Problem z manualną skrzynią |
Autor |
Wiadomość |
Aankaz
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse cross 2018
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-02-2022, 08:40 Problem z manualną skrzynią
|
|
|
Witam, mam problem z wrzucaniem jedynki, kilkukrotnie robiłam zator na światłach, bo weszła mi dopiero za którymś razem, podobnie jest przy wyłączonym silniku, po zaparkowaniu zdarza się, że muszę wrzucić inny bieg, bo jedynka nie chce wejść. Czytałam na tym forum o problemach z przerzucaniem z jedynki na dwójkę ale tego nie zauważyłam.
Czy inni użytkownicy mają z tym problem? Czy to kwestia innej techniki obsługi skrzyni?
W ASO wymienili mi kilka miesięcy temu sprzęgło ale nie na skutek mojej interwencji tylko po przeglądzie okresowym stwierdzili, że trzeba. |
Ostatnio zmieniony przez Aankaz 24-02-2022, 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-02-2022, 08:47
|
|
|
Jeśli samochód stoi, sprzęgło jest wciśnięte do końca i nie chce wchodzić jedynka to męcz ASO. Skoro raz wymienili sprzęgło to prawdopodobnie coś sami zauważyli, ale chyba to coś innego. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 23-02-2022, 08:51
|
|
|
Przed wymianą sprzęgła też miałaś ten problem
Skoro auto na gwarancji to trzeba podjechać do ASO i najlepiej przejechać się z szefem mechaników na fotelu kierowcy i pasażera. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Aankaz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2022, 09:26
|
|
|
Sytuacja miała miejsce również przed wymianą sprzęgła.
Tylko to zdarza się sporadycznie i obawiam się, że podczas przejażdżki z mechanikiem może akurat nie wystąpić ten problem. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-02-2022, 09:40
|
|
|
Może tak być, ale z drugiej strony oni są też od tego, aby diagnozować też takie problemy.
Postaram się wychwycić może zdarza się częściej na zimny, ciepłym, może w jakiś konkretnych okolicznościach. Będzie łatwiej pokazać.
A tak w praktyce to zależy głównie od nastawianie człowieka. Są przypadki, że nie widza problemu, a są przypadki że sami zauważają jakieś nieprawidłowości podczas odbioru samochodu. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 23-02-2022, 10:44
|
|
|
Aankaz napisał/a: | Tylko to zdarza się sporadycznie i obawiam się, że podczas przejażdżki z mechanikiem może akurat nie wystąpić ten problem. |
To nie ma znaczenia. Jeżeli samochód jest na gwarancji - należy zgłaszać wadliwe działanie skrzyni biegów i tyle. ASO (w tym również moje) jest od tego, żeby problem rozwiązać. Być może będzie konieczne zostawienia auta do diagnostyki, ale i tak lepsze to niż czekanie na poważniejsze kłopoty ze skrzynią czy sprzęgłem (a już z pewnością tańsze )
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Aankaz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2022, 13:44
|
|
|
Dzięki. Tak chyba trzeba będzie zrobić. Chciałam się tylko zorientować czy te auta może tak mają "z natury" czy akurat coś u mnie. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 05-03-2022, 22:58
|
|
|
Aankaz, Nie wiem czemu pachnie mi tu niedawną wymianą akumulatora.
Miałem coś podobnego w Lancerze. Nowy aku był za niski o jakies 3cm i taki gruby przewód opierał się o linki wybieraka co powodowało problem z wbiciem lub wypadaniem akurat 2 biegu. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Robert S
Forumowicz Robert
Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
|
Wysłany: 12-03-2022, 18:09
|
|
|
Aankaz napisał/a: | Sytuacja miała miejsce również przed wymianą sprzęgła.
Tylko to zdarza się sporadycznie i obawiam się, że podczas przejażdżki z mechanikiem może akurat nie wystąpić ten problem. |
Mam to samo , niestety wygląda na to że producent to przewidział i opisał to w instrukcji obsługi .Skoro opisał i uznał to za rzecz normalną to żadne ASO nie bedzie tego naprawiać . Oczywiście jak dzieje się to sporadycznie |
|
|
|
 |
|