|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Opony |
Autor |
Wiadomość |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-03-2023, 06:42
|
|
|
Jak ja przez 4 lata zrobiłem tym autem 23 tkm - to niektórzy tyle w 2-4 miesiące robią... Nie uwierzę, że co 2 miesiące jadą wyważyć koła...
Bez ekstremizmów - podchodzę normalnie do życia... |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 13-03-2023, 10:24
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Uważasz, że te 140-150 km/h to jest sportowa jazda ?? (...) A na oponach wielosezonowych jazda powyżej 120-130 km/h przy temperaturze 25-30 lub więcej stopni nie należy ani do przyjemnych, ani do bezpiecznych |
A gdzie ja pisałem coś o prędkości? Sportowa jazda, jak wcześniej ujął to Bizi78 to jazda agresywna. Mocne hamowania, mocne przyspieszania, wchodzenie nawet w ostre zakręty z dużą prędkością i na limicie przyczeponości. To jak to się ma do jazdy 140 km/h po autostradzie? No chyba że taka prędkość wyzwala u ciebie opisany wyżej styl jazdy. Ale wtedy według mnie lepiej by było dla ciebie i osób postronnych, jakbyś się przesiadł na komunikację zbiorową.
Jak sam napisałeś:
apg2312 napisał/a: | Opony całoroczne Premium mają wysokie indeksy prędkości, nawet do klasy H (210 km/h), ba, niektóre nawet klasy V - 240 km/h |
i wierz mi, że spokojnie sobie radzą przy prędkościach autostradowych. Skąd wiem? Bo jeździłem, jeżdżę i będę nadal jeździł z takimi prędkościami na oponach wielosezonowych. Nie sprawia to żadnego problemu, droga nie staje się magicznie masłem czy tam błotem, opony nie rozpływają się w powietrzu, samochód normlanie i bezpiecznie się porusza. Więc bajki to zostaw dzieciom na dobranoc.
apg2312 napisał/a: | Heh, z drugiej strony, wulkanizatora i tak powinno odwiedzać się przynajmniej te dwa razy w roku, a nie tylko przy okazji łatania dziury w oponie Choćby dla sprawdzenia stanu opon czy ewentualnego przełożenia kół. Zmieniając letnie na zimowe i odwrotnie robi się to niejako przy okazji...a konia z rzędem temu właścicielowi auta z wielosezonówkami, który to robi. |
Wulkanizatora nie potrzebuję odwiedzać, żeby mi oceniał stan opon, bo i tak powie, że jeszcze sezon pojeżdżą. No ale z konia wyskakuj, bo umiem sobie auto sam na lewarku podnieść i zarówno sprawdzić stan opon, jak i zamienić koła miejscami i co roku to czynię
Michauek22 napisał/a: | tościk napisał/a: | czucia na wielosezonowych oponach nie będzie (szczególnie w upalne lato), bo nie do takiej jazdy zostały stworzone i trzeba się liczyć z ich ograniczeniami. |
no tak, lepiej nie przekraczac 80-90 km/h |
Nie, najlepiej to zostać w domu, nie wychodzić spod kołdry i czekać w poczuciu pełnego bezpieczeństwa, aż kostucha znajdzie trochę czasu na odwiedziny |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-03-2023, 13:35
|
|
|
tościk napisał/a: | Nie sprawia to żadnego problemu, droga nie staje się magicznie masłem czy tam błotem, opony nie rozpływają się w powietrzu, samochód normlanie i bezpiecznie się porusza. | Raz miałem okazję jechać jakieś 200 km A1 z prędkością autostradową przy ok. +30 na zewnątrz. Tak, jedzie się tak samo, normalnie
Jedynie jak dotarłem na miejsce to na szarej kostce przed sanatorium w Ciechocinku opony zostawiły czarny ślad bieżnika. Ale szczerze nie wiem, czy to one oddały kawałek siebie, czy to był jednak kawałek PRL-owskiego asfaltu nabrany podczas przejazdu przez Ciechocinek...
To taka jedyna zauważona niewiadoma. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-03-2023, 19:26
|
|
|
tościk napisał/a: | A gdzie ja pisałem coś o prędkości? |
Taaa ??? Widzę, ze nie pamiętasz, co piszesz. Przypomnę może ??
tościk napisał/a: | apg2312 napisał/a: | Bizi78 napisał/a: | :
Dla ludzi jeżdżących dynamicznie, agresywnie raczej nie polecam, szybko się skończą |
Nawet nie to, że szybko się skończyły, po prostu, przynajmniej dla mnie, nie są to opony do szybkiej jazdy w wysokich temperaturach powietrza, a i w zimie sprawdzały się...przyjmijmy, że średnio. |
A tu się zgodzę. Sportowego prowadzenia ani czucia na wielosezonowych oponach nie będzie (szczególnie w upalne lato), bo nie do takiej jazdy zostały stworzone i trzeba się liczyć z ich ograniczeniami. Ja jednak jestem zwolennikiem poprawiania sportowych umiejętności na torze, a nie na drodze publicznej. Więc na drodze publicznej spokojnie mi starczają wielosezonowe |
Napisałem tylko o szybkiej jeździe, a odpowiadając na mojego posta sam zacząłeś pisać o "sportowej jeździe". Już sobie przypominasz, gdzie napisałeś ?? I sam sprowokowałeś niepotrzebna dyskusję.
Oczywiście, możemy teraz dyskutować, czym różni się jazda "agresywna" od "dynamicznej", ale to chyba nie ma żadnego znaczenia.
tościk napisał/a: | apg2312 napisał/a:
Opony całoroczne Premium mają wysokie indeksy prędkości, nawet do klasy H (210 km/h), ba, niektóre nawet klasy V - 240 km/h
i wierz mi, że spokojnie sobie radzą przy prędkościach autostradowych. Skąd wiem? Bo jeździłem, jeżdżę i będę nadal jeździł z takimi prędkościami na oponach wielosezonowych. Nie sprawia to żadnego problemu, droga nie staje się magicznie masłem czy tam błotem, opony nie rozpływają się w powietrzu, samochód normlanie i bezpiecznie się porusza. Więc bajki to zostaw dzieciom na dobranoc. |
100 km/h to tez jest prędkość autostradowa. Są w Europie kraje, gdzie jest to prędkość maksymalna.
W Holandii zmniejszyli, grafika ciut nieaktualna, ale zmiany, jeśli są, to w dół.
Taaaaak...
W każdym razie, jakoś wątpię, żebyś (oprócz Niemiec) pozwolił sobie na jazdę z prędkością 180 km/h lub wyższą i to na dystansie dłuższym, niż kilka, kilkanaście kilometrów. Przejedź całe Niemcy, ok. 800 km w 30 stopniowym lub wyższym upale, z jednym postojem na tankowanie i kawę w niecałe 6 godzin, to inaczej będziemy rozmawiać. O ile w ogóle Ci te wielosezonówki wytrzymają dynamiczną jazdę, bo w Niemczech też się wyścigi słoni zdarzają, więc i hamowanie z 200 do setki, i potem szybkie przyśpieszanie.
tościk napisał/a: | No chyba że taka prędkość wyzwala u ciebie opisany wyżej styl jazdy. Ale wtedy według mnie lepiej by było dla ciebie i osób postronnych, jakbyś się przesiadł na komunikację zbiorową. |
tościk napisał/a: | Więc bajki to zostaw dzieciom na dobranoc. |
I nie życzę sobie więcej wycieczek w moim kierunku. Zachowujesz się jak typowy troll, nie masz merytorycznych argumentów, to zaczynasz robić wycieczki pod adresem rozmówcy.
Następna wycieczka, i potraktuję cie jak trolla. Zgodnie zresztą z Regulaminem Forum. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-03-2023, 20:40
|
|
|
Proszę o spokój, bo zaraz oboje odpoczniecie od forum . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-03-2023, 22:47
|
|
|
Ja jestem wbrew pozorom spokojny. Nie robię żadnych głupich uwag pod czyimś adresem. Nie od wczoraj i nie tylko tutaj jestem moderatorem, i potrafię swoje palce opanować.
No chyba, że za objaw zdenerwowania lub agresji uznasz mój tekst :
Cytat: | W każdym razie, jakoś wątpię, żebyś (oprócz Niemiec) pozwolił sobie na jazdę z prędkością 180 km/h lub wyższą i to na dystansie dłuższym, niż kilka, kilkanaście kilometrów |
To wbrew pozorom nie jest insynuacja, że tościk nie potrafi szybko jeździć, tylko że po ostatniej nowelizacji taryfikatora nawet w Polsce mandaty zrobiły się jakby wysokie, a w Europie Zachodniej drogie dla Polaków są już od dawna. Że o punktach karnych nie wspominam nawet. Tylko tyle. Chociaż, kto bogatemu zabroni ??
Widzisz jeszcze gdzieś jakąś moją wycieczkę personalną w stosunku do kogokolwiek uczestniczącego w rozmowie ?? |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Michauek22
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross
|
Wysłany: 01-04-2023, 14:42
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Zakładam wielosezon i jeździ się tak samo (może latem się bardziej zużywają). |
Owszem, zużywają się w ogóle generalnie jakoś szybciej... |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
|
|
|
 |
Michauek22
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross
|
Wysłany: 02-04-2023, 15:03
|
|
|
apg2312 napisał/a: | warto na ten temat sporo poczytać, i zastanowić się, czy wielosezonówki są dla niego. |
powinno być jak w Stanach, gdzie fabrycznie wszystko jest all-season, a jak ktoś chce to w opcji to letnie/zimowe, u nich nazywane performance albo "sportowe" |
|
|
|
 |
|
|