[2.0]DiD Wymiana przepustnicy |
Autor |
Wiadomość |
lukanio
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 DiD 2010r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-03-2023, 10:54 [2.0]DiD Wymiana przepustnicy
|
|
|
Cześć,
Wymieniłem przepustnicę ze względu na poszarpywania i czasem telepneło jak gasiłem.
Po wymianie zauważyłem że nie odpala tak od strzała jak na starej. Dziś było -5 i tak z 5 sekund musiałem pokręcić i nie zaskoczył równo. Powinni po wymianie zrobić adaptację jakoś?
W benzynie się chyba robi nie wiem jak w dieslu. Z góry dzięki za podpowiedź |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-03-2023, 11:04
|
|
|
Chyba nie robi się u nas, ale nie jestem pewien.
Ja nie robiłem i wszystko jest OK. w dużej mierze może zależeć to od tego, jaką co za zamiennik wsadziłeś. Czytałem różne opinie o zamiennikach. W związku z tym nie oszczędzałem, bo nie chciało mi się dwa razy wydawać kasy i się z tym grzebać. Kupiłem Pierburga. |
|
|
|
 |
lukanio
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2023, 19:51
|
|
|
Kupiłem pierburga - niby oryginał.
Niemniej wymiana niewiele wniosła w moim życiu, nowa też nie pokazuje na kompie wychylenia, cały czas jest 94,9 % jak stara. Poszarpywanie przy 2 tys obrotów też czasem się pojawia. Stara była brudna ale nie aż tak żeby się zacinało coś. Jedynie auto gasi się od strzała. Tyle dobrego.Więc jak ktoś by szukał kiedyś odpowiedzi na pytanie czy jak szarpie to przepustnica - to niestety nie.
Podejrzewam że przyczyną jest coś w układzie paliwowym zwłaszcza że dziś wywaliło mi fuel system service required. Auto jeździ nie ma tylko stanu paliwa i dystansu do przejechania. I zaczynam znowu ten etap w życiu - podpalić czy naprawiać |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-03-2023, 17:15
|
|
|
Przepustnice w O2 2.0 mają wadę fabryczną - do elektroniki dostaje się olej. Z zewnątrz może wyglądać OK.
Jeszcze jedna drobnostka - często wymieniasz filtr paliwa?
Podobno też sitko w pompie paliwa się zasyfia dość mocno - tego akurat nie wiem, ale słyszałem z różnych źródeł. |
|
|
|
 |
lukanio
Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2023, 19:26
|
|
|
Filtry wszystkie przy serwisie olejowym.
Do pompy paliwa teraz będę musiał się dobrać. Bo akurat przestał mi działać wskaźnik poziomu paliwa i dystansu. Z tego co widziałem już są dwa pływaki i teraz raczej strzelać ciężko - jak znajdę chętnego na wyjęcie pompy to zobaczymy bo może być coś z kablami i usterka pływaka to pochodna problemów z szarpaniem |
|
|
|
 |
|