|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
MITSUBISHI LANCER 2007+ luźne lusterko elektrycznie składane |
Autor |
Wiadomość |
adekniedzwiadek
Nowy Forumowicz
Auto: LANCER 1.8 MiVEC 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-07-2022, 10:08 MITSUBISHI LANCER 2007+ luźne lusterko elektrycznie składane
|
|
|
Mój pierwszy wpis więc od razu witam się z Wszystkimi!
Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś spotał się i rozwiązywał problem ze składanym elektrycznie lusterkiem w Lancerze VIII-X
Problem wygląda następująco:
Boczne, elektryczne lusterko od strony kierowcy zaczęło chodzić luźniej odkąd silniczek odpowiadający za składanie został odpięty od zasilania. Lusterko stało w pozycji rozłożonej dopóki uprzejmy sąsiad nie złożył go oporowo.
Teraz od pełnego rozłożenia do mniej więcej pozycji kiedy jest złożone do połowy odczuwalny jest luz co na pewno będzie problematyczne podczas jazdy przy wyższych prędkościach.
Pytania z mojej strony to;
1) Czy możliwe, że połamał się ślimak który wprawia lusterko w ruch? (mam zapasowy mechanizm i mogę przełożyć ale to trochę kombinacji)
2) Czy po podłączeniu do zasilania, silniczek elektryczny usztywni pozycję lusterka?
3) Czy luz mógł powstać w innym miejscu np. przegubie na którym chodzi lusterko? Dokręcenie tych 3 śróbek na dołu nic nie daje.
Mam nadzieje, że zdołam jakoś usunąć samodzielnie problem
[ Dodano: 22-07-2022, 23:00 ]
PROBLEM ROZWIĄZANY
Na przyszłość rozwiązanie może okazać się pomocne.
Generalnie luz był na mechanizmie przy ślimaku - po rozkręceniu lusterka i wyjęciu silniczka, przekręciłem kółkami zębatymi. Po tym było sztywiutko. Lusterko złożyłem, podpiął, silniczek działa - składa i rozkłada. Mam nadzieję, że sąsiad nie będzie próbował teraz go rozkładać
A i ważna uwaga, żeby wyjąć panel lusterka wraz z silniczkiem trzeba odkręcić ukrytą śrubkę na jego wewnętrznej ściance (3:36 minuta filmu.
Załączam link, gdzie dokładnie pokazano cały proces, co prawda po rosyjsku ale działa!
https://youtu.be/Yc_ZGq7Ob_Y |
|
|
|
 |
|
|