Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CarPlay i niektóre funkcje
Autor Wiadomość
dannyboy 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-01-2020, 12:07   CarPlay i niektóre funkcje

Cześć,

Wiem, że istnieje ten wątek - CarPlay ogólnie natomiast mi chodzi o coś trochę innego.

Mamy już w nowych wersjach działąjący CarPlay i teraz tak:

1. Jak odczytywaćSMS'y normalnie poprzez wyświetlającą się treść? a nie SIRI...
2. Czy można pisać SMS'y przez dyktowanie w CarPlay lub inaczej?

Czy przy okazji odpowiedzi na powyższe (jeśli znacie...) moglibyście opowiedzieć o najciekawszych aspektach używania CarPlay w codziennej jeździe? Jakie są Wasze doświadczenia. Gdybyście mogli napisać kilka słów odnosząc się do konkretnych opcji :)

Dzięki! To może ja zacznę
Cenięsobie CarPlay za:
1. Mapy Google, chyba bezkonkurencyjne. BRAKUJE mi w mapach widoku tras. Sąróżne trasy, ale nie ma napisanych kilometrów przy wyborze i to strasznie przeszkadza. A może cośpominąłem? U was jest tak samo?

2. SMS'y. Przeszkadza mi fakt, że nie da się ich odczytywać i jest tylko SIRI. Domyślam się, że tego nie da sięzmienić?

3. Spotify jest super. Nie ma siędo czego przyczepić moim zdaniem

4. Yanosik, czy gdy używacie Yanosika w tle to ostrzega o różnych rzeczach? Odnoszę wrażenie, że u mnie jest to wygłuszone. U Was tak samo?

Pozdro!

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 31-01-2020, 08:50   

dannyboy napisał/a:
4. Yanosik, czy gdy używacie Yanosika w tle to ostrzega o różnych rzeczach? Odnoszę wrażenie, że u mnie jest to wygłuszone. U Was tak samo?

U mnie ostrzega głośno i bez problemów.
dannyboy napisał/a:
2. SMS'y. Przeszkadza mi fakt, że nie da się ich odczytywać i jest tylko SIRI. Domyślam się, że tego nie da sięzmienić?
Nie da rady. Nie znający języka obcego muszą czekać na SIRI po polsku.
dannyboy napisał/a:
1. Mapy Google, chyba bezkonkurencyjne. BRAKUJE mi w mapach widoku tras. Sąróżne trasy, ale nie ma napisanych kilometrów przy wyborze i to strasznie przeszkadza. A może cośpominąłem? U was jest tak samo?
Ale masz pokazany orientacyjny czas, dla mnie to lepsze niż ilość kilometrów.
dannyboy napisał/a:
3. Spotify jest super. Nie ma siędo czego przyczepić moim zdaniem
Ja jeszcze uzywam funkcji radia internetowego przez Iphone
W/g mnie CarPlay jest świetny i o wiele bardziej stabilny niz AA.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2020, 14:14   

Co do odległości to nie chodzi mi o czas. Są np. dwa czasy:
20 minut (12 kilometrów)
22 minuty (30 kilometrów)

Chodzi o niewidoczne kilometry.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2020, 14:39   

dannyboy napisał/a:
Chodzi o niewidoczne kilometry.
Rozumiem, ale dla mnie bardziej istotny jest czas, bo stojąc w korkach spalę tyle samo benzyny co nadkładając drogi. Dlatego ja kieruje się czasem a kilometry dla mnie są mniej istotne. Czasami jeszcze sprawdzam na innej nawigacji przelączając na Waze , NaviExpert lub Mapy Apple. Dlatego wszystkie nawigacje umieściłem w pierwszym okienku CarPlay. Gorzej jest w AA bo tam nie ma tylu certyfikowanych map.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2020, 14:47   

rozumiem, ale doczytałeś wyżej? Różnica jest MINUTA a w kilometrach OGROMNA. To jednak robi różnicę.

Dla mnie często też liczy sięczas, ale przy takiej różnicy czasowej i kilometrowej wybieram mniej spalonego paliwa ;)

sla 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2020, 14:56   

Dlatego jak napisałem sprawdzam dodatkowo na innej nawigacji. W CarPlay możesz ich wgrac kilka. Bo Google ma jedną wade, czasami prowadzi po kiepskich drogach i wolę się upewnić, żeby na jakichś skrótach nie rozwalić podwozia.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2020, 15:20   

w CarPlay jest Google i Mapy Apple w sumie. Nie korzystałem z map apple, ale chyba zacznę. Zobaczę jak to jakościowo wypada.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2020, 15:29   

Na platformie CarPlay są praktycznie wszystkie mapy. Spróbuj Waze i NaviExpert

[ Dodano: 01-02-2020, 15:51 ]
Dzisiaj po wgraniu iOS13.3.1 Yanosik jeszcze fajniej współpracuje z Google Maps. Jeżeli na ekranie mamy Yanosika a w tle Google Maps, to przed manewrami, , oprócz komend głosowych, na ekranie Yanosika pokazuje się wizualizacja manewru z Google Maps :D

[ Dodano: 28-04-2020, 09:33 ]
Kupiłem fajny dodatek do CarPlay. https://pl.aliexpress.com/item/33046258222.html?spm=2114.13010708.0.0.654e5c0fPnsWJe Na krótkich trasach w związku z tym że do tej pory funkcja ta była na kablu często zapominałem zabrać telefon z samochodu. Teraz juz nie mam tego problemu, działa bardzo dobrze.

wawa_marek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III 2.4
Wysłany: 31-12-2020, 17:24   

sla napisał/a:
Nie da rady. Nie znający języka obcego muszą czekać na SIRI po polsku.

Tu nie jest problem że użytkownik nie zna języka, ale że SIRI bełkocze coś odczytując polskie SMS-y, albo wiadomości na Messenger-ze. Asystent Google prawidłowo rozumie np. takie polecenie "OK google, TESCO Krasnystaw godziny otwarcia" i wiem czy zdążę czy nie. Znam angielski, ale nie potrafię tego komunikatu przekazać SIRI, aby mnie zrozumiała.

Odpowiedz do tematu