|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Brak ogrzewania - brak pomysłów |
Autor |
Wiadomość |
moroszku
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 D-ID 2006r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-11-2020, 06:25 Brak ogrzewania - brak pomysłów
|
|
|
Witam!
Grandis nie grzeje. Bez względu na ustawienie nawiewów brak chociażby ciepłego nawiewu tak z przodu jak i z tyłu.
Webasto też nie grzeje mimo, że je "słychać", nie mam jednak pewności czy działało wcześniej.
Pobocznym objawem mogą być:
- "trykotanie" silnika sterowania nagrzewnicą (sporadyczne),
- poziom płynu w zbiorniczku (po uzupełnieniu do pozycji max. po kilku trasach stan spada do poziomu 2-5 mm ponad dolny przewód - nigdy niżej).
Teraz to co udało mi się sprawdzić / zaobserwować:
- po dodaniu gazu na postoju widać pracę pompy, widać jak poziom płynu spada a po odpuszczeniu gazu rośnie,
- silnik sterowania nagrzewnicą, dostałem się do niego i po zmianie nastawień pracuje w pełnym zakresie od max do min.
- termostat też raczej ok., po podniesieniu wskazówki temperatury przewody od chłodnicy zimne.
Kończą mi się pomysły i nie wiem jak dalej to ugryźć.
Auto niedawno kupione i sprawia mnóstwo frajdy ale te grzanie już mnie frustruje.
Pozdrawiam i liczę na pomoc |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11174 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 23-11-2020, 15:55
|
|
|
Wygląda na brak przepływu płynu przez nagrzewnicę. Sprawdź, czy przewody które idą do nagrzewnicy są zimne, czy ciepłe. Oba powinny być ciepłe. |
|
 |
moroszku
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 D-ID 2006r.
|
Wysłany: 23-11-2020, 20:11
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Wygląda na brak przepływu płynu przez nagrzewnicę. Sprawdź, czy przewody które idą do nagrzewnicy są zimne, czy ciepłe. Oba powinny być ciepłe. |
Brałem pod uwagę tę opcję.
Jednak w poprzednich autach 2 razy miałem niedrożną i zawsze jeden z przewodów był gorący, drugi zimny. Teraz w Grandku, oba są chłodne bo ciepłymi tego nazwać nie można.
Zawsze byłem pewien, że przewodność cieplna wystarczy aby nagrzać przewód zasilający, może tu jest inaczej bo długość przewodów jest w sumie większa.
Dzięki za sugestie, wezmę ją pod uwagę.
Walczę dalej i dam znać o wynikach "ekspertyzy"
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
magicadm
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
|
Wysłany: 17-01-2021, 10:32
|
|
|
U mnie za problemy z ogrzewaniem odpowiadał uszkodzony silniczek sterujący klapą i zaworem sterującym przepływem przez nagrzewnicę (podobno maja tendencje do zacierania się). jeżeli to to samo to rekomenduję ustawienie doraźne ręczne na max temp (lub coś pomiedzy) |
|
|
|
 |
|
|