Lancer 1.6 MIVEC - pierwsze km - olej |
Autor |
Wiadomość |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 26-04-2014, 13:00
|
|
|
irq napisał/a: | dlaczego wymieniłeś |
bo uznałem, że to z pewnością nie zaszkodzi- niby teraz już nie stosuje się klasycznego docierania silników przez użytkownika, ale jednak w jakimś stopniu "układa" się on przez pierwsze kilometry. A po drugie- powiedzmy, że dla lepszego samopoczucia (mojego, nie Lancera)
Hishi napisał/a: | nic się nie stało |
bo nie mogło. Gdyby miało się coś stać, to w instrukcji było by napisane- wymienić ! |
|
 |
zubol
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sedan 1.6 (CY1)
|
Wysłany: 11-05-2014, 13:16
|
|
|
Ja też wymieniłem bo tak mi zalecono w salonie podczas odbioru. Rodzi się pytanie czy to faktycznie było konieczne...????
Coś tam wspominali, że nowy silnik może mieć jeszcze jakieś drobinki, etc... |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 13-05-2014, 13:08
|
|
|
Po przejechaniu 4000 km Lancerem nie widzę żadnego ubytku oleju.
Co do zmian, to od dłuższego czasu, niezależnie od zapisów instrukcji obsługi skracam okresu między przeglądowe do 10 000 km i nie rujnuje mnie to. Za namową zaufanego mechanika zalewam olej Ford Formula E 5W30 (spełniający także wymagania Mitsubishi) i nie narzekam. Silniki w tak eksploatowanych autach bez zarzutu jeżdżą do dzisiaj, szczególnie opłaciło się to w dieslu. Lepkość oleju i pozostałe parametry zmieniają się z czasem, więc lepiej lać tańszy olej i częściej zmieniać, niż super drogi i dojeżdżać pełne 20 000 km. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-05-2014, 13:17
|
|
|
lobuzek napisał/a: | niezależnie od zapisów instrukcji obsługi skracam okresu między przeglądowe do 10 000 km i nie rujnuje mnie to. |
No i fajne tylko czemu lejesz olej HC A5/B5 skoro to oleje to zwiększonych okresów między przeglądowych?
lobuzek napisał/a: | Za namową zaufanego mechanika zalewam olej Ford Formula E 5W30 (spełniający także wymagania Mitsubishi) |
No tak sobie szpernąłem. A5/B5 z tego co widzę olej HC ale nie znalazłem jakie ma API... ???
W sumie nic specjalnego, a do tego moim zdaniem bez sensu skracać okres między przeglądami i lać A5/B5.... Lepiej A3/B3 lub A3/B4 |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
|
|
|
 |
Dzyndzel
Nowy Forumowicz
Auto: Polo
|
Wysłany: 24-08-2020, 09:11
|
|
|
Cześć, sorry za odkopanie tematu. Kupiłem Lancera 1.6 z przebiegiem ponad 250tys km. Chciałbym zapytać was, bardziej doświadczonych ile oleju może lyknac auto z takim przebiegiem. Pytam ponieważ wróciłem wczoraj z wakacji gdzie przejechałem w sumie ponad 600km i poziom oleju na bagnecie spadł z połowy do poniżej minimum. Trochę się boję że kupiłem wrak. Nie zauważyłem dymienia na niebiesko. Teraz będę monitorować ile zużywa go na 1000km. Proszę o jakieś informacje |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 24-08-2020, 11:02
|
|
|
Dzyndzel, mitsu przewiduje, że nawet do 1l/1000km w zeleżności od stylu jazdy to norma .
Ja bym się przejmował jak zacznie brać już ponad 3l/10000km.
Warto też sprawdzić czy nie masz jakiś wycieków.
A tak z ciekawości, jaki olej był łany? |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Dzyndzel
Nowy Forumowicz
Auto: Polo
|
Wysłany: 24-08-2020, 11:57
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli wymiana oleju jest co 15tys. Km to w międzyczasie trzeba dolać 15 litrów? To jest na serio normalne? To po co wymieniać olej jak jeździ cały czas na świeżym? olej jaki mi wlali to mobil super 3000 5w30. Ogólnie bardzo mi się podoba to auto i chciałbym je użytkować. Kupując japonczyka miałem w głowie ich niezawodność, a to się okazuje auto specjalnej troski. Nie chce przy tym urazić fanów marki, ale takie są moje odczucia |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-08-2020, 14:21
|
|
|
1l/1000km to jest standardowy chron producenta. Inne marki mają podobnie.
Co do specjalnej troski to nie wiem skąd takie wnioski. Jak ktoś chce się dłużej zastanawiać nad tym jaki olej wlewać to można się zastanawiać. Ale na każdym innym spełniającym wymagania będzie jeździł... Użytkownicy zazwyczaj nie zgłaszają większego zużycia niż 1l na 10-15 tys km. Czyli mniej więcej od wymiany do wymiany od max do min schodzi.
Obserwuj zużycie to będziesz więcej wiedział. Zużycie 1l/1000km w standardowych warunkach na pewno jest niepokojące. |
|
|
|
 |
|