod korek). Wychodzi na to, że paliwożerność mojego lancera to 7,6l/100km. Mimo, że nie ma tragedii, dalej chcę przesiąść się do czegoś nowszego. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 22-04-2020, 17:52
|
|
|
W przypadku 1.8 ( JMBLNCX3A9U011425 ) ja nie widzę na zdjęciach jakichś poważnych wad. Co udało mi się zauważyć, to nieoryginalna ramka i chyba reflektory są "nierówno" zmatowiałe, ale ich śruby wydaja się oryginalnie zardzewiałe, więc może jeden jest tylko brudniejszy od drugiego.
1.6 ( JMBLNCX1ABU002979 ) Na zdjęciach też wygląda dla mnie ok, jedynie coś tam niedawno mógł mieć coś z tyłu robione, bo uszczelka bagażnika jest miejscami upchnięta pod obicie i plastiki. Też mam wrażenie, że ta część pasa przedniego (nie wiem jak to się fachowo nazywa) jest jakby ugięta(względem tej po stronie pasażera):
Jest szansa, że gdy wiercili dziurę na czujkę otwarcia maski, to się ugięło, albo to jakieś cienie i tak wyszło na zdjęciu.
To 1.8 może palić więcej - poczytaj temat odnośnie spalania https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24515 (no może końcówkę tematu ) |
|
|
|
 |
Sandybanks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2020, 19:19
|
|
|
Dzięki za trafne spostrzeżenia, faktycznie, nawet śrubka lampy w 1.8 po stronie kierowcy jakby od góry mnie pordzewiała. Co do 1.8, przeczytałem właśnie kilka stron dyskusji, doszedłem do wniosku, że na gazie jakoś oblecę. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 22-04-2020, 20:10
|
|
|
Sandybanks,
Nawet jeśli była wymieniana lampa, to nic poważnego według mnie (byle w razie czego nie była włożona z anglika/USA). W autach, które mają 10 lat trudno oczekiwać ideałów.
Co do gazu, to jeszcze się nie wypowiem, bo dopiero zrobiłem na nim około tysiąc kilometrów. Przy aktualnych cenach, to nawet na benzynie nie ma tragedii. Tylko gaz zakładaj u kogoś, kto jest polecany i najlepiej jakby już robił kilka Lancerów z większymi przebiegami na gazie, bo silniki 1.8 (4B10 143KM) lepiej jak są "dopieszczane" jeśli chodzi o gaz. Odnośnie też jest dość obszerny temat - warto poczytać.
Biorą co uwagę, że dałeś ogłoszenia z różnymi silnikami, to proponuję Ci się przejechać oboma (najlepiej na trasie - większe prędkości) przed zakupem, a nie tylko czytać opinie w sieci. Niektórzy mówią, że w 1.6 brakuje tego czegoś, a dla innych nie ma różnicy między 1.6 i 1.8 . |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
Sandybanks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-04-2020, 11:51
|
|
|
Ok, dzisiaj poczytam o gazie, dlatego szukam do 150kkm, żeby to nie był za duży przebieg. No aktualnie daję rade robić trasę 100-120km dziennie lancerem z 2004 w kombii, ale zauważyłem, że od 140 buja mną na boki i boję się że auto samo zmieni pas ^^
Przyznam, że wczoraj przejrzałem też oferty Astry 1.4T z 2009+ roku, wolę zostać przy mitsubishi, ale tam łatwiej o krajowy z niskim przebiegiem w kwocie do 30k + ten 6 bieg na autostradę, jeżdząc aktualnie codziennie jego brak jest odczuwalny |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 23-04-2020, 12:25
|
|
|
Sandybanks,
1.8 na autostradach też jest głośny, 5 bieg i około 4 tysiące obrotów robi swoje. Obstawiam, że w 1.6 jest jeszcze gorzej. Zawsze można go trochę wyciszyć . Co do bujania, to na 16" też nim trochę kołysze, na 18" już jest lepiej.
Ja akurat wolałem zagraniczny, ale w pełnej opcji wyposażenia (po lekkim obtarciu), niż golasa krajowego za podobną cenę. Nie rozumiem rynku Lancerów w Polsce, weźmy za przykład ten 1.6 z ogłoszenia, co wysłałeś. To jest wersja bazowa z dodatkową kierownicą multimedialną i halogenami, w salonie ile on mógł kosztować, z 60/70 tysięcy (strzelam)? Teraz ma prawie 10 lat i jest wystawiony za połowę, a to nie jest jakiejś wysokiej klasy auto... |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 23-04-2020, 19:46
|
|
|
Bzyk_R1,
Chyba miało być 150 000km bez kropki .
Ja tak nie twierdzę, jedynie zaznaczyłem, że w przypadku 4B10 w związku z powszechna opinią o plastelinowych gniazdach warto dbać o silnik w gazie . |
|
|
|
 |
Sandybanks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2020, 21:14
|
|
|
Postanowiłem przeczekać pandemię i kupić coś zza granicy, za identyczną cenę, faktycznie często lepsze wyposażenie, a jak się pogrzebie w prywatnych ogłoszeniach na https://www.ebay-kleinanzeigen.de/ to można coś na własną rękę znaleźć.
Teraz mam problem z aktualnym autkiem, bo potrzebuję go podreperować - zawieszenie skrzywi, ale to już osobny temat. Dzięki panowie za opinie, jak już kupię lancer (albo asx?) to się pochwalę |
|
|
|
 |
MitsuGo
Forumowicz LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
|
Wysłany: 06-08-2020, 14:59
|
|
|
ASX to ciekawy model, może kiedyś też się na niego przesiądę. Zdrowia życzę i czekam na informacje co sprowadziłeś. |
_________________ Go MitsuGo |
|
|
|
 |
|
|