Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Benzyna 95 a 98
Autor Wiadomość
macieks1979 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse cross
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-01-2022, 21:00   Benzyna 95 a 98

Przede wszystkim witam wszystkich klubowiczów. Moje pierwsze pytanie to czy tankowaliście paliwo 98 i zauważyliście jakieś różnice, np mniejsze spalanie ? I generalnie czy można i czy w ogóle warto płaci trochę więcej za lepsze paliwo ?

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 21-01-2022, 09:07   

Osobiście nie tankowałem Pb98 a powiem więcej nie mam EClipsa tylko ASX-a. Znam jednak osobę, która tylko jeździ na takim paliwie. Z jej relacji wynika, że nic się nie dzieje z silnikiem ale nie ma porównania bo nigdy nie zalewała Pb95. Ja wychodzę z założenia, że tankuje się takie paliowo, jakie zaleca producent auta. Czytałem kiedyś porównanie osiągów i zużycia paliwa przy Pb98 i Pb95. Wniosek był jednoznaczny. Nic nie przynosi tankowanie droższej benzyny dla portfela i osiągów.

Juan Rapru 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star (2022)
Wysłany: 21-01-2022, 10:11   

Z tego co wiem, to współczesne silniki (tzn. komputer ofc) są "strojone" pod dane paliwo. Dochodzi nawet do tego, że (w niektórych) jest większe spalanie na 98 niż 85. Jak ktoś ma chęć używać "lepszej" benzyny, to najlepiej sprawdzić w ASO czy można przestawić silnik na inną benzynę.

sk0ras 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 21-01-2022, 13:10   Re: Benzyna 95 a 98

macieks1979 napisał/a:
Przede wszystkim witam wszystkich klubowiczów. Moje pierwsze pytanie to czy tankowaliście paliwo 98 i zauważyliście jakieś różnice, np mniejsze spalanie ? I generalnie czy można i czy w ogóle warto płaci trochę więcej za lepsze paliwo ?

Współczesne silniki w ułamku sekundy dostosowują się do zalanego paliwa. Pojazd generalnie pojedzie tak samo, zauważysz jedynie różnice w portfelu.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-01-2022, 13:49   Re: Benzyna 95 a 98

sk0ras napisał/a:
Współczesne silniki w ułamku sekundy dostosowują się do zalanego paliwa. Pojazd generalnie pojedzie tak samo, zauważysz jedynie różnice w portfelu.

Generalnie to nie jest prawda. Są silniki, które pojadą lepiej lub gorzej na 98. Poza tym 98 jest takie zwykłe i są też te premium 98.

Zalanie zwykłego 98 do silnika, który nie jest zaprojektowany do wykorzystywania takiego paliwa zazwyczaj przyniesie tylko wyższe spalanie (dodatki, które zapobiegają samozapłonowi zmniejszają kaloryczność paliwa). Trochę lepiej jest z premium 98 bo one potrafią czasami mieć ciut lepszą jakość i kaloryczność. Są tez samochody, które zadziałają gorzej na 98 np. SkyActive-X działa zauważalnie gorzej na 98 bo korzysta w jednym z trybów z samozapłonu paliwa.

Konkluzja jest taka, że jak producent zaleca 95 to lać 95. Jak producent sugeruje poprawę osiągów na paliwie 98 to znaczy, że można próbować. Wtedy silnik może korzystać z faktu mniejszej tendencji do samozapłonu paliwa i agresywnie zapalać wcześniej mieszankę generując więcej mocy.

Nowoczesny silnik oczywiście się dostosowuje to paliwa, czy to wielkością dawki czy cofaniem zapłonu bazując na odczycie z sondy lambda czy czujnika spalania stukowego. Ale takie zwyklejsze silniki robią to tylko w dół (w sensie bronią się przed gorszym paliwem/warunkami). Dodatkowo większość silników i tak jest trochę zdławiona elektronicznie, czyli mogły by krzesać parę Nm więcej, ale producent je trochę ogranicza dostosowując żywotność lub chociażby pozycjonując model z danym silnkiem tak jak mu w ofercia pasuje. Tutaj lepsze paliwo co by miało dać? Dopiero bardziej wyszukane konstrukcje potrafią wykorzystać lepsze paliwo do generowania większej mocy.

sk0ras 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 21-01-2022, 14:02   Re: Benzyna 95 a 98

krzychu napisał/a:
sk0ras napisał/a:

Generalnie to nie jest prawda. Są silniki, które pojadą lepiej lub gorzej na 98. Poza tym 98 jest takie zwykłe i są też te premium 98.

Zalanie zwykłego 98 do silnika, który nie jest zaprojektowany do wykorzystywania takiego paliwa zazwyczaj przyniesie tylko wyższe spalanie (dodatki, które zapobiegają samozapłonowi zmniejszają kaloryczność paliwa). Trochę lepiej jest z premium 98 bo one potrafią czasami mieć ciut lepszą jakość i kaloryczność. Są tez samochody, które zadziałają gorzej na 98 np. SkyActive-X działa zauważalnie gorzej na 98 bo korzysta w jednym z trybów z samozapłonu paliwa.

Oczywiście, są też super wyczynowe jednostki na 100+ oktanów, albo dostosowane do pracy na złej jakości paliwie... ale trzymajmy się tematu, my tu piszemy o Mistu, 95 czy 98 nie zrobi mu różnicy.

macieks1979 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse cross
Wysłany: 21-01-2022, 20:57   

Dziękuję za odpowiedzi. Gdzieś widziałem 95+ dlatego myślałem, że chodzi o to, że można lać paliwo od 95 w górę. Ale w tej sytuacji temat można uznać za wyczerpany.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 21-01-2022, 21:18   

macieks1979 napisał/a:
Gdzieś widziałem 95+

Bo możesz bezproblemowo lać benzynę 95 oktanową lub wyższą, np. gdyby 95 gdzieś z jakiegoś powodu nie było, choćby awaria dystrybutora. Nalejesz 98, 100 czy wyższą, i jedziesz dalej,
Ale nie powinieneś lać słabszej benzyny - 91, 86, 85, 74 oktan czy innych. No i oczywiście zawsze bezołowiowa ;)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-01-2022, 11:02   

macieks1979 napisał/a:
Dziękuję za odpowiedzi. Gdzieś widziałem 95+ dlatego myślałem, że chodzi o to, że można lać paliwo od 95 w górę. Ale w tej sytuacji temat można uznać za wyczerpany.

Może nie opatrzenie napisałem ten fragment:

Cytat:
jak producent zaleca 95 to lać 95

Bardziej chodziło o fakt, że nie będzie zysku z zalania paliwa o wyższej liczbie oktanowej.

Odpowiedz do tematu