|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Blokujące się zaciski |
Autor |
Wiadomość |
ropheo
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-01-2023, 16:06 Blokujące się zaciski
|
|
|
Witam,
Mam problem w PIII 3.2 DID z blokującym się zaciskiem w przednim lewym kole. Po wciśnięciu hamulca tłoczki dociskają klocki do tarczy natomiast po puszczeniu hamulca nie następuje ich zluzowanie, co skutkuje przegrzewaniem się tarczy w trakcie jazdy. Na drugim kole ten problem nie występuje.
Wymienione zostały tarcze, klocki, tłoczki + uszczelki, akumulator ABS, nasmarowane prowadniki i problem nie zniknął. Wygląda do jakby płyn przepływał w jedną stronę ale ma problem z powrotem. Przy zdjęciu zacisku i wciskaniu tłoczka drugi zaczyna się wysuwać więc to nie ich wina, natomiast bardzo ciężko jest wcisnąć oba naraz. Powoli brakuje mi już pomysłów, nie zauważyłem żeby przewód był gdzieś przygnieciony. Czy w pompie są jakieś zawory zwrotnę na każde koło oddzielnę ? |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 22-02-2023, 14:50
|
|
|
Stawiam na rozwarstwiony przewód hamulcowy. Czasami się tak zdarzy, że przewód uszkodzi się wewnątrz, z zewnątrz tego nie widać. Przy takim uszkodzeniu płyn hamulcowy nie ma możliwości powrotu i zacisk zostaje zaciśnięty. |
|
|
|
 |
|
|