[I 2.0] Ograniczniki do Outlander I |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 14-05-2019, 23:13
|
|
|
Deus262 napisał/a: | Trochę na na temat ale czy warto się zabezpieczyć i kupić wcześniej kilka spinek tapicerki czy nie pękają przy zdejmowaniu? | Potwierdzam że pękają, jeśli robisz to pierwszy raz w samochodzie to masz duże szanse że nic nie pęknie a nawet jak pęknie jedna to nie ma dużej straty. Ja bym powiedział że oryginalne przeżywają 10-20x zdjęcie i założenie, a chińskie podróbki 1-2x razy. |
|
|
|
 |
Deus262
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I
|
Wysłany: 15-05-2019, 11:25
|
|
|
Ograniczniki wymienione, nie było to szczególnie trudne nic nie pękło Drzwi lewe jak i prawe trzymają się teraz bardzo dobrze, w środkowym położeniu jest lekki luz ale w żaden sposób to nie przeszkadza, otwierają się jakieś 10 cm szerzej co uważam za duży plus. Mogę polecać te zamienniki chociaż chińczyk z alli u którego kupowałem chyba upadł na głowę i podniósł cenę o 50 zł za szt., ciekawe jak będzie z żywotnością ale trochę na pewno wytrzymają. Dziękuję za pomoc pozdrawiam.
 |
|
|
|
 |
76magg
Forumowicz
Auto: O1T
|
Wysłany: 25-09-2020, 00:08
|
|
|
Wygrzebię temat, bo miałem z tyłu to samo - drzwi się same zamykały. Dzieciaki już spore, więc nie widziałem problemu, ale żona miała inne zdanie.
Po wymontowaniu mechanizmu blokady i rozmontowaniu go na części pierwsze przy użyciu młotka, śrubokrętu i dużego klucza hydraulicznego okazało się, że jedna z dwóch plastikowych blokad kompletnie się starła. Na jednej dalej był karb na środku, na drugiej już ani śladu.
To co zrobiłem, żeby to naprawić, to:
Znalazłem cienki gwoździk około 2-3 cm (tak długi jak ten plastik). Przewierciłem się nim przez plastik mniej więcej tam gdzie był oryginalnie garb. Złożyłem wszystko tak jak było, zaciskając odgięty wcześniej metal.
Po wkręceniu wszystkiego na miejsce nasmarowałem jakimś gęstym smarem maszynowym.
Zobaczymy ile potrzyma, ale gwoździa raczej łatwo nie przetrze, także zakładam kilka lat powinno wytrzymać. Jutro zrobię drugą stronę. |
_________________ Jednego O1T mi "Zły Pan" rozbił, ale poszedł w dobre ręce i będzie jeszcze śmigał.
Drugiego O1T kupiłem, bo nie znalazłem niczego lepszego na rynku.
Montaż kamerki:
https://www.youtube.com/watch?v=5VhdZQspInA |
|
|
|
 |
roger18sx
Forumowicz
Auto: OUTLANDER 2.0T
|
Wysłany: 03-11-2020, 21:53
|
|
|
Zakupiłem jeden nowy ogranicznik a stary rozebrałem i pewnie go zregeneruję i będzie na drugą stronę auta. Głównie to ścierają się te białe ślizgi i nie trzymają a te czarne gumowe elementy pełnią funkcję sprężyny. Więc jak by się choć raz na rok posmarowało białym smarem to żywotność sie wydłuża.
 |
|
|
|
 |
76magg
Forumowicz
Auto: O1T
|
Wysłany: 04-11-2020, 14:26
|
|
|
Tutaj filmik z tego jak "naprawiałem". Może się przyda.
youtube |
_________________ Jednego O1T mi "Zły Pan" rozbił, ale poszedł w dobre ręce i będzie jeszcze śmigał.
Drugiego O1T kupiłem, bo nie znalazłem niczego lepszego na rynku.
Montaż kamerki:
https://www.youtube.com/watch?v=5VhdZQspInA |
|
|
|
 |
qu4q
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2004 2.4 160KM
|
Wysłany: 29-01-2021, 13:07 Ograniczniki drzwi
|
|
|
Witam
Chciałbym się dowiedzieć, czy to normalne ze w moim Outlanderze ograniczniki drzwi tak naprawdę służą tylko do tego, żeby drzwi nie otworzyły się za daleko? Troche jak wrota do stodoły. Nie maja żadnego stopniowania. Jeśli w tych modelach producent po prostu zadecydował, że tak będzie, czy orientujecie się, czy da się gdzieś kupić zamienniki, które takie stopniowanie (blokowanie w kilku pozycjach uchylenia) mogłyby mi w moim autku zapewnić?
Pozdrawim |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
qu4q
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2004 2.4 160KM
|
Wysłany: 29-01-2021, 16:24
|
|
|
Kurde, muszę się naumać bardziej tej szukajki. Suma sumarum bardzo dziękuje za pomoc To dużo ułatwiło. Jednym slowem, mam stodołę bo są wyrobione |
|
|
|
 |
|