Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 1.6 MIVEC - pierwsze km - olej
Autor Wiadomość
Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-04-2014, 13:00   

irq napisał/a:
dlaczego wymieniłeś

bo uznałem, że to z pewnością nie zaszkodzi- niby teraz już nie stosuje się klasycznego docierania silników przez użytkownika, ale jednak w jakimś stopniu "układa" się on przez pierwsze kilometry. A po drugie- powiedzmy, że dla lepszego samopoczucia (mojego, nie Lancera) :wink:

Hishi napisał/a:
nic się nie stało

bo nie mogło. Gdyby miało się coś stać, to w instrukcji było by napisane- wymienić !

zubol 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.6 (CY1)
Wysłany: 11-05-2014, 13:16   

Ja też wymieniłem bo tak mi zalecono w salonie podczas odbioru. Rodzi się pytanie czy to faktycznie było konieczne...????

Coś tam wspominali, że nowy silnik może mieć jeszcze jakieś drobinki, etc... :roll:

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 13-05-2014, 13:08   

Po przejechaniu 4000 km Lancerem nie widzę żadnego ubytku oleju.
Co do zmian, to od dłuższego czasu, niezależnie od zapisów instrukcji obsługi skracam okresu między przeglądowe do 10 000 km i nie rujnuje mnie to. Za namową zaufanego mechanika zalewam olej Ford Formula E 5W30 (spełniający także wymagania Mitsubishi) i nie narzekam. Silniki w tak eksploatowanych autach bez zarzutu jeżdżą do dzisiaj, szczególnie opłaciło się to w dieslu. Lepkość oleju i pozostałe parametry zmieniają się z czasem, więc lepiej lać tańszy olej i częściej zmieniać, niż super drogi i dojeżdżać pełne 20 000 km.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-05-2014, 13:17   

lobuzek napisał/a:
niezależnie od zapisów instrukcji obsługi skracam okresu między przeglądowe do 10 000 km i nie rujnuje mnie to.

No i fajne tylko czemu lejesz olej HC A5/B5 skoro to oleje to zwiększonych okresów między przeglądowych?

lobuzek napisał/a:
Za namową zaufanego mechanika zalewam olej Ford Formula E 5W30 (spełniający także wymagania Mitsubishi)

No tak sobie szpernąłem. A5/B5 z tego co widzę olej HC ale nie znalazłem jakie ma API... ???

W sumie nic specjalnego, a do tego moim zdaniem bez sensu skracać okres między przeglądami i lać A5/B5.... Lepiej A3/B3 lub A3/B4

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 13-05-2014, 13:42   

http://www.olejedosilniko...5w30-5l,34.html

API SL

Dzyndzel 
Nowy Forumowicz

Auto: Polo
Wysłany: 24-08-2020, 09:11   

Cześć, sorry za odkopanie tematu. Kupiłem Lancera 1.6 z przebiegiem ponad 250tys km. Chciałbym zapytać was, bardziej doświadczonych ile oleju może lyknac auto z takim przebiegiem. Pytam ponieważ wróciłem wczoraj z wakacji gdzie przejechałem w sumie ponad 600km i poziom oleju na bagnecie spadł z połowy do poniżej minimum. Trochę się boję że kupiłem wrak. Nie zauważyłem dymienia na niebiesko. Teraz będę monitorować ile zużywa go na 1000km. Proszę o jakieś informacje :D

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 24-08-2020, 11:02   

Dzyndzel, mitsu przewiduje, że nawet do 1l/1000km w zeleżności od stylu jazdy to norma ;) .
Ja bym się przejmował jak zacznie brać już ponad 3l/10000km.
Warto też sprawdzić czy nie masz jakiś wycieków.
A tak z ciekawości, jaki olej był łany?

Dzyndzel 
Nowy Forumowicz

Auto: Polo
Wysłany: 24-08-2020, 11:57   

Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli wymiana oleju jest co 15tys. Km to w międzyczasie trzeba dolać 15 litrów? To jest na serio normalne? To po co wymieniać olej jak jeździ cały czas na świeżym? :D olej jaki mi wlali to mobil super 3000 5w30. Ogólnie bardzo mi się podoba to auto i chciałbym je użytkować. Kupując japonczyka miałem w głowie ich niezawodność, a to się okazuje auto specjalnej troski. Nie chce przy tym urazić fanów marki, ale takie są moje odczucia :)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-08-2020, 14:21   

1l/1000km to jest standardowy :butthead: chron producenta. Inne marki mają podobnie.

Co do specjalnej troski to nie wiem skąd takie wnioski. Jak ktoś chce się dłużej zastanawiać nad tym jaki olej wlewać to można się zastanawiać. Ale na każdym innym spełniającym wymagania będzie jeździł... Użytkownicy zazwyczaj nie zgłaszają większego zużycia niż 1l na 10-15 tys km. Czyli mniej więcej od wymiany do wymiany od max do min schodzi.

Obserwuj zużycie to będziesz więcej wiedział. Zużycie 1l/1000km w standardowych warunkach na pewno jest niepokojące.

Odpowiedz do tematu