Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę chociaż o sugestię
Autor Wiadomość
LordFlasheart 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 PB+LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2023, 12:37   Proszę chociaż o sugestię

M. Outlander 2.0 benzyna z LPG [zainstalowany od nowości przez mniemiaszków]
Uruchamiam na benzynie
Od jakiegoś czasu, aby uruchomić silnik muszę startować rozrusznikiem jakieś 5-6 sekund.
Odpala i wszystko jest cacy ;-)
Przy uruchamianiu jak popracuję pedałem gazu, to zapali trochę szybciej o jakieś 1-2 sek.
Kiedy zgaszę silnik nawet zaraz po uruchomieniu [jeszcze jest zimny bo pracował 2-3 sekundy] to ponowne uruchomienie odbywa się od pierwszego "strzału" rozrusznika.
Kiedy wyłączę silnik działający na benzynie i będę chciał go uruchomić od nowa po kilku godzinach to akcja jest taka sama 5-6 sek i odpali.
I ciekawostka!!!
W grudniu były mrozy i silnik odpalał na mrozach od pierwszego zakręcenia rozrusznika a teraz jak jest ciepło [styczeń] to znowu kręcę kilka sekund, aby uruchomić silnik.
Nie jest to problem zbyt wielki, bo silnik pracuje równo i nie ma z nim problemu, ale chciało by się aby wszystko było doskonałe w Misiu.
Jeśli ktoś ma sugestię lub jakieś przypuszczenia to proszę o informację.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-01-2023, 13:18   

Dawno temu miałem podobnie w innym aucie i winne były wtryskiwacze - zalewały silnik i na gorąco (lub latem) trzeba było kręcić dłużej. W zimie odpalał na przysłowiowy dotyk.
Wymieniłem wtryski na inne i po problemie.

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 02-01-2023, 21:12   

LordFlasheart napisał/a:
Jeśli ktoś ma sugestię lub jakieś przypuszczenia to proszę o informację.

Prawdopodobnie wtryskiwacze LPG jak podpowiada Krzyzak.
Prosty test - w trakcie pracy na LPG zakręć zawór na butli, jak wypali wszystko i przełączy na benzynę to zgaś i zostaw na noc. Jak rano odpali bez problemu, to do gazownika na diagnostykę wtryskiwaczy i reduktora (bo ten też może przepuszczać).

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 02-01-2023, 21:24   

Panowie objawy sugerują raczej problemy z EVAPem. Tutaj nie ma jeszcze pracy na lpg, a wszystko wraca do normy nawet po kilku sekundach pracy silnika. Bardzo to przypomina objawy z pierwszej generacji Outlandera.

Moja sugestia: zatankuj zbiornik benzyny pod korek i dodatkowo odpowietrz tym cyckiem przy samym wlewie żeby pozbyć się powietrza. Jeżeli będzie dobrze to znaczy że trafiony, jeżeli nie to trzeba zrobić pomysł kolegi tościk, I wypalić cały lpg z układu przed zgaszeniem.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-01-2023, 08:15   

tościk napisał/a:
Prawdopodobnie wtryskiwacze LPG
ja miałem na myśli wtryski benzynowe, ale co do zasady wtryski LPG mogą dawać ten sam efekt

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Wysłany: 03-01-2023, 12:42   

Witam..Upewniajac sie ze to outlander II z silnikiem 4B11-prawda..zaczalbym od najprostszej i najtanszej rzeczy--sprawdzenie luzow zaworowych..Moze juz sie zrobilo ,,ciasno"..na benzynie trzeba sprawdzac co 100Tys.a na gazie wiadomo-co 30-40tys..jesli nikt tego nie robil..to wiadomo co..auto jezdzi i jezdzi a luz sie zmienia..

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 03-01-2023, 16:50   

waran73, jeżeli chodzi o ścisłość to najprostsze i najtańsze czynności już zostały wymienione w postach wyżej, a później oczywiście luzy zaworowe jak najbardziej można skontrolować.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 07-01-2023, 18:19   

Bzyk_R1 napisał/a:
Panowie objawy sugerują raczej problemy z EVAPem. Tutaj nie ma jeszcze pracy na lpg

Pracy na lpg może jeszcze nie ma, ale to nie znaczy, że układ lpg jest pusty. Taką pewność masz tylko jak zakręcisz zawór na butli i wypalisz resztki z instalacji.
Sam miałem identyczne objawy, jak mi wtryskiwacz lpg przepuszczał.
Ale myślę, że kolega LordFlasheart dostał od nas bardzo dobrą listę do sprawdzenia po kolei, więc chyba sobie poradzi :)

Odpowiedz do tematu