|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Proszę chociaż o sugestię |
Autor |
Wiadomość |
LordFlasheart
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 PB+LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-01-2023, 12:37 Proszę chociaż o sugestię
|
|
|
M. Outlander 2.0 benzyna z LPG [zainstalowany od nowości przez mniemiaszków]
Uruchamiam na benzynie
Od jakiegoś czasu, aby uruchomić silnik muszę startować rozrusznikiem jakieś 5-6 sekund.
Odpala i wszystko jest cacy
Przy uruchamianiu jak popracuję pedałem gazu, to zapali trochę szybciej o jakieś 1-2 sek.
Kiedy zgaszę silnik nawet zaraz po uruchomieniu [jeszcze jest zimny bo pracował 2-3 sekundy] to ponowne uruchomienie odbywa się od pierwszego "strzału" rozrusznika.
Kiedy wyłączę silnik działający na benzynie i będę chciał go uruchomić od nowa po kilku godzinach to akcja jest taka sama 5-6 sek i odpali.
I ciekawostka!!!
W grudniu były mrozy i silnik odpalał na mrozach od pierwszego zakręcenia rozrusznika a teraz jak jest ciepło [styczeń] to znowu kręcę kilka sekund, aby uruchomić silnik.
Nie jest to problem zbyt wielki, bo silnik pracuje równo i nie ma z nim problemu, ale chciało by się aby wszystko było doskonałe w Misiu.
Jeśli ktoś ma sugestię lub jakieś przypuszczenia to proszę o informację. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-01-2023, 13:18
|
|
|
Dawno temu miałem podobnie w innym aucie i winne były wtryskiwacze - zalewały silnik i na gorąco (lub latem) trzeba było kręcić dłużej. W zimie odpalał na przysłowiowy dotyk.
Wymieniłem wtryski na inne i po problemie. |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 02-01-2023, 21:12
|
|
|
LordFlasheart napisał/a: | Jeśli ktoś ma sugestię lub jakieś przypuszczenia to proszę o informację. |
Prawdopodobnie wtryskiwacze LPG jak podpowiada Krzyzak.
Prosty test - w trakcie pracy na LPG zakręć zawór na butli, jak wypali wszystko i przełączy na benzynę to zgaś i zostaw na noc. Jak rano odpali bez problemu, to do gazownika na diagnostykę wtryskiwaczy i reduktora (bo ten też może przepuszczać). |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 02-01-2023, 21:24
|
|
|
Panowie objawy sugerują raczej problemy z EVAPem. Tutaj nie ma jeszcze pracy na lpg, a wszystko wraca do normy nawet po kilku sekundach pracy silnika. Bardzo to przypomina objawy z pierwszej generacji Outlandera.
Moja sugestia: zatankuj zbiornik benzyny pod korek i dodatkowo odpowietrz tym cyckiem przy samym wlewie żeby pozbyć się powietrza. Jeżeli będzie dobrze to znaczy że trafiony, jeżeli nie to trzeba zrobić pomysł kolegi tościk, I wypalić cały lpg z układu przed zgaszeniem. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-01-2023, 08:15
|
|
|
tościk napisał/a: | Prawdopodobnie wtryskiwacze LPG | ja miałem na myśli wtryski benzynowe, ale co do zasady wtryski LPG mogą dawać ten sam efekt |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 188 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 03-01-2023, 12:42
|
|
|
Witam..Upewniajac sie ze to outlander II z silnikiem 4B11-prawda..zaczalbym od najprostszej i najtanszej rzeczy--sprawdzenie luzow zaworowych..Moze juz sie zrobilo ,,ciasno"..na benzynie trzeba sprawdzac co 100Tys.a na gazie wiadomo-co 30-40tys..jesli nikt tego nie robil..to wiadomo co..auto jezdzi i jezdzi a luz sie zmienia.. |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 03-01-2023, 16:50
|
|
|
waran73, jeżeli chodzi o ścisłość to najprostsze i najtańsze czynności już zostały wymienione w postach wyżej, a później oczywiście luzy zaworowe jak najbardziej można skontrolować. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 07-01-2023, 18:19
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: | Panowie objawy sugerują raczej problemy z EVAPem. Tutaj nie ma jeszcze pracy na lpg |
Pracy na lpg może jeszcze nie ma, ale to nie znaczy, że układ lpg jest pusty. Taką pewność masz tylko jak zakręcisz zawór na butli i wypalisz resztki z instalacji.
Sam miałem identyczne objawy, jak mi wtryskiwacz lpg przepuszczał.
Ale myślę, że kolega LordFlasheart dostał od nas bardzo dobrą listę do sprawdzenia po kolei, więc chyba sobie poradzi |
|
|
|
 |
|
|