|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki. |
Autor |
Wiadomość |
TomCSF
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-05-2022, 17:51
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | A o jakim radiu mowa?
Częstotliwosci ustawiane są sprzętowo i nie da się ich zmienić. Nie widziałem w Etacsie funkcji która odpowiadałaby zmianie częstotliwości.
Co do kodowania rynku, tak można to zaprogramować w ETACSie. Napisz do "tokyo" on takimi rzeczami się zajmuje. |
Radio fabryczne w wyswietlaczem jednolinijkowym i odtwarzaczem CD/MP3.
Gdyby tak bylo dwa radia które wcześniej pracowały w EU nie zmieniłyby rastra częstotliwości na NA (North America).
Porównywałem płyty główne odbiorników z obu regionów i organoleptycznie nie widać różnicy.
Co ciekawe radio z regionu EU w pierwszej chwili po włączeniu pracowały zgodnie z wcześniejszym regionem (EU) a po 2-3 włączeniach auta przeszło na NA. Dlatego odpuściłem dalsze hardwarowe dochodzenie.
Ok, dzięki za sugestie. Napisze do Tokyo o zmianie konfiguracji. |
|
|
|
 |
prince_sobol
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer IX
|
Wysłany: 24-05-2022, 21:53
|
|
|
Cześć,
Aktualnie mam Lancera z Rockfordem z radiem e-03 i chciałem podłączyć e-12 niestety pasują tylko dwie kostki i działa tylko podświetlenie, nawet nie chce się otworzyć, przy okazji rozkręciłem jeszcze ASX z oryginalnym radiem gdzie kolory przewodów były identyczne (na chłopski rozum powinno działać ) i niestety taka sama diagnoza. Wie może ktoś jakie piny powinienem przepiąć żeby zagrało? |
|
|
|
 |
Euphoria
Nowy Forumowicz
Auto: '08 Lancer Sportback 1.8
|
Wysłany: 15-09-2022, 17:08
|
|
|
Heja. Tematy radiowe chyba już dawno martwe ale spróbuję. Mam w Lancerku podstawowe, najbiedniejsze radio z możliwych (bez Rockforda). Udało mi się dorwać oryginalną ramkę pod radia dotykowe (ramka ze srebrną listewką u góry) i rozglądam się za czymś co można tam wsadzić. Jakie mam opcje bo jest troche tych radyjek? Nie zależy mi szczególnie na jakiejś poprawie jakości dźwięku, byleby nie grało gorzej niż obecne. Zależy mi natomiast na tym żeby był już jakiś wyświetlacz kolorowy i dotykowy, żeby montaż był najlepiej plug and play bez przeróbek, żeby działało sterowanie z kierownicy, mile widziane radia do których można podpiąć pendrive USB z muzyką (chyba jakiś kabelek specjalny jest potrzebny jeśli dobrze pamiętam). MMCS odpada bo wiem że trzeba troche manewrów żeby to uruchomić. Czego szukać? Z innego Lancera ? Z ASXa ? Jeśli ktoś mógłby podać numery modelowe radyjek które mogę bezproblemowo podpiąć w Lancerze z tą ramką będę wdzięczny. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
driver1968
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer sportback 2009
|
Wysłany: 23-03-2023, 20:39
|
|
|
Witam.
Zamontowałem radio z androidem. Wszystko działa prawidłowo oprócz radia fm. Po podłączeniu zewnętrznego wzmacniacza do + po zapłonie trochę poprawiło odbiór. Przestudiowałem schematy kostek do podłączenia starego, oryginalnego radia. Znalazłem przewód od orginalnego wzmacniacza, który jest chyba wbudowany w antenę dachową. Odłączyłem zakupiony wzmacniacz i do tego samego + po zapłonie podłączyłem przewód od oryginalnego wzmacniacza. Radio fm zagrało fantastycznie. Sygnał stacji fm rewelacyjny. Pomyślałem problem rozwiazsny. Okazało się, że nie
Gdy wyłączyłem zapłon, radio dalej gra. Nie wyłączyło się. Okazało się, że prad pozostał na przewodzie zasilającym wzmacniacz. Co mam teraz zrobić? Musiałem rozłączyć akumulator. Do czego podłączyć ten przewód żeby po wyłaczeniu auta, radio też się wyłączało i oraz żeby prad ginął na tym przewodzie.
[ Dodano: 24-03-2023, 10:03 ]
Rozwia,anie okazało się proste, ale dla kogoś kto ma trochę wiedzy elektrycznej. Znajomy elektryk przeciął mi przewód zwrotny zasilający antenę z radia - kolor niebieski, który po kostce łączył się z przewodem zasilającym antenę. Teraz zasilanie idzie tylko po plusie po stacyjce i jest ok.
To tak, gdyby ktoś miał podobny problem. |
|
|
|
 |
bohdanbulwa
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VIII 1.6
|
Wysłany: 16-05-2023, 00:25
|
|
|
driver1968 napisał/a: | Witam.
Zamontowałem radio z androidem. Wszystko działa prawidłowo oprócz radia fm. Po podłączeniu zewnętrznego wzmacniacza do + po zapłonie trochę poprawiło odbiór. Przestudiowałem schematy kostek do podłączenia starego, oryginalnego radia. Znalazłem przewód od orginalnego wzmacniacza, który jest chyba wbudowany w antenę dachową. Odłączyłem zakupiony wzmacniacz i do tego samego + po zapłonie podłączyłem przewód od oryginalnego wzmacniacza. Radio fm zagrało fantastycznie. Sygnał stacji fm rewelacyjny. Pomyślałem problem rozwiazsny. Okazało się, że nie
Gdy wyłączyłem zapłon, radio dalej gra. Nie wyłączyło się. Okazało się, że prad pozostał na przewodzie zasilającym wzmacniacz. Co mam teraz zrobić? Musiałem rozłączyć akumulator. Do czego podłączyć ten przewód żeby po wyłaczeniu auta, radio też się wyłączało i oraz żeby prad ginął na tym przewodzie.
[ Dodano: 24-03-2023, 10:03 ]
Rozwia,anie okazało się proste, ale dla kogoś kto ma trochę wiedzy elektrycznej. Znajomy elektryk przeciął mi przewód zwrotny zasilający antenę z radia - kolor niebieski, który po kostce łączył się z przewodem zasilającym antenę. Teraz zasilanie idzie tylko po plusie po stacyjce i jest ok.
To tak, gdyby ktoś miał podobny problem. |
Masz jakieś zdjęcia/schematy do tego podłączenia? Borykam się z podobnym problemem i nie chcę tego skrewić |
|
|
|
 |
|
|