Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hak i bagażnik na rowery.
Autor Wiadomość
majo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II 2,4
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-09-2022, 18:10   Hak i bagażnik na rowery.

Część kolejny problem, zagwozdka.
Co prawda wakacje już nam minęły ale weekendowe przejażdżki rowerowe zawsze mile widziane w naszej 3os. rodzince.
Poszukuję haka, łatwego w montażu bez potrzeby kombinowania, przycinania itd no oczywiści za rozsądne pieniążki, najlepiej szybkie wypinanie kulki, ale w ostateczności mogę/będę odkręcał. Jest coś takiego?
Do tego wieszak, bagażnik rowerowy na 3szt, nie koniecznie markowy ale dobry, pewny, komfortowy, kompaktowy. Macie, znacie (??) polećcie mi coś.

Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/automatyczny-hak-13pin-mitsubishi-outlander-2-ii-12392203555
warto? czy coś tańszego zaproponujecie?
i cos takiego:
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-platforma-rowerowa-hak-tytan-3-rowery-7pn-10119261336?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gclid=Cj0KCQjwguGYBhDRARIsAHgRm49AYzY0oVF5QtVtCCYIzSz-uL5v7DJkmpU-lLB-1rqWahNKB323XpEaAuM2EALw_wcB

https://allegro.pl/oferta/bagaznik-uchwyt-rowerowy-platforma-na-hak-3-rowery-12311687292?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gclid=Cj0KCQjwguGYBhDRARIsAHgRm4-oDZu7nE9DzbBGjVCrHWiNRf9034dKnI1schxrgoSg-vZcE7Ohp9YaAnsKEALw_wcB

czy lepiej dołożyć jeśli tak to na co?

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 07-09-2022, 19:56   

W weekend, jeśli pogoda pozwoli, będe montował Brinka 530000, to mogę Ci co nieco szepnąć, jak poszło.
Już wiadomo, że potrzeba przegwintować otwory montażowe w podłużnicach, bo zalazły rdzą. Trzeba tez podciąć kawałeczek zderzaka, z tego czarnego plastiku.
Jeśli posiadasz LPG, to trzeba zwrócić uwagę na rozmiar butli i miejsce jej montażu, by wszystko dało się upchnąć.
Ogólnie, hak solidny. Kupowałem od https://allegro.pl/uzytkownik/BrinkHaki/sklep . Wszystko wrzucone luzem w karton, poobdzierało się w transporcie, no ale to się zabezpieczy i będzie ok.
Co do rowerowego, niech wypowie się ktoś inny, bo nie używałem.

Tutaj więcej o tym rozmawiamy: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=113883

majo 
Forumowicz

Wysłany: 07-09-2022, 20:15   

Z góry dzięki.

Z podrzuconym tematem już wcześniej zapoznałem się.
U mnie tylko benzin.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 18-09-2022, 12:13   

Hak zamontowany.
Wątpliwości o to, czy się zmieści wraz z butlą LPG zupełnie niezasadne - wszystko wchodzi z dużym zapasem miejsca.

majo, obiecalem więc kilka słów i fotek...

1. Trzeba zacząć od zdemontowania plastikowej, czarnej części zderzaka. Całość montowana na spinki, więc warto wcześniej zaopatrzyć się w zestaw na wymianę, bo zawsze któraś się połamie.

2. Zapewne we wszystkich Otlanderach wygląda to tak samo, że otwory montażowe w podłużnicach są zawalone brudem i rdzą na gwintach. Potrzebny jest gwintownik M10x1.25, najkrótszy jaki macie, bo te otwory na boku podłużnicy, najbliżej tyłu pojazdu mają słaby dostęp z jakimkolwiek uchwytem(można z wyczuciem złapać gwintownik płaskim kluczem nr 9). Ja używałem gwintownika o długości 70mm.

3. Opuszczasz wydech z wieszaków i podstawiasz go czymś, żeby nie dyndał na wieszaku w połowie pojazdu, albo odkręcasz sam tłumik końcowy i masz najlepszy z możliwych dostęp.
Ja wyciągałem cały wydech od kolektora wydechowego, bo z nim też miałem przy okazji trochę pracy..

4. Montaż elementów konstrukcyjnych haka. Tutaj nie trzeba wiele mówić, bo instrukcja dołączona do zestawu dobrze to opisuje na rysunkach. Wszystko pasuje, nic nie trzeba rzęźbić. Foty:

5. Elektryka. Tu w zasadzie też w instrukcji wszystko jest dobrze opisane, warto jednak powiedzieć, że:
a. wszystkie niemal sygnały masz pod prawym boczkiem nadkola w bagażniku, we wtyczce usytuowanej pod napinaczem pasa(biała wtyczka):

cienki brązowy - światła pozycyjne
cienki czerwony - światła stop
cienki biały - prawy kierunkowskaz
cienki zielony - lewy kierunkowskaz
gruby czerwony - +12V z akumulatora
masę dokręcamy do którejś najbliższej śrubki

b. Przeciwmgłowe ciągniesz z wtyczki usytuowanej pod tylnym zderzakiem, po lewej stronie pojazdu, widać ją na pierwszym zdjęciu - jasnozielony przewód.

c. By w tej wtyczce, o której mowa w pkt. a, pojawiło się +12V musisz odszukać w komorze silnika, szarą wtyczkę z czarną zatyczką - znajduje się pod lewą lampą. Podłączasz kabelkiem klemę + do czerwonego przewodu. Tutaj uwaga - wszyscy na forum u nas i na amerykańskim twierdzą, że trzeba podłączyć się pod zielony przewód... tak zrobiłem i na fotce jest podłączone z błędem - powinno być pod czerwony. A może moja instalacje jest inna....

d. Jako, że nie wożę ze sobą lewarka, to moduł umieściłem w jego miejscu.
Uważam, że to maksymalnie oddalone od haka miejsce - inaczej nie starczy przewodów do gniazda.

6. Na koniec, nim wszystko skręcimy, warto sprawdzić poprawność działania elektryki.
7. Zakładając zderzak, podcinamy zderzak zgodnie z szablonem z instruckji.

8. Do diagnosty i WK, ciągać przyczepy :)

majo 
Forumowicz

Wysłany: 07-10-2022, 23:49   

Super. Dobra robota. Dzięki.

Hej. Hak założony, wszystko idealnie pasuje. tak jak pisałeś gwinty do przeczyszczenia i poprawy gwintownikiem (pomaga) ale te boczne to na piechote (czyszczenie preparatem, powietrzem i śrubą) naprawdę ciasno , brak stosownych narzedzi.
Wszystko było by OK po samym montażu gdyby po złożeniu i podłączeniu czujnik parkowania nie wył - głosi bliskość przeszkody -zwarcie(?) czy uszkodzenie przewodów czy czujnika ( po jego odłączeniu wydaje inny - przerywany sygnał).
Jutro ciąg dalszy - brak czasu i dostępność podnośnika/warsztatu - nie dam rady całości za jednym podejściem.
Przyjrzę się problemowi na spokojnie.
Zakupiłem wiązkę dedykowaną Z38T miała być taniej ale ... bezinwazyjnie bez problemu wzięło górę. Zobaczymy czy bezproblemowo.

[ Dodano: 08-10-2022, 13:22 ]
haha
Przede wszystkim na raty to se można OLED'a kupić. Bez warsztatu, garażu , podnośnika... tak sam na parkingu osiedlowym ha ha to już tak na spokojnie uwierzcie mi słowa lecialy całkiem inne.
Niepotrzebna wielokrotna jedna robota no ale cóż tak jak pisałem - czas.
Toteż zaplanować sobie trzeba wiecej czasu na spokojnie bo nie wiadomo co wyskoczy. I nie ma mowy o skracaniu drogi, nic na skróty. Święta prawda; jak sobie pościelisz... Przygotówka co by nie robił na to czas trzeba poświęcić a potem już leci
Przeciagnąć wiązke na zewnatrz bez odpinania dolnej cześci zderzaka to tak jak by mechanik naprawiał silnik przez wydech :)
przeciwmgielne do zlokalizowania w poniedziałek :
Tomasz87 piszesz: "jasnozielony przewód" czyli w głównej wiązce do świateł lewy tył w bagażniku powinienem znaleźć a potem do SKP i WK i wszystko legalnie.

Aaaa byłbym zapomniał instrukcja jaką dostarczył sprzedawca (z Tarnowa)zestawu wiązka + 13pin pozostawia wiele do zyczenia.[/quote]

Tygr 
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Wysłany: 09-10-2022, 14:02   

majo napisał/a:
wieszak

Platformy szukaj.

Odpowiedz do tematu