CarPlay i niektóre funkcje |
Autor |
Wiadomość |
dannyboy
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-01-2020, 12:07 CarPlay i niektóre funkcje
|
|
|
Cześć,
Wiem, że istnieje ten wątek - CarPlay ogólnie natomiast mi chodzi o coś trochę innego.
Mamy już w nowych wersjach działąjący CarPlay i teraz tak:
1. Jak odczytywaćSMS'y normalnie poprzez wyświetlającą się treść? a nie SIRI...
2. Czy można pisać SMS'y przez dyktowanie w CarPlay lub inaczej?
Czy przy okazji odpowiedzi na powyższe (jeśli znacie...) moglibyście opowiedzieć o najciekawszych aspektach używania CarPlay w codziennej jeździe? Jakie są Wasze doświadczenia. Gdybyście mogli napisać kilka słów odnosząc się do konkretnych opcji
Dzięki! To może ja zacznę
Cenięsobie CarPlay za:
1. Mapy Google, chyba bezkonkurencyjne. BRAKUJE mi w mapach widoku tras. Sąróżne trasy, ale nie ma napisanych kilometrów przy wyborze i to strasznie przeszkadza. A może cośpominąłem? U was jest tak samo?
2. SMS'y. Przeszkadza mi fakt, że nie da się ich odczytywać i jest tylko SIRI. Domyślam się, że tego nie da sięzmienić?
3. Spotify jest super. Nie ma siędo czego przyczepić moim zdaniem
4. Yanosik, czy gdy używacie Yanosika w tle to ostrzega o różnych rzeczach? Odnoszę wrażenie, że u mnie jest to wygłuszone. U Was tak samo?
Pozdro! |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-01-2020, 08:50
|
|
|
dannyboy napisał/a: | 4. Yanosik, czy gdy używacie Yanosika w tle to ostrzega o różnych rzeczach? Odnoszę wrażenie, że u mnie jest to wygłuszone. U Was tak samo? |
U mnie ostrzega głośno i bez problemów. dannyboy napisał/a: | 2. SMS'y. Przeszkadza mi fakt, że nie da się ich odczytywać i jest tylko SIRI. Domyślam się, że tego nie da sięzmienić?
| Nie da rady. Nie znający języka obcego muszą czekać na SIRI po polsku. dannyboy napisał/a: | 1. Mapy Google, chyba bezkonkurencyjne. BRAKUJE mi w mapach widoku tras. Sąróżne trasy, ale nie ma napisanych kilometrów przy wyborze i to strasznie przeszkadza. A może cośpominąłem? U was jest tak samo?
| Ale masz pokazany orientacyjny czas, dla mnie to lepsze niż ilość kilometrów. dannyboy napisał/a: | 3. Spotify jest super. Nie ma siędo czego przyczepić moim zdaniem | Ja jeszcze uzywam funkcji radia internetowego przez Iphone
W/g mnie CarPlay jest świetny i o wiele bardziej stabilny niz AA. |
|
|
|
 |
dannyboy
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2020, 14:14
|
|
|
Co do odległości to nie chodzi mi o czas. Są np. dwa czasy:
20 minut (12 kilometrów)
22 minuty (30 kilometrów)
Chodzi o niewidoczne kilometry. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 31-01-2020, 14:39
|
|
|
dannyboy napisał/a: | Chodzi o niewidoczne kilometry. | Rozumiem, ale dla mnie bardziej istotny jest czas, bo stojąc w korkach spalę tyle samo benzyny co nadkładając drogi. Dlatego ja kieruje się czasem a kilometry dla mnie są mniej istotne. Czasami jeszcze sprawdzam na innej nawigacji przelączając na Waze , NaviExpert lub Mapy Apple. Dlatego wszystkie nawigacje umieściłem w pierwszym okienku CarPlay. Gorzej jest w AA bo tam nie ma tylu certyfikowanych map. |
|
|
|
 |
dannyboy
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2020, 14:47
|
|
|
rozumiem, ale doczytałeś wyżej? Różnica jest MINUTA a w kilometrach OGROMNA. To jednak robi różnicę.
Dla mnie często też liczy sięczas, ale przy takiej różnicy czasowej i kilometrowej wybieram mniej spalonego paliwa |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 31-01-2020, 14:56
|
|
|
Dlatego jak napisałem sprawdzam dodatkowo na innej nawigacji. W CarPlay możesz ich wgrac kilka. Bo Google ma jedną wade, czasami prowadzi po kiepskich drogach i wolę się upewnić, żeby na jakichś skrótach nie rozwalić podwozia. |
|
|
|
 |
dannyboy
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2020, 15:20
|
|
|
w CarPlay jest Google i Mapy Apple w sumie. Nie korzystałem z map apple, ale chyba zacznę. Zobaczę jak to jakościowo wypada. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 31-01-2020, 15:29
|
|
|
Na platformie CarPlay są praktycznie wszystkie mapy. Spróbuj Waze i NaviExpert
[ Dodano: 01-02-2020, 15:51 ]
Dzisiaj po wgraniu iOS13.3.1 Yanosik jeszcze fajniej współpracuje z Google Maps. Jeżeli na ekranie mamy Yanosika a w tle Google Maps, to przed manewrami, , oprócz komend głosowych, na ekranie Yanosika pokazuje się wizualizacja manewru z Google Maps
[ Dodano: 28-04-2020, 09:33 ]
Kupiłem fajny dodatek do CarPlay. https://pl.aliexpress.com/item/33046258222.html?spm=2114.13010708.0.0.654e5c0fPnsWJe Na krótkich trasach w związku z tym że do tej pory funkcja ta była na kablu często zapominałem zabrać telefon z samochodu. Teraz juz nie mam tego problemu, działa bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
wawa_marek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III 2.4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2019 Posty: 14 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-12-2020, 17:24
|
|
|
sla napisał/a: | 2. SMS'y. Przeszkadza mi fakt, że nie da się ich odczytywać i jest tylko SIRI. Domyślam się, że tego nie da sięzmienić?
Nie da rady. Nie znający języka obcego muszą czekać na SIRI po polsku. |
Tu nie jest problem że użytkownik nie zna języka, ale że SIRI bełkocze coś odczytując polskie SMS-y, albo wiadomości na Messenger-ze. Asystent Google prawidłowo rozumie np. takie polecenie "OK google, TESCO Krasnystaw godziny otwarcia" i wiem czy zdążę czy nie. Znam angielski, ale nie potrafię tego komunikatu przekazać SIRI, aby mnie zrozumiała. |
_________________ Teraz znowu Mitsubishi - wcześniej 22 lata temu Carisma 1.8 GDI Elegance. |
|
|
|
 |
|