Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.4 MIVEC] Instalacja , montaż wideorejestratora 70mai.
Autor Wiadomość
majo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II 2,4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-03-2022, 11:53   [II 2.4 MIVEC] Instalacja , montaż wideorejestratora 70mai.

Hej, zakupiłem sobie kpl 70mai A500s + RC06+ UP02 adapter i teraz czas na "samodzielny" montaż. Zasilanie podłączę pod bezpieczniki za małym schowkiem przez bypass.
Pięknie, plan niezły :)
I teraz idąc na łatwizne bez sprawdzania a licząc na podpowiedz z Waszej strony:
- gdzie będzie czy raczej jest prąd po wył. stacyjki i zamknięciu pojazdu (przewód czerwony VCC UP02 )? może oświetlenie kabiny 9 (15A) tylko czy po zamknięciu central zamka prad nadal tam jest(?) i jaki bezpiecznik wstawić przed rejestrator?
- drugie zasilanie (żółty ACC)czyli po przekreceniu stacyjki myślę dać pod radio czyli bezpiecznik nr 7 (15A)

Będzie OK? Nic się nie rozkoduje, zepsuje, wypali?
Z góry dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi, podpowiedzi, za poświęcony czas.

A i może jeszcze jedno jakieś sugestie co do prowadzenia kabli? Gdzieś po drodze czeka mnie jakiś problem co do ich ukrycia?

[ Dodano: 06-04-2022, 19:38 ]
Heh

Spoko nikt nie czyta czy czeka co się nadzieje?
Poprawiłem blędy co do kolorów przewodów.
Prowadzenie kabli banalnie proste. Podsufitka, słupek pod kurtynąi wzdłuż na dół do bezpieczników. Tylna kamera podsufitka klapa przez gumowe zabezpieczenie maskownica /plastik i do kamery.
Ostatnio zmieniony przez majo 08-04-2022, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-04-2022, 22:36   

Te autka się powoli kończą więc nie ma się co dziwić że taki marny odzew. Ale oczywiście duży plus za przetarcie szlaku i tę skromną instrukcję :)

majo 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2022, 23:00   

Instrukcja skromna bo co tu się rozpisywać kiedy kabel prawie że sam wchodzi za podsufitke czy też plastiki szpatułka prawie że niepotrzebna :)

Słaby odzew a ciekawskich nie mało (autka może jednak się nie kończą).

Co do podpięcia zasilania to mała zmianka ze względów fizycznych (gabaryt bypass + bezpiecznik mini) musiałem zmienić miejsce wpięcia żółtego stałe zasilanie i wpiąłem pod 10 czyli światła awaryjne, a masę pod śrubę mocującą moduł/płytę z gniazdami bezpieczników.
Mam nadzieje, że jutro rano bez problemu odpalę czarną perłę - adapter będzie poprawnie robił swoją robotę.

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 06-04-2022, 23:17   

plecho1 napisał/a:
Te autka się powoli kończą więc nie ma się co dziwić że taki marny odzew. Ale oczywiście duży plus za przetarcie szlaku i tę skromną instrukcję :)

Nie sądzę, że się kończą.

Kończy się pokolenie ludzi, którzy chcą coś zrobić samemu oraz tych, co cokolwiek potrafią.

Niestety... W większości młodsze pokolenie nie ma nawet podstawowych narzędzi w domu.

Ostatnimi czasy znajoma pytała mnie, czy nie mam znajomego stolarza, który zrobi jej trzy półki w zabudowie okna. Takie zwykłe półeczki.. Powiedziałem, że przecież to banał i mało który stolarz podejmie się takiej "zabudowy". Mogę pożyczyć jej narzeczonemu wiertarkę, wkrętarkę, wyżynarkę itp. niech sam zrobi.
Na co odparła, że on nie zna się na takich rzeczach i boi się, że coś spierniczy.
Niestety to nie jest odosobniony przypadek.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 07-04-2022, 06:57   

msokol, to też fakt że młodsi sami już tak często nie naprawiają swoich autek ani nie mają takich zdolności złotej rączki jak ci co pamiętają jeszcze czasy PRL-u :) ale i te autka mają już swoje lata a wiadomo jak w Miśkach jest ze rdzą więc to jednak wymierający gatunek.

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 07-04-2022, 09:25   

plecho1, Sporo jest osób użytkujących O2 - wiele widzę ich na ulicach.
Do tego na FB grupy cieszą się popularnością. Natomiast wiele osób, które korzysta z grup na FB omija fora - woli zadać jeszcze raz pytanie, które padło wcześniej 20 razy niż szukać odpowiedzi po forach.
Ogólnie mam wrażenie, że internety rozleniwiają ludzi i wielu upośledzają. Nie twierdzę, że internet to zło, ale wiele ludzi nie potrafi niestety korzystać z tej dobroci w odpowiedni sposób ;)

Oczywiście korozja zżera miśki, ale i na nią są sposoby.

majo 
Forumowicz

Wysłany: 07-04-2022, 20:13   

Tak, tak tu macie racje co do pokolenia które chce aby "podano im wszystko na tacy" pokolenie uwstecznione, rozleniwione a może cwane, a winny temu system i "wychowawcy".

Wracając do tematu wideorejestratora to śmiga aż miło.

Co do O2 i innych to nie powiem nic nowego wszystko ma działać bez problemu do końca gwarancji, kiedyś kombinowano żeby działało jak najdłużej a teraz nie dłużej niż :)
Warstwa lakieru jego twardość, % gumy w gumie w el. zawieszenia to tylko przykłady tych praktyk.
A tu, tak jak piszecie zmorą jest "ruda" z którą trzeba walczyć bo cóż konserwacja fabryczna pozostawia wiele do życzenia nie to co w starszych modelach (w MSS '99 stan podwozia/konserwacji był niemal że idealny :shock: po 23latach :shock: eksploatacji)

[ Dodano: 08-04-2022, 22:20 ]
Z tym śmiganiem nie tak do końca :(
Nagrywa cały czas nie przechodzi w tryb parkingowy/nagrywanie poklatkowe, nie informuje o przełączeniu zasilania. była taka chwila gdy było jedno zasilanie odłączone.
O co chodzi? Aktualizacja fiksuje (pobralem ostatnią 1.0.17ww)
a co z pobieraniem trasy przejazdu? (temat ogarnąłem)

Wciąż męczy mnie nie przechodzenie w tryb parkingowy, trakcie odłączania zasilania - kabli UP02 nastąpiło nagrywanie poklatkowe ale to tylko na chwile? (takie delikatne ustrojstwo :) :?: )
Mam druga sztukę UP02 efekt ten sam. Problemem z aktualizacją ale jak to... hmm a może pod inny bezpiecznika może bez bypass?? aleco by to miało ...???

[ Dodano: 16-04-2022, 16:41 ]
majo napisał/a:
a może pod inny bezpiecznika może bez bypass?? ale co by to miało ...???

Nie wiem o co chodzi ale...
Zmieniłem miejsca wpięcia UP02 po raz kolejny.
najpierw było pod radio potem ze względu na konieczność programowania radia po wypinaniu bypass wpiąłem pod gniazdo zapalniczki nr13 (15A) hmm wpiąłem miałem taki zamiar ale ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo bezpieczników podłączyłem go pod dodatkowe gniazdo zasilania nr 19 (15A). Tak bez sprawdzania. :mrgreen:
Nie dało mi to spokoju( że nie sprawdziłem co i jak) więc:
wyciągam bypass z dodatkowego zasilania, a tu komunikat o nagrywaniu poklatkowym :shock: .
Sprawdzam i zdziwko choć zrozumiałe w gnieździe dodatkowym prąd jest cały czas => no to zmiana.
VCC+ (czerwony) do bezpiecznika gniazda dodatkowego
ACC (żółty) do bezpiecznika gniazda zapalniczki

Teraz mogę powiedzieć:
majo napisał/a:
śmiga aż miło.

PS
Podane numery bezpieczników pomijając puste miejsca.

lukanio 
Forumowicz

Auto: outlander 2.0 DiD 2010r
Wysłany: 11-05-2022, 10:25   

majo napisał/a:
Tak, tak tu macie racje co do pokolenia które chce aby "podano im wszystko na tacy" pokolenie uwstecznione, rozleniwione a może cwane, a winny temu system i "wychowawcy".

Wracając do tematu wideorejestratora to śmiga aż miło.

Co do O2 i innych to nie powiem nic nowego wszystko ma działać bez problemu do końca gwarancji, kiedyś kombinowano żeby działało jak najdłużej a teraz nie dłużej niż :)
Warstwa lakieru jego twardość, % gumy w gumie w el. zawieszenia to tylko przykłady tych praktyk.
A tu, tak jak piszecie zmorą jest "ruda" z którą trzeba walczyć bo cóż konserwacja fabryczna pozostawia wiele do życzenia nie to co w starszych modelach (w MSS '99 stan podwozia/konserwacji był niemal że idealny :shock: po 23latach :shock: eksploatacji)

[ Dodano: 08-04-2022, 22:20 ]
Z tym śmiganiem nie tak do końca :(
Nagrywa cały czas nie przechodzi w tryb parkingowy/nagrywanie poklatkowe, nie informuje o przełączeniu zasilania. była taka chwila gdy było jedno zasilanie odłączone.
O co chodzi? Aktualizacja fiksuje (pobralem ostatnią 1.0.17ww)
a co z pobieraniem trasy przejazdu? (temat ogarnąłem)

Wciąż męczy mnie nie przechodzenie w tryb parkingowy, trakcie odłączania zasilania - kabli UP02 nastąpiło nagrywanie poklatkowe ale to tylko na chwile? (takie delikatne ustrojstwo :) :?: )
Mam druga sztukę UP02 efekt ten sam. Problemem z aktualizacją ale jak to... hmm a może pod inny bezpiecznika może bez bypass?? aleco by to miało ...???

[ Dodano: 16-04-2022, 16:41 ]
majo napisał/a:
a może pod inny bezpiecznika może bez bypass?? ale co by to miało ...???

Nie wiem o co chodzi ale...
Zmieniłem miejsca wpięcia UP02 po raz kolejny.
najpierw było pod radio potem ze względu na konieczność programowania radia po wypinaniu bypass wpiąłem pod gniazdo zapalniczki nr13 (15A) hmm wpiąłem miałem taki zamiar ale ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo bezpieczników podłączyłem go pod dodatkowe gniazdo zasilania nr 19 (15A). Tak bez sprawdzania. :mrgreen:
Nie dało mi to spokoju( że nie sprawdziłem co i jak) więc:
wyciągam bypass z dodatkowego zasilania, a tu komunikat o nagrywaniu poklatkowym :shock: .
Sprawdzam i zdziwko choć zrozumiałe w gnieździe dodatkowym prąd jest cały czas => no to zmiana.
VCC+ (czerwony) do bezpiecznika gniazda dodatkowego
ACC (żółty) do bezpiecznika gniazda zapalniczki

Teraz mogę powiedzieć:
majo napisał/a:
śmiga aż miło.

PS
Podane numery bezpieczników pomijając puste miejsca.

Z tego co zrozumiałem podpinałeś czerwony do 19-tki a żólty do 13-tki?
Bo ja albo mam coś namieszane albo nie ten opis bo 19 to zapalniczka czyli po zapłonie nie będzie prądu a 13 mam nieużywane :(

almatrah 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 / Lancer 1.8
Wysłany: 10-04-2023, 22:15   

Witam Kolegów

Właśnie szukałem takiego wątku, w związku z zakupem O2.

Super, bardzo dziękuję, zastosuje i dam znać jak mi poszło.

Odpowiedz do tematu