Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Brak mocy silnika na zimnym
Autor Wiadomość
Lierro 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-11-2020, 13:38   [MSS DID] Brak mocy silnika na zimnym

Dzień Dobry,

szukałem na tym forum w różnych miejscach, trcochę zanlazłem, trochę nie. Pytam was więc:

Mam takiego Space Stara w silniku 1,9 DID w wersji po lifcie 2003.

Teraz pojawił się z nim taki problem, że na zimnym silniku auto nie chce jechać (jakby nie wchodzą obroty pomimo gazu w podłodze), powoli się rozpędza turbina się jakby nie włącza.

pojechałem do mechanika, powiedzili, że turbina zabita olejem, że olej cieknie z przewodu doprowadzającego do turbiny, trzeba wyczyścić, wymienić i będzie działać.

No więc niby trochę zadziałało, ale z czasem (niewielkim) znowu przestało.

Zacząłem się trochę interesować sam, bo wszyscy Ci mechanicy rozkłądają ręcę, chcą wymieniać turbinę. NIe sądzę, żeby to była turbina, bo Ona czasem działa a czasem nie, zależy od tego czy silnik jest zimny czy ciepły.

Generalnie mam wrażenie, że coś jest jakby zatkane olejem, i jak ten olej się nagrzeje, to jest więcej miejsca i wtedy wszystko hula.
Od czasu do czasu pojawia się też check engine - nie od razu po odpaleniu silnika, ale w momencie jak osiąga auto to 2.5k obrotów i nie może dostać mocy.

Generalnie zauważyłem, ze ta cześć ( w załączniku) jak się nią trochę porusza to jakby auto jeździ lepiej. Czy możecie powiedzieć co to jest? i czy ew. może mieć wpływ na moc i włączanie bądź wyłączanie turbiny?

Pozdrawiam serdecnie, mam nadzieję, ze wyjaśniłem mniej więcej o co mi chodzi.

dark57 
Forumowicz

Auto: space star 2003r, 1.9 DiD /102
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-11-2020, 21:14   

ten element z ruchomą dzwignią to taki siłownik ktory otwiera/zamyka klapę gaszącą :

przewod podcisnieniowy [1] powinien być połączony z tym siłownikiem [2]- u dołu tego siłownika jest kruciec do podlączenia

ten siłownik [2] ma w srodku elastyczną przeponę , ktora powinna być szczelna , by podcisnienie z przewodu [1] poruszylo przez ramię/dzwignię klapę gaszącą

bo u Ciebie przewod jest zaslepiony srubką

przewod [3] powinien byc polaczony z elementem [4]

sprawdz dokladnie przewody elektryczne-cztery kabelki /wtyczke [5]

u mnie przewody byly przerwane przy tej wtyczce, ta wtyczka idzie do czujnika temperatury , jak byly przerwane tez u mnie na zimnym świrował silnik , problem z mocą , załączały się wentylatory chłodnicy i klimy
a wyciek oleju z osi klapy gaszacej jest przez nieszczelnosci w tym miejscu :

u mnie jest tam sucho bo dałem dodatkową podkładkę co spowodowało że taki uszczelniacz gumowy / coś w rodzasu simeringu bardziej docisnął się do korpusu przepustnicyoraz osi , z rok temu to uszczelniłem i jak do tej pory sucho jest tam

Odpowiedz do tematu