Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup Pajero III
Autor Wiadomość
Mateuszex37
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2020, 09:53   Zakup Pajero III

Witajcie. Mam na imię Mateusz I planuje zakup Pajero III.

Potrzebuje porady na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie. Jakieś słabe punkty?
Jaki silnik? Jak sprawdza się automat.

Auto będzie mi służyć 100% rekreacyjnie. Dostanie Opony typu MT i wyciągarkę. Będzie służyło jako auto na grzyby. Nikt nie będzie nim "upalał w ciężkim błocie" To mam już za sobą.

RafaelloCk 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-07-2020, 17:58   

Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem bo kupiłem 4 miesiące temu Pajero III i nieźle wtopiłem.
Dziś mądrzejszy sprawdził bym:
- jak samochód przyśpiesza 0-120h ( u mnie okazało się że są wibracje na 4 biegu przy ok 90km/h)
- jak wygląda kolor oleju w skrzyni automatycznej ( czy nie jest przepracowany)
- jaki jest stan oleju w silniku i skrzyni
- czy nie przybywa oleju w silniku po przejechaniu jakiegoś dystansu
- czy jest kompletny układ klimatyzacji i czy działa
- ile lat mają opony

Quel 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero long 3.2 did
Wysłany: 11-07-2020, 16:32   

Ja swoje Pajero, Kupiłem dwa miesiące temu a jego poszukiwania poprzedziłem dziesiątkami godzin czytając co trzeba sprawdzić. Oczywiście jak przyszło co do zakupu to się głupi człowiek nakręcił i kupił. I wtopił. Może nie jakoś dramatycznie ale rzeczywiście kupiłem to Auto jak totalny amator. Na co trzeba zwrócić uwagę:
-Działanie klimy, To że ktoś mówi że jest nie nabita warto sprawdzić bo później może się okazać że masz przewody do wymiany.
-działanie wszystkich napędów wraz z biegiem terenowym
-Weź śrubokręt i w nadkolach, W miejscach gdzie jest Blacha po prostu spróbuj go wcisnąć tam najczęściej Zbiera się rdza A wymiana tych nadkoli jest dramatycznie upierdliwa
-Napięcie rozrządu jeżeli działa normalnie to jest bezgłośny
- blacha raczej płaszcz mocujące zderzak Tylny u mnie był rdzawy dramat

Pytasz o skrzynie moim zdaniem tylko automat. Mam Audi a6 z 2019, I wcale jego automatycznie jest dużo szybszy jest ten z z pajero.
Co do silnika to jeździłem tylko 3200 podobno jednostka pancerna jeśli wymieni się zbiornik paliwa i zadba o pompę paliwa. Jedyna wada- dźwięk. Trochę jak vw t4 ale
Pasuje to do tego auta

Co do opon to od razu załóż że raczej będą do wymiany. Pamiętaj że te samochody są dość tanie i ludzie w nie nie inwestują, Chociaż szczerze mówiąc nie wiem czemu ponieważ samochody są naprawdę udane wygodne i świetna w terenie
Ja swoje pajero, z 2001 roku kupiłem za 12000, póki co włożyłem 4 w silnik, klime, most tylny, łożyska kół tylne, uszczelnienie silnika regulacje zaworów. A przede mną jeszcze 2000 na blacharkę, 1500 na opony, nie mówiąc o lifcie czy wyciagajcie.
Na pewno bym nie patrzył na przebieg bo przy takim starym aucie to bez znaczenia :)

mawmarecki 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 2002
Wysłany: 11-07-2020, 17:01   

Przeczytaj te wątki - wszystko jest opisane:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=105996
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=106154
Opis testów przed zakupem masz tutaj:
https://www.pajero.guru/m...o-buying-guide/
Najlepiej znajdź kogoś na forum z twojej okolicy, kto ma PIII i dokładnie wypytaj.
Hm, może swojego sprzedam? :) :) :)
Pozdrawiam
M.

gogo24 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,5 TDI 1992
Wysłany: 12-07-2020, 15:36   

Z tym wkrętakiem, to bym był ostrożny - nie Twoja własność.....
Tanie są auta w kiepskim stanie - stara zasada: g...ne pieniądze, g....ny towar.
Akurat mam takowe auto, eksploatuje je już parę lat - Pajero III, 3,2DID, był wymieniony zbiornik i rura oraz filtr w baku. Świeżo po konserwacji. Auto z 2002 roku, automat, orurowany i ze "stopniami pod progami", podgrzewane skórzane fotele, webasto itd., wersja 3 drzwiowa, Dakkar. Przebieg 220k km.
Planuję w najbliższym czasie sprzedaż. W przypadku zainteresowania - pisz na priv.

anonim1133 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD SWB '91
Wysłany: 10-11-2020, 18:52   

gogo24 napisał/a:
Z tym wkrętakiem, to bym był ostrożny - nie Twoja własność.....
Tanie są auta w kiepskim stanie - stara zasada: g...ne pieniądze, g....ny towar.
Akurat mam takowe auto, eksploatuje je już parę lat - Pajero III, 3,2DID, był wymieniony zbiornik i rura oraz filtr w baku. Świeżo po konserwacji. Auto z 2002 roku, automat, orurowany i ze "stopniami pod progami", podgrzewane skórzane fotele, webasto itd., wersja 3 drzwiowa, Dakkar. Przebieg 220k km.
Planuję w najbliższym czasie sprzedaż. W przypadku zainteresowania - pisz na priv.

@gogo24: Cena nie jest wyznacznikiem też, używane auto to loteria, znajomością mechaniki/auta można minimalizować szanse. Szukałem czegoś taniego, ale napaliłem sięna takie piękne, błyszczące i drogie auto - spokojnie drugie tyle włożyłem za ile kupiłem, a wciążnie wszystko do końca idealnie :/

Teraz właśnie myślę o powrocie do Pajero, kiedyśbyło II, to teraz może III? II było niezawodne, jak tylko rama siętrzymała kupy.

FareonX 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DiD Long 2002
Wysłany: 11-11-2020, 10:59   

Ja też ogólnie nie idę metodą że wydam dużo to kupię od kogoś samochód igła bo to bzdura, wolę kupić tańszy egzemplarz i zrobić/naprawić u swoich mechaników wtedy wiem kiedy co i jak zostało zrobione i mam świadomość czym jeżdżę. Uważam że dużym sukcesem jest kupić samochód z dobrym ślinikiem, dobrze zachowaną skrzynią no i oczywiście po wymianie układu paliwowego a resztę się jakoś tam zrobi :) Dla mnie do jazdy w średnim terenie dużo nie trzeba :P

Eko Driver 
Forumowicz

Auto: Pajero 3 ,3,2did
Wysłany: 30-12-2020, 21:18   6-cm

Już 6 m-c mam Pajero!!! Kupiłem póżniej srajem ogniem że sie zepsuje....CHciałem sprzedać ale nikt nie chciał kupić...Dałem 12 koła włożyłem ok 2 tyś jak narazie,planuje dalsze zakupy..Ale wszystko z upływem czasu,żeby nie wpiertolic 10 tysi na starcie a póżniej na forum pluć na pajero jaki to złom..Przy samochodzie wszystko robię sam-czyli wymiana zbiornika przewodów paliwowych,tarcz oraz reperaturki.Zrobiłem ok 15tys km i jestem bardzo mile zaskoczony (pomijając fakt że mam ciężką nogę i lubię błoto)Myslę że zostanie dłużej w rodzinie,mimo apetytu na rope..(12ltr).Ja polecam...

Odpowiedz do tematu