[MSS DID] Problem z odpalaniem na zimnym silniku |
Autor |
Wiadomość |
pookach91
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DiD 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2022, 21:56 [MSS DID] Problem z odpalaniem na zimnym silniku
|
|
|
Witam serdecznie.
Mój Spacestar 1.9 DiD 102 KM z 2003 r. ma problem z odpalaniem na zimnym lub postoju (dłuższym i krótszym). W takiej sytuacji pomaga tylko odpalanie na "plaka". Na ciepłym silniku pali lub od razu po zgaszeniu. Dodam, że ten problem z odpalaniem pojawił się po wymianie sprzęgła, dwumasy i regeneracji skrzyni biegów. Wymieniłem już akumulator i filtr paliwa, ale to nic nie dało. Olej wraz z filtrem oleju i filtrem powietrza był wymieniany ok. pół roku temu, świece żarowe ok. rok temu, rozrząd ok. trzy miesiące temu. Co może być przyczyną? Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-02-2022, 21:59
|
|
|
Może przy wyjmowaniu skrzyni mechanik rozszczelnił układ paliwowy w jakimś miejscu i się zapowietrza. Trzeba by przejrzeć przewody od zbiornika do filtra i od filtra do pompy oraz dalej układ wysokiego ciśnienia. |
|
|
|
 |
pookach91
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2022, 22:05
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Może przy wyjmowaniu skrzyni mechanik rozszczelnił układ paliwowy w jakimś miejscu i się zapowietrza. Trzeba by przejrzeć przewody od zbiornika do filtra i od filtra do pompy oraz dalej układ wysokiego ciśnienia. |
Mechanik, który to robił twierdzi, że układ paliwowy się nie zapowietrza, a co do układu wysokiego ciśnienia to nie wiem.
A czy może być przyczyną czujnik położenia wału lub kabelek dochodzący do niego? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-02-2022, 22:09
|
|
|
A czy kontrolka silnika sygnalizuje jakieś błędy? Problem z czujnikiem powinna zasygnalizować a program diagnostyczny powinien dokładnie określić z którym czujnikiem jest problem. |
|
|
|
 |
pookach91
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2022, 22:15
|
|
|
Czasami gdy odpalę go z "plaka" to kontrolka silnika się świeci, lecz po jakimś czasie gaśnie. Sprawdzałem czy są błędy Car Scannerem, lecz nie wykryło mi żadnych błędów. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-02-2022, 22:41
|
|
|
W Mitsubishi do diesli starszych niż 2004 lepiej podpinać się czymś lepszym a najlepiej sprzętem w ASO bo nie chcą za bardzo współpracować z uniwersalnym sprzętem a bez diagnostyki komputerowej to jak wróżenie ze szklanej kuli. |
|
|
|
 |
pookach91
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-02-2022, 06:38
|
|
|
Dzisiaj rano odpalił za pierwszym razem w wilgotnej pogodzie (mżawka). Teraz świeci się kontrolka check engine, ale to może dlatego, że wcześniej psiknąłem sprayem do styków elektrycznych w kostkę na dolocie. Umówiłem się z mechanikiem i ma mi sprawdzić to wszystko jeszcze raz, bo już sam nie wiem co z tym autem. Pali jak na loterii gdy zimny. |
|
|
|
 |
|