Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to jest z tymi mandatami z fotoradaru ???
Autor Wiadomość
cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-06-2007, 09:21   Jak to jest z tymi mandatami z fotoradaru ???

Panie i Panowie. Potrzebuję szybkiej pomocy. Dostałem wezwanie na komisariat i domyślam się w jakiej sprawie :oops: . Jakoś nie uśmiecha mi się tego płacić :D , bo chociaż nie znam jeszcze ceny to będzie bardzo wysoka :shock: . Kiedyś słyszałem że muszą mi wysłać wezwanie w ciągu 3 m-cy, ale nie wiem czy to prawda. Czy ktoś może przywołać jakieś przepisy lub artykuły prasowe w tej sprawie ??? Napiszcie o co tu chodzi, bo sesję fotograficzną miałem 28 stycznia.
Z góry wielkie dzięki.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 06-06-2007, 09:49   

Ja stane po tej drugiej stronie i powiem, ze skoro _swiadomie_ (bo inaczej sie nie da) przekraczales dozwolona predkosc i dales sie uwiecznic na zdjeciu to teraz odpowiedzialnie pojedz i zaplac.

Cholernie drazni mnie takie miganie sie od konsekwencji. Tak samo jak draznia mnie cwaniaki, ktorych tu w Szczecinie kilku znam ... nie placili za postoj w SPP, wyrzucali karteczki z nalozona oplata dodatkowa, olewali wezwania do zaplaty a jak przyszedl komornik do domu to zaczal sie lament.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 06-06-2007, 09:54   

A ja Ci odpowiem tylko tyle, że nie wierzę że jeździsz zgodnie zprzepisami jeśli chodzi o prędkość. Ja nie będę hamował z 80 do 40 mając na plecach Volvo FH12 z naczepą tylko dlatego że jakiś dureń ustawił znak za łukiem drogi. Doskonale miałem świadomość że będę jechał za szybko na tym odcinku, ale moje życie jest dla mnie ważniejsze niż durny przepis.
Nadal proszę o podpowiedź co do tego przepisu.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-06-2007, 09:54   

arekp napisał/a:
ze skoro _swiadomie_ (bo inaczej sie nie da)
Nie no, da się nieświadomie. Ale tak czy siak, nie zwalnia to z odpowiedzialności. Zresztą nieświadomie to chyba nawet gorzej, bo gdzie miał oczy pan kierowca i o czym wtedy myślał.
Z drugiej strony skoro są przepisy o przedawnieniu ...... :roll: :? 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 06-06-2007, 10:37   

cns80 napisał/a:
A ja Ci odpowiem tylko tyle, że nie wierzę że jeździsz zgodnie zprzepisami jeśli chodzi o prędkość.

Nie musisz mi wkladac slow w usta i mowic, ze w nie nie wierzysz. Nie napisalem nic do czego powyzsze mogloby sie tyczyc.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 06-06-2007, 10:55   

Normalnie chłopaki przeginacie, jest prosba o pomoc to tzreba coś powiedzieć.
Ja w zeszłym dostałem 500zł. za przekroczenia na toruńskiej miałem 96 a jest 40 bo jakiś baran postawił, dodam że była niedziela i piękna pogoda ale to mało ważne dostałem i zapłaciłem ale do końca sie nie zgodzę by na Toruńskiej była 40.
Co do 3 miesięcy niestety nie wiem nic na ten temat.
Co do samej wizyty no to pewnie pokażą ci zdjęcie a może film choć to drugie to na trasie robią.
Kwestia czy miałeś zapięte pasy bo potrafią jeszcze za to dać, choć mnie nie dotyczy bo zawsze mam pasy.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 06-06-2007, 11:02   

Student napisał/a:
Ja w zeszłym dostałem 500zł. za przekroczenia na toruńskiej miałem 96 a jest 40 bo jakiś baran postawił
Ja jechałem w tym samym miejscu :( . Jeden idiota zabił kilka osób jadąc ok. 160, to postawili ograniczenie do 40. Cóż za logika :shock: . To napewno pomoże. Spewnością nawet wróci życie tym ludziom. Chyba tylko w GDDKiA mogą siedzieć takie mózgi.

Ale nadal nie wiem co z tymi przepisami.

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 06-06-2007, 11:33   

40 tam już była wcześniej, podobno ze względu na zły stan wiaduktu. Łatwiej ograniczyć prędkość niż naprawić :doubt:

a takie ograniczenie (nie ma ono żadnego sensu ze względów bezpieczeństwa, trzypasmowa droga)powodują że niestety ludzi ignorują hurtem wszystkie, nawet te właściwe.

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 06-06-2007, 12:12   

To chyba Straż Miejska , co ??? Bo to oni mi to zdjęcie klepneli.

zdjęcie: www.http://forum.fotoradary.pl/

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 06-06-2007, 12:23   

Dokładnie to oni. Ale teraz po orzeczeniu sądu kazał bym im się podetrzeć tym świstkiem, i skierował sprawę do sondu.

Niestety ja płaciłem w tamtym roku i jeszcze tego orzeczenia nie było.

drout
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 13:52   

Mój ojciec dostał w zeszłym tyg. Mimo, że znajomy komendant to i tak nic nie dało się zrobić bo odgórnie przyszło.

A co do tych 3mies.to po tym czasie sprawę kierują do Sądu (nie jestem pewien na 100%)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 06-06-2007, 14:03   

Hmmm... Wezwanie przysyła mojej babci komisariat w Wołominie. Zdjęcia były robione przez Straż Miejską. Muszę staruszkę namówić żeby "odmówiła odpowiedzi na pytanie" na podstawie art. 183 § 1 KK. Mam nadzieję że nie będzie się bała :P .

drout
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 14:11   

Życzę powodzenia a jak coś Ci się uda to się podziel info. Bo każdemy może się to przytrafić.

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 06-06-2007, 14:18   Re: Jak to jest z tymi mandatami z fotoradaru ???

cns80 napisał/a:
Panie i Panowie. Potrzebuję szybkiej pomocy. Dostałem wezwanie na komisariat i domyślam się w jakiej sprawie :oops: . Jakoś nie uśmiecha mi się tego płacić :D , bo chociaż nie znam jeszcze ceny to będzie bardzo wysoka :shock: . Kiedyś słyszałem że muszą mi wysłać wezwanie w ciągu 3 m-cy, ale nie wiem czy to prawda. Czy ktoś może przywołać jakieś przepisy lub artykuły prasowe w tej sprawie ??? Napiszcie o co tu chodzi, bo sesję fotograficzną miałem 28 stycznia.
Z góry wielkie dzięki.

Mają na to miesiąc .

A tutaj link do ciekawego artykułu http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=13e06

Pozdrav

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 14:34   

cns80 napisał/a:
Dostałem wezwanie na komisariat i domyślam się w jakiej sprawie

I tak masz szczęście, bo zwykle o 6 do drzwi puka ABW i musiałbyś sobie stuku puku zrobić :lol:

czytałem jakiś artykuł, w którym była cała procedura jak odmówić płacenia za fotki. Na 100% było na forum. I pewnie nadal jest. O ile nie było w formie linku. Z tego co pamiętam to trzeba się dowiedzieć w jakim charakterze zostałeś wezwany - podejrzanego czy świadka, podejrzany może odmówić składania zeznań wtedy kierują sprawę do sądu, a tam trzeba utrzymywać, zresztą podobnie jak na komisariacie, że się NIE ROZPOZNAJESZ na zdjęciu, i że NIE ROZPOZNAJESZ swojego auta na fotce. Bo to ktoś mógł ci zrobić taki głupi żart. Dobrze jest mieć ze sobą na rozprawie fotografie kilku identycznych samochodów na poparcie swojej tezy :)
Za rozdrażnienie sądu takim postępowaniem możesz zapłacić więcej niż za nie rozdrażnienie. Ot ryzyko.
Nie wiem czy to jest istotne, ale jeżeli w tym aucie Straży Miejskiej siedział Policjant, to mają prawo robić fotki.

[ Dodano: 06-06-2007, 14:57 ]
cns80 napisał/a:
Ja nie będę hamował z 80 do 40 mając na plecach Volvo FH12

czyli można powiedzieć że swaniak z Volvo Cie wystawił do rodzinnej fotki

Odpowiedz do tematu