Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie górne mocownaie amortyzatora?
Autor Wiadomość
kaloosz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-08-2021, 12:03   Jakie górne mocownaie amortyzatora?

Słuchajcie, coś mi jeszcze stuka przy przejazdach przez nierównościach przez nierówności na skręconych kołach. Nie nie są to przeguby :) Maglownica też nie bo wymieniłem ostatnio :)

aaaa amortyzatory tez nie i łączniki też nie bo wszystko nowe :)

Prawdopodobnie mogą to być górne poduszki. Staram się wszystko wymieniać na najlepsze elementy stąd kupuję większość elementów firmy Mayle i to HD. Niestety nie ma takiego elementu tej firmy.

Macie swoje typy co do tego elementu?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-08-2021, 12:42   

Szukaj oryginału na allegro.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 17-08-2021, 14:52   Re: Jakie górne mocownaie amortyzatora?

kaloosz napisał/a:
Słuchajcie, coś mi jeszcze stuka przy przejazdach przez nierównościach przez nierówności na skręconych kołach. Nie nie są to przeguby :) Maglownica też nie bo wymieniłem ostatnio :)

Prawdopodobnie mogą to być górne poduszki. Staram się wszystko wymieniać na najlepsze elementy stąd kupuję większość elementów firmy Mayle i to HD. Niestety nie ma takiego elementu tej firmy.

Stukanie występuje przy ruchach kierownicą? Jeżeli tak jest, to raczej obstawiałbym łożyska amortyzatorów. Jestem po wymianie i teraz cisza a koszt to 60 zł.

kaloosz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 17-08-2021, 15:50   Re: Jakie górne mocownaie amortyzatora?

pitt63 napisał/a:
kaloosz napisał/a:

Stukanie występuje przy ruchach kierownicą? Jeżeli tak jest, to raczej obstawiałbym łożyska amortyzatorów. Jestem po wymianie i teraz cisza a koszt to 60 zł.

NIe, normalnie nic nie słychać, ale jak jadę i mam skręcone koła i są jakieś nierówności to wtedy czasem coś puka :)

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 20-08-2021, 21:53   

Ja w zeszłym roku wymieniałem mocowanie wraz z łożyskiem na Kayaba (KYB SM5657).

Fredi1 
Forumowicz

Auto: Mitsubiahi Asx1.6DI-D 4wd
Wysłany: 23-08-2021, 21:59   

Może być wadliwy amortyzator ,miałem tak kiedyś że na pojedynczych dziurach nie stukał ale juz na kocich łbach wpadał jakaś amplitude i pojawiało się stukanie.

szczurek.g 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 26-10-2021, 08:03   

Miałem / mam podobną sytuację, może nie tylko stukanie a raczej chrobotanie. Dzieje się tak na trochę skręconych kołach na nierównościach, podjazdach/zjazdach z krawężnika.
Wymieniłem łożyska amortyzatora lewego i prawego z poduszkami i dalej to samo.
Podejrzewam amortyzatory, ale że występuje to zjawisko sporadycznie to wstrzymam się z wymianą.

Andrzej1669 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 2011
Wysłany: 30-03-2022, 16:50   

Witam, a jeśli już mowa o amortyzatorach, to jakie najlepsze dla ASX 1.8 DID z 2011 roku? Właśnie dowiedziałem się, że są do natychmiastowej wymiany, a nie chcę montować byle czego. Pozdrawiam

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 02-04-2022, 07:09   

Wybór jest dość spory. Po fakturach widzę, że w moim aucie poprzedni właściciel montował Sachsa. Minęło od tamtej pory 40 tys. km i na badaniach amorki jak nowe.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 02-04-2022, 10:47   

Ja na przód montowałem KYB i po 90 tyś jest wszystko OK.

Przemek87dk 
Forumowicz

Auto: Mitsuboshi asx 1,6 mivec 117hk
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 02-04-2022, 15:11   Mocowanie amortyzatora

Czesc. Podepne sie bo mam podobny problem i nie chce zakladac nowego.
Asx 2017 117koni. Przy parkowaniu slychac stuk przy odbijaniu kierownica w druga strone. Zrobilem maly test na parkingu. Nakleilem tasmy przy gornej srobie poduszki przy samej krawedzi i pojezdzilem doslownie 2min. Podnioslem maske i zauwazylem ze z jednej strony lewa przod ta sroba sie obraca. Wiec to tam mi stuka. Czy to lozysko mcpersona? Kolega ktory zalozyl post niech zrobi taki tescik z tasma. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Dodaje zdjecia lewy przod przed i po jezdzie i prawy przed i po.

https://zapodaj.net/ce6aa1c69a348.jpg.html
https://zapodaj.net/d684b9931f85e.jpg.html
https://zapodaj.net/e42abd55b441c.jpg.html
https://zapodaj.net/fc112247cd88c.jpg.html

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 02-04-2022, 18:09   

Wszystko wskazuje na uszkodzenie łożyska amortyzatora. Uważam jednak, że ta nazwa jest błędna bo to raczej coś w rodzaju ślizgu albo podkładki lub jak kto woli łożyska ślizgowego. Sprawa bardzo prosta do opanowania. Robiłem to u siebie w ubiegłym roku a koszt tych "łożysk" to obecnie około 70 PLN komplet na dwie strony.

Przemek87dk 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2022, 19:20   Mocowanie amortyzatora

Czy jak sie wymienia to lepiej dwie strony czy tylka ta co sie zepsula? Czy moglbys mi wyslac jakis link na priv lub tutaj jak masz czas bo nie wiem dokladnie ktora ta czesc bo jedne sa z lozyskiem inne nie. I czy jak oslona mcperaona jest zepsuta dziorawa ta oslona na pyl itp to czy dobrze jest to tez wymienic? Bo i tak trzeba rozebrac. Dzieki

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 02-04-2022, 19:34   

Osłonę jak najbardziej trzeba wymienić, jeśli jest uszkodzona tak jak i odboje. I tak musisz zdemontować kolumnę McPhersona, żeby wymienić te łożyska. Ja kupiłem takie łożyska:https://allegro.pl/oferta/lozysko-amortyzatora-sidem-893402-11660915405?reco_id=c8587eb1-b2aa-11ec-aa7c-1a0cbdf08794&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020
ale oczywiście tutaj jest dowolność. Do tej operacji potrzebny jest oczywiście ściągacz do sprężyn. Wymienia się z obu stron.

Przemek87dk 
Forumowicz

Wysłany: 03-04-2022, 12:04   

Bardzo dziekuje za pomoc. Pitt ja aktualnie jestem w Danii. Mam zamiar jechac do Pl w czerwcu. Czy moge jechac do Pl i wymienic tam bo tutaj jest super drogo. Czy jest to niebezpieczne? Dodam ze stuka malo i tylko przy parkowaniu. Czy ktos z forumowiczow zna jakis dobry warsztat koło Budzisław kościelny gmina kleczew. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Odpowiedz do tematu