Wydech, katalizator, obudowa |
Autor |
Wiadomość |
Bikk
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer, 2009, 1,8 143km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-07-2021, 07:08 Wydech, katalizator, obudowa
|
|
|
Witam, temat brzęczenia i rezonansów z wydechu przewijał się na tym forum i niestety musze sie chyba pogodzic z dziwnymi dźwiękami. Ale w ostatnim czasie odpadła mi taka obudowa(zdj). Mam pytanie, czy to obudowa termiczna katalizatora i czy wiecie gdzie mozna ją kupić? Niestety dzwiek jest jeszcze gorszy. Czy macie doswiadczenia z dziwnym dzwiekiem z pod tskiej obudowy/katalizatora? Chyba nie ma sensu go wymieniac przy
przebiegu 135 tys km.?
https://naforum.zapodaj.net/c8de771942fc.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/aefdffb2ecd6.jpg.html |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 31-07-2021, 10:13
|
|
|
Bikk napisał/a: | Mam pytanie, czy to obudowa termiczna katalizatora i czy wiecie gdzie mozna ją kupić? |
Tak to obudowa katalizatora.
Niestety nowej takiej nie dokupisz.
Co do dźwięków to trzeba przejrzeć cały układ, czy nie urwało się jakieś mocowanie lub jest jakaś nieszczelność, ewentualnie osłona termiczna wydechu. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Bikk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-08-2021, 09:51
|
|
|
Dzięki, a może jakaś inna osłona pasuje ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-08-2021, 12:34
|
|
|
Szczerze to nie spotkałem w sprzedaży osłon kata.
Możesz kupić jakiś przelotowy tłumik i rzeźbić samemu, ewentualnie poszukać firmy zajmującej się budową kompletnych wydechów i dopytać czy coś dorobią.
W moim bolidzie parę lat jeżdżę bez takiej obudowy, tylko trzeba uważać przy parkowaniu na suchej trawie aby nie spalić auta . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Jayx
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1.8 CVT sedan
|
Wysłany: 31-08-2021, 16:05
|
|
|
Miałem podobne problemy z wydechem, co prawda zanim osłona katalizatora mi odpadła, przyspawałem ją z powrotem.
Rzężenie nie ustąpiło, problem był w tłumiku środkowym i do tego dziura w rurze przy mocowaniu, więc do wymieniłem cały tłumik środkowy, od katalizatora do puszki końcowego wydechu i jest trochę lepiej, ale szału nie ma. |
|
|
|
 |
mesual
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8
|
Wysłany: 31-08-2021, 21:00
|
|
|
Sprawdź sobie dokładniej szczelność, zatkaj dokładnie ręką na odpalonym silniku wydech najlepiej przez skórzaną rękawiczkę i poproś drugą osobę aby popatrzyła czy nie ma gdzieś przewiewów. Ja tak robię najlepiej jak byś miał możliwość podnieść samochód żeby dokładnie to sprawdzić. Dziurki w wydechu są czasem w bardzo niezauważalnych miejscach np przy mocowaniu blach itp i nieraz bez np lusterka nie widać. |
|
|
|
 |
Bikk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2021, 21:09
|
|
|
Szczelność sprawdzona dokładnie. Mechanik mówi że być może katalizator natomiast nowy dobry kilka tysięcy a na chińczyku podobno cały czas wyświetla błędy. Problem jest przy wdepnięciu pedału gazu na wolnych obrotach tak od 2-3 tyś obrotów. |
|
|
|
 |
MarPod
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 10-11-2021, 20:32
|
|
|
Miałem już kilka razy spawany kolektor z pierścieniem na wydechu i po miesiącu znowu trzaska jak jadę. Zastanawiam się czy nie lepiej kupić nowego kolektora i wymienić czy bez skutku spawać i ciągle to samo. Wiecie jaki to koszt i czy u każdego mechanika można to Zrobić? |
|
|
|
 |
|