2 akumulatory w Pajero III ! Po co ?? |
Autor |
Wiadomość |
Nygus [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2007, 18:54 2 akumulatory w Pajero III ! Po co ??
|
|
|
j/w Po co są w Pajero III 2 akumulatory ?? Bo z tego co widzę u mnie jest wyciągnięty ten z lewej strony a samochód jeździ Czy jeżeli go nie ma, to coś może się stać ? |
|
|
|
 |
miczon
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-06-2007, 19:56
|
|
|
Może masz (miałeś) WEBASTO. Do tego jest potzebny drugi akumulator. |
|
 |
Nygus [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2007, 20:03
|
|
|
A jak sprawdzić czy takie coś mam ? Ma ktoś w swoim to Webasto ?? |
|
|
|
 |
miczon
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-06-2007, 20:09
|
|
|
Hehe. Tego ci nie powiem, bo niestety nie mam. Chodzi o TZW ogrzewanie postojowe. Może masz jakieś dodatkowe pokrętła, programator czasowy temperatury itp. Coś co zapodajesz, a włacza się np. rano następnego dnia i jak przychodzisz do autka to jest ciepło |
|
 |
Nygus [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2007, 20:52
|
|
|
Hmm, nie widziałem tam nic takiego |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-06-2007, 00:20
|
|
|
Nygus, na naszym forum podobnie jak na innych forach internetowych istnieje funkcja zwana Szukaj
Po jej uzyciu wyskakuje krotka lista tematow z ktorych interesuje Cie wlasnie ten -> http://www.mitsubishi-gra...light=akumul%2A
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-06-2007, 08:07
|
|
|
Generalnie, co dwa akumulatory to nie jeden.
W warunkach terenowych jest to bardzo przydatna sprawa. Masz zawsze dodatkowe zrodlo pradu. Najczesciej ten akumulatorek ma zasilac winch'a. Dwa aku daja wieksze mozliwosci rozruchowe np w Skandynawi przy bardzo niskich temperaturach terenowki moga sprawniej odpalac. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 10:52
|
|
|
mizon napisał/a: | Może masz (miałeś) WEBASTO. Do tego jest potzebny drugi akumulator. |
No niezupelnie a przynajmniej nie z tego powodu są montowane dwa aku. Ja mam webasto termo top z/c i jeden aku.
Idea dwoch bateri zwiazana z duzym zapotrzebowaniem na prąd w autach terenowych przy czym; ladowane są oba aku na raz ale jeden przeznaczony jest do seryjnych odbiornikow a drugi obsluguje caly sprzet dodatkowy, wyciagarki, dodatkowe (zazwyczaj b. mocne)reflektory, gps, radia itp. przynajmniej tak powinna funkcjonowac poprawnie zmodelowana instalacja. Dzieki temu w nocy np. kucną swiatla ale silnik odpali. |
|
|
|
 |
miczon
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-06-2007, 10:58
|
|
|
Videlec napisał/a: | No niezupelnie a przynajmniej nie z tego powodu są montowane dwa aku. |
Sugerowałem się tym, że znajomy miał kiedyś Opla Monterey z webasto i druga bateryjka obslugiwała tylko to |
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 11:14
|
|
|
Dokladnie, auto fabrycznie mialo dawa aku (uklon producenta w strone przyszlych modyfikacji dokonywanych przez uzytkownika) dodane webasto (fabrycznie lub pozniej przez uzytkownika) zostalo podlączone zgodnie z zasadami sztuki.
Producent auta daje mozliwosc wyboru klientowi w salonie: wersja jeden aku, gdy nie ma w planach modyfikacji w aucie (i nie placi za cos czego nie bedzie wykozystywal) lub wersja dwa aku gdy w przyszlosci bedzie przerabial auto do bardziej ekstermalnych akcji. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-06-2007, 12:13
|
|
|
Dokladnie i rzeczowo. Chyba posty Videlca rozwiewaja wszelkie spekulacje. GJ |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 12:58
|
|
|
musialem cos napisac bo dostalem maila ze nieaktywne konta bedą kasowane |
|
|
|
 |
janusz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 18:50
|
|
|
Videlec napisał/a: | musialem cos napisac bo dostalem maila ze nieaktywne konta bedą kasowane |
Też takiego dostałem i muszę pisać.
Kiedy chodziłem po dealerach za Miśkiem to mi wyjaśnili że w tym autku jest seryjnie montowane nagłośnienie jakiegoś "Rokforda" czy jakoś tak i jest tam wzmacniacz ponad 600W dodając do tego sprawność wzmacniacza radyjko ze zmieniarką i monitorkiem to pewnie razem z 1000W to daje prąd z 70 - 80 A akumulator starczył by na godzinę głośnej muzy. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 04-06-2007, 19:23
|
|
|
janusz napisał/a: | Videlec napisał/a: | musialem cos napisac bo dostalem maila ze nieaktywne konta bedą kasowane |
Też takiego dostałem i muszę pisać.
Kiedy chodziłem po dealerach za Miśkiem to mi wyjaśnili że w tym autku jest seryjnie montowane nagłośnienie jakiegoś "Rokforda" czy jakoś tak i jest tam wzmacniacz ponad 600W dodając do tego sprawność wzmacniacza radyjko ze zmieniarką i monitorkiem to pewnie razem z 1000W to daje prąd z 70 - 80 A akumulator starczył by na godzinę głośnej muzy. |
Jesli mówisz o DID to bzura, nagłośnie nie nie jest tu najlepsze. i napewno nie ma wzmacniacza 600W. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
janusz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2007, 21:07
|
|
|
Wcale nie zmyślam obejrzyj cennik z Mitsubishi . Można pobrać z ich strony.
A ten wzmacniacz no nawet nie 600 a 860W.
Chciałem tu dać skan cennika ale nie mam takiej możliwości nie wiem dla czego.
Jak było w pierwszym poście chodzi o Pajero III tam silnik diesla to tylko 3,0 DI-D
http://mitsubishi.pl/index.php?OfferCennik=11
I tak jak pisałem to nie ja wymyśliłem tylko sprzedawcy u dealera tak mi wyjaśnili. |
|
|
|
 |
|