|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6] Wymiana skrzyni biegów z francuskiej na te normaln |
Autor |
Wiadomość |
palesiak23
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star, 2002, 1.6b
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2022, 00:54 [MSS 1.6] Wymiana skrzyni biegów z francuskiej na te normaln
|
|
|
Dobry!
Miałem z 1.5 roku temu kilka przygód z moim spackiem związanych ze skrzynią, a raczej tą francuską atrapą skrzyni, te ze wstecznym w lewo i do góry. Wtedy sobie poradziłem, minęło trochę czasu i dzisiaj zaczęła wyć. Wiem że to skrzynia, nie silnik bo na wciśniętym sprzęgle przy dodawaniu gazu jest spokój, na biegach.. no wyje.
Domniemam że zakup używki jest bardziej opłacalny jak naprawa tej ktorą mam.
Ktoś może się orientuje czy da radę wsadzić do takiego auta skrzynie japońską? Te z cięgnami jak bozia przykazała? I czy poza wymianą skrzyni, lewarka i montażem cięgien jakieś większe przeróbki trzeba kombinować, czy powinno być miejsce na to wszystko na zasadzie plug&play?
Gdzieś kiedyś tu czytałem, że ktoś coś takiego robił ale nie mogę się dokopać. A w takiej sytuacji wolę nie ryzykować 😅
I czy były w spackach skrzynie japońskie 6 biegowe?
Spacer star z silnikiem 1.6, benzyna, rocznik 2002. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 24-06-2022, 23:38
|
|
|
Nie było w żadnym Space Starze skrzyni 6 biegowej. Jaki przebieg ma Twoje auto, mam Space Stara z 2001 r. z tym samym silnikiem, przebieg 368 000 km i skrzynia działa i jest cicha. Kiedyś wyłamał się jakiś plastik w wybieraku i zamiast wstecznego wchodziła jedynka, wkręciłem mały wkręt zamiast brakującego plastiku i śmiga jak wcześniej. Wymieniłem raz wszystkie tulejki mechanizmu zmiany biegów, norma. I to wszystko, nawet oleju w niej nie wymieniłem ani nie dolewałem, mam go od przebiegu 270 000 km, czyli 100 000 km przejechałem. |
|
|
|
 |
palesiak23
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star, 2002, 1.6b
|
Wysłany: 11-07-2022, 11:44
|
|