Nowy outlander 2016 |
Autor |
Wiadomość |
erick
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-02-2016, 17:25 Nowy outlander 2016
|
|
|
Nowy outlander 2016 z grudnia i taka obserwacja.. zdarzylo mi sie juz 2 razy ze przyc zwyczjanym hamowaniu np dojazd do skrzyzowania wlacza sie ciagly sygnal ostrzegawczy na 2-3 sekundy i znika zaraz po pelnym zatrzymaniu. Nic nie wyswietla sie na LCD, zadne wskazniki si enie pokazuja, dodam ze przede mna w obu przypadkach bylo pusto wiec wykluczam czujniki z przodu
Jakies pomysly co to za system i dlaczego nei ma zadnej kontrolki na lcd? |
|
|
|
 |
Sim1
Forumowicz
Auto: Outlander 2016
|
Wysłany: 28-02-2016, 15:10
|
|
|
Ja u siebie nic takiego nie zauważyłem. Jedyne sygnały dłuższe i ciągłe (czy dobrze rozumiem sygnał ostrzegawczy?) to chyba tylko FCM daje. Ale generalnie zawsze coś mrugnie lub się zmieni na wyświetlaczu.
Ja natomiast jestem ciekaw czy tryb manualny skrzyni CVT biegów jest tak ustawiony czy tylko u mnie ten efekt jest, że biegi 1-5 działają normalnie a 6 to tylko podtrzymywanie prędkości? Bo ni jak nie chce się zbierać na 6-tce. |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2016, 20:09
|
|
|
dzisiaj znowu, podjazd do ronda, mocniejszy hamulec ale nic gwaltownego ani na wariata, 3 rotkie sygnaly, zero kontrolek..
co to jest FCM? |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 28-02-2016, 20:26
|
|
|
erick napisał/a: | mocniejszy hamulec ale nic gwaltownego ani na wariata, 3 rotkie sygnaly, zero kontrolek.. | Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2016, 20:28
|
|
|
Nic nie sprawdzalem, odebralem z salony 2 mies temu, nie podejrzewalem ze musze |
|
|
|
 |
Sim1
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2016, 20:41
|
|
|
FCM to Forward Collision Mitigation czyli system ostrzegania przed zderzeniem.
Jaką wersję wyposażenia masz? |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2016, 20:46
|
|
|
2.0 MIVEC 4WD CVT Intense Plus
plus czujniki parkowania przod tyl |
|
|
|
 |
Sim1
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2016, 21:26
|
|
|
A no to FCM w tej wersji nie ma w/g informacji ze strony Mitsubishi.
Może rzeczywiście jakimś cudem poziom płynu hamulcowego?
Poza hamowaniem nie występuje objaw? Najlepiej zadzwonić do serwisu i zapytać (chyba przy zakupie był przedstawiany doradca serwisowy).
Może jakieś incydentalne naciskanie przycisku na pilocie w kieszeni lub tym podobne? |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2016, 21:33
|
|
|
Podjade i podpytam, pilot raczej nie bo zwiazek z twardszym hamowaniem jest ewidentny |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 29-02-2016, 09:56
|
|
|
erick napisał/a: | 2.0 MIVEC 4WD CVT Intense Plus
plus czujniki parkowania przod tyl |
To zapewne przednie czujniki parkowania, przy wciśnięci hamulca, auto nurkuje i zbierają sygnał, są pewnie źle ustawione.
Jeżeli coś działoby się z autem, awaria czy błąd na bank masz ostrzeżenie na wyświetlaczu i komunikat, tak to dział.
Systemu zapobiegającego kolizjom czołowym nie masz, nie ta wersja wyposażenia, gdybyś miał byłby przycisk FCM do zmiany ustawień przy wyłączniku systemy AS&G + kamera przy lusterku fotochromatycznym obok czujnika zmierzchu i deszczu.
Pytanie czy masz czujniki oryginalne czy z zamiennika (malowane pod kolor czy czarne)? Czy masz spięte je z wyświetlaczem czy nie? Czy dźwięk przednich czujników parkowania jest taki sam jak ten który słyszałeś?
Zobacz jeszcze, czy czujniki parkowania przednie są na podkładach regulujących ich kąt osadzenia w zderzaku.
Ostatnia rzecz, przednie czujniki powinny być z opcją odłączenia. Wyłącz i sprawdź czy ostrzeżenie dźwiękowe będzie się pojawiać.
Natomiast, jeżeli mocno się obawiasz, że coś złego dzieje się z autem jedź do serwisu i sprawdź. Bezpieczeństwo i spokój ducha są najważniejsze. |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-02-2016, 10:01
|
|
|
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz
Nie mam odczucia ze cos zlego sie dzieje. Czujniki montowane u dealear jako gratis, sa polaczone z wyswietlaczem ale wyswietlacz nic nie sygnalizuje w tym momencie. Dzwiek jest chyba taki sam jak z tych czujnikow. |
|
|
|
 |
jarrekk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2021, 17:02 Re: Nowy outlander 2016
|
|
|
erick napisał/a: | Nowy outlander 2016 z grudnia i taka obserwacja.. zdarzylo mi sie juz 2 razy ze przyc zwyczjanym hamowaniu np dojazd do skrzyzowania wlacza sie ciagly sygnal ostrzegawczy na 2-3 sekundy i znika zaraz po pelnym zatrzymaniu. Nic nie wyswietla sie na LCD, zadne wskazniki si enie pokazuja, dodam ze przede mna w obu przypadkach bylo pusto wiec wykluczam czujniki z przodu
Jakies pomysly co to za system i dlaczego nei ma zadnej kontrolki na lcd? |
Hej, ja mam takie samo auto z grudnia 2016 (2,0 B CVT 4x4 i czujniki z przodu) i wlaśnie zaczęły się podobne akcje. Przy ruszaniu i przy zatrzymywaniu się mam 3 sygnały i brak komunikatów czy błędów na wyświetlaczu.
Ktoś rozwiązał ten problem ? |
_________________ Yej |
|
|
|
 |
|