Preparat do wyciszenia pracy silnika |
Autor |
Wiadomość |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 27-05-2007, 11:03 Preparat do wyciszenia pracy silnika
|
|
|
Koledzy a co o tym myślicie
http://moto.allegro.pl/it...e_zaworow_.html
Tam jest napisane:
Cytat: | NIE STOSOWAĆ DO SILNIKÓW Z TZW. MOKRYM SPRZĘGŁEM ! |
Nie jestem pewny w 100 % ale moja Cari ma chyba sprzęgło hydrauliczne...czy się mylę ?
Czy ktoś z Was stosuje/stosował kiedyś ten środek ?
Czy można go używać bez ryzyka ? |
Ostatnio zmieniony przez turek61 27-05-2007, 12:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-05-2007, 11:31
|
|
|
turek61 napisał/a: | Nie jestem pewny w 100 % ale moja Cari ma chyba sprzęgło hydrauliczne...czy się mylę ? | Masz sprzęgło hydrauliczne, ale to nie o to chodzi. "Mokre sprzęgło" pracuje w oleju i jest nim chłodzone. |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2007, 10:35
|
|
|
Był już o tym post, nawet całkiem niedawno. Jeśli padają ci hydrauliczne regulatory zaworów (stukanie) to ten specyfik to wyciszy, sprawdziłem septoleptycznie w Mazdzie (sporo już na tym jeżdżę, jakieś 40000 km). W miśku to zalałem, pomogło, jednak przy wymianie oleju, dałem lepszy olej i też ucichły, jednakże przedobrzyłem i misiek moczy się... |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 28-05-2007, 18:01
|
|
|
Artoos napisał/a: | jednakże przedobrzyłem i misiek moczy się... |
Co dokładnie miałeś na myśli ? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 28-05-2007, 21:50
|
|
|
Za rzadko mu z tym olejem albo za dużo go ma i pewnie popuszcza uszczelniaczami w majty... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 13:54
|
|
|
Chyba poprostu olej okazał się za rzadki...Ponoć jest to normalne jeśli samochód jakiś czas jeździł już na mineralnym. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 30-05-2007, 17:33
|
|
|
Artoos napisał/a: | Był już o tym post, nawet całkiem niedawno. Jeśli padają ci hydrauliczne regulatory zaworów (stukanie) to ten specyfik to wyciszy, sprawdziłem septoleptycznie w Mazdzie (sporo już na tym jeżdżę, jakieś 40000 km). W miśku to zalałem, pomogło, jednak przy wymianie oleju, dałem lepszy olej i też ucichły, jednakże przedobrzyłem i misiek moczy się... |
Jeżeli miałeś mineralny a po wymianie wlałeś syntetyk to możesz spodziewać się pęknięcia uszczelki pod głowicą,gdyż syntetyk wypłucze cały nagar. Będziesz miał kupę roboty. |
EA5W

|
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 30-05-2007, 18:27
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | Jeżeli miałeś mineralny a po wymianie wlałeś syntetyk to możesz spodziewać się pęknięcia uszczelki pod głowicą,gdyż syntetyk wypłucze cały nagar. Będziesz miał kupę roboty. |
No no ...Pani Renata zna się na rzeczy.Dokładnie tak jest jak pisze.Nie zmienia sie z minerala na syntetyk |
|
|
|
 |
Jurek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2007, 12:34
|
|
|
Sorry, że się wtrącę, ale bzdury gadacie.
To wszystko zalezy od kondycji i stanu czystości silnika. Jeśli olej zawsze był na czas zmieniany (obojętnie jaki) to można smiało przejśc o klasę wyżej.
Teoria jest taka, ze "lepszy" olej wypłucze nagary i zatka kanały olejowe - jeśli już. A tę wersję z pęknieciem uszczelki pierwszy raz słyszę. Niby dlaczego miałaby pęknąc? Chętnie poznam tę teorię.
Poparciem mojej tezy jestem sam, a dokładniej moje auta. Już któreś z kolei miało zmieniany olej z minerala na semi-. Min. obecnie mam jeszcze citroena xantię (2 litry benzyna) z przebiegiem ponad 400 tysięcy i od 3 zmian (co 10 tys) własnie smiga na półsyntetyku . Wcześniej od lat był mineralny. Olej nigdzie nie wycieka, silnik nie spala go ani grama.
Tyle moich własnych doświadczeń. |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2007, 13:08
|
|
|
Zasada jest taka , że nie zmienia się oleju z gęstrzego na żadszy, szczególnie gdy dłuższy czas używa się tego pierwszego. Przeskoczenie z mineralnego na pełny syntetyk jest conajmniej nierozsądne i napewno będzie miało negatywne skutki dla samego silnika.
Na początek zastanowiłbym się dlaczego był zalany olej mineralny a nie full syntetyk |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 31-05-2007, 17:52
|
|
|
Jurek napisał/a: | Sorry, że się wtrącę, ale bzdury gadacie.
To wszystko zalezy od kondycji i stanu czystości silnika. Jeśli olej zawsze był na czas zmieniany (obojętnie jaki) to można smiało przejśc o klasę wyżej.
Teoria jest taka, ze "lepszy" olej wypłucze nagary i zatka kanały olejowe - jeśli już. A tę wersję z pęknieciem uszczelki pierwszy raz słyszę. Niby dlaczego miałaby pęknąc? Chętnie poznam tę teorię.
Poparciem mojej tezy jestem sam, a dokładniej moje auta. Już któreś z kolei miało zmieniany olej z minerala na semi-. Min. obecnie mam jeszcze citroena xantię (2 litry benzyna) z przebiegiem ponad 400 tysięcy i od 3 zmian (co 10 tys) własnie smiga na półsyntetyku . Wcześniej od lat był mineralny. Olej nigdzie nie wycieka, silnik nie spala go ani grama.
Tyle moich własnych doświadczeń. |
Co do xantii to po takiej wymianie długo nie pociągniesz, chyba że prędzej sprzedaż. Bastek mnie uprzedził to samo miałam na myśli.
[ Dodano: 31-05-2007, 17:56 ]
turek61 napisał/a: | czekoladka_1981 napisał/a: | Jeżeli miałeś mineralny a po wymianie wlałeś syntetyk to możesz spodziewać się pęknięcia uszczelki pod głowicą,gdyż syntetyk wypłucze cały nagar. Będziesz miał kupę roboty. |
No no ...Pani Renata zna się na rzeczy.Dokładnie tak jest jak pisze.Nie zmienia sie z minerala na syntetyk |
Dzięki:
Nie nadarmo czyta się posty i człowiek się uczy. |
EA5W

|
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 31-05-2007, 19:01
|
|
|
Jurek napisał/a: | Jeśli olej zawsze był na czas zmieniany (obojętnie jaki) to można smiało przejśc o klasę wyżej. |
I tu masz rację ale nie o dwie klasy |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2007, 21:45
|
|
|
Był zalany mineralnym (choć sprzedający wspominał o półsyntetyku) a wlałem półsyntetyk.
Wszystko wygląda jakby uszczelka miski się roższczelniła. Chociaż po paru dniach wygląda nieźle i kropek pod bolidem nie widać. Może czas ceramizer przetestować... |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 31-05-2007, 22:34
|
|
|
Bastek napisał/a: | Na początek zastanowiłbym się dlaczego był zalany olej mineralny a nie full syntetyk | bo był tańszy?? jakieś 4 razy??
pozatym "ile ten samochód ma przejechane - 150tys, o panie to już mineralny pan zalej z beczki za 10zł/1l"
wszyscy domorośli "mechanicy" już po 100tys zalewaliby 15w40
zgadzam się z Jurkiem, jak jest wszystko ok i po trzech wymianach na półsyntetyku nie ma wycieków, to wszystko jest w porządku i wyrokowanie o śmierci silnika - przedwczesne |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 31-05-2007, 22:54
|
|
|
Dlaczego każdy temat nie dotyczący oleju kończy się tym tematem rzeką ?
Przypominam: "Preparat do wyciszenia pracy silnika" - "Hydrostossel Additiv" |
|
|
|
 |
|