Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
pióra wycieraczek - jakie proponujecie?
Autor Wiadomość
stickman 
Forumowicz

Auto: O1 2.0 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-10-2021, 16:48   pióra wycieraczek - jakie proponujecie?

Cześć. Jakie pióra wycieraczek przód/tył polecacie z doświadczenia do O1? Oprócz oczywiście znanych marek w których wysoka cena niekoniecznie idzie w parze z trwałością.

Jakiś czas temu kupiłem Oximo, w sumie skubane są trwałe i wciąż dobrze zgarniają, tyle że mają jeden problem - skrzypią straszliwie. Więc planuje je zmienić właściwie z tego powodu i się zastanawiam na co również warto, a nie będą hałasować.

Motgum kiedyś zbierał bardzo dobre opinie. Niestety zakupiłem przy poprzedniej wymianie i zwróciłem, towar który otrzymałem był niekompletny i kiepsko wykonany.

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 11-10-2021, 17:11   

Dwa lata dzielnie służyły mi heyner hybrydowe, teraz przeszedłem na visee.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 12-10-2021, 14:50   Re: pióra wycieraczek - jakie proponujecie?

stickman napisał/a:
Cześć. Jakie pióra wycieraczek przód/tył polecacie z doświadczenia do O1? Oprócz oczywiście znanych marek w których wysoka cena niekoniecznie idzie w parze z trwałością.
(...)

Wczesną wiosną człowiek z branży (pracuje w suzuki) pokazywał mi, które idą na pierwszy montaż. W handlu są sprzedawane jako Denso Hybrid.

Zanabyłem takie dla wszystkich aut (peugeot, suzuki, mitsubishi).
Krótko je mam, ale działają nadal idealnie, więc z czystym sumieniem mogę polecić.

Zwróć uwagę na oznaczenia: DU albo DUR oraz kierownica L albo R:

Oznaczenia Denso

Adam.

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 13-10-2021, 17:15   

Rander napisał/a:
Denso Hybrid

Testowałem. Nieopłacalny badziew. Rozpryskiwały wodę po szybie zamiast zbierać. To juz Bosch Aero Twin się lepiej sprawdzają, a cena taka sama.

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 13-10-2021, 21:30   

tościk napisał/a:
To juz Bosch Aero Twin się lepiej sprawdzają, a cena taka sama.

Potwierdzam. Założyłem takie do OII na początku roku. Nadal są ciche i dobrze zbierają.
Później można kupić nożyk do wycieraczek w cenie ok. 60zł i jak będą już gorzej zbierały, to je przyciąć.

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 14-10-2021, 12:55   

tościk napisał/a:
Rander napisał/a:
Denso Hybrid

Testowałem. Nieopłacalny badziew. Rozpryskiwały wodę po szybie zamiast zbierać. To juz Bosch Aero Twin się lepiej sprawdzają, a cena taka sama.

Nie zauważyłem tego, co opisujesz.
W tych kilku samochodach, którymi jeżdżę, działają tak, że po prostu "zapomina się" o nich. Przy innych wycieraczkach bywały problemy: albo się nie wykładały na szybie (i zostawiały wodę), albo zostawiały mgiełkę czy smugi, albo piszczały bądź podskakiwały.

Może założyłeś odwrotne - czyli dla kierownicy po prawej stronie?

A tak w ogóle, to co znaczy "rozpryskiwanie wody"?
Bo ostatnie wycieraczki z wodą, jakie pamiętam, to jakiś Jaguar z lat 80-tych. On miał przewody wodne w ramionach wycieraczek i "kacze dzioby" robiące za dysze. Działało to idealnie.
Natomiast przy wycieraczkach szkieletowych czy hybrydowach, to nawet na trzecim biegu (chyba Saab), gdzie wydawało się, że wycieraczki odfruną, to nie zdarzało mi się, aby rozpryskiwały.

Adam.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-10-2021, 13:30   

Ja polecam Denso Hybrydowe, moim zdaniem są podobnie dobre i trwałe do OEM np. Mazdy. Wytrzymują z 1,5-2 lata.

Rander napisał/a:
po prostu "zapomina się" o nich

Dokładnie.

A jeśli chodzi o Bosch Aero Twin to jak je kiedyś założyłem do Lancera to chciałem je oddać na niezgodność towaru z umową. Były okropne i drogie. A i jeszcze mi się przypomniało przy nawracaniu przy słupku odbijały się od szyby i był taki odgłos przywalenia w szybę. Nawet Alca za 10zł jest lepsza. Swoją drogą jak Alce kupisz hurtem i zmienisz co 3 miesiące to też jest niezły wybór pod względem cena/jakość.

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 15-10-2021, 10:20   

Rander napisał/a:
Może założyłeś odwrotne - czyli dla kierownicy po prawej stronie?
A tak w ogóle, to co znaczy "rozpryskiwanie wody"?

Nie, założyłem poprawnie. Po wycieraczce oczekuję tego, że zgarnie mi wodę z pola widzenia (do boku i w dół), natomiast te zachwalane przez wszystkich Denso część zgarniały, a część rozchlapywały po całej szybie, szczególnie przy powrocie wycieraczki w dół. Jak po miesiącu zaczęły piszczeć, to wyleciały z hukiem na śmietnik i przeprosiłem się ze starymi Boschami, których na szczęście nie wywaliłem. A jak Bosche po zimie się zużyją, to będę testować jakieś tańsze firmy, bo nie wątpię, że da się znaleźć coś bardziej opłacalnego.

stickman 
Forumowicz

Auto: O1 2.0 4WD
Wysłany: 19-11-2021, 10:58   

Skończyło się na kupieniu hybrydowych Oximo. Na razie wszystko gra, są ciche, zgarniają równo po całości, a cena jest bezkonkurencyjna (40 za komplet). Konstrukcja też wygląda fajnie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało jak przepracują trochę czasu. W każdym razie cena i to co się za nią dostaje wygląda OK.

nahar 
Forumowicz

Auto: Skoda Superb II FL 2.0 TDI
Wysłany: 22-11-2021, 09:55   

Valeo hybrydowe. Bosch Aero Twin mialem raz i sredniawka.

Odpowiedz do tematu