Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Metaliczny dźwięk z komory silnika
Autor Wiadomość
lujantyfus 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-04-2023, 22:49   Metaliczny dźwięk z komory silnika

Witam. Od jakiegoś czasu zmagam się z coraz gorszą kultura pracy silnika 4A92 w Asx 2014 przy przebiegu 107tys. Mechanik wyeliminował łańcuch rozrządu, inny który zajmuje się typowo regulacją luzów zaworowych pomierzyl luzy, ale też wskazał, że nie są one źródełem tego hałasu.
Najgłośniej jest przy rozruchu, potem przy przyspieszaniu słychać czasem metaliczny dźwięk, ale już dużo mniej agresywny.
Ostatni mechanik wskazywał, że problemem może byc luz na sworzniu któregoś z tłoków, ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Poniżej link do nagrania z komory silnika po dłuższym postoju: https://youtu.be/EycLW5DUtbQ

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 20-04-2023, 06:43   

Bardzo ciężki temat. Myślę, że tutaj nikt z całą pewnością nie określi, co jest przyczyną tego dźwięku. Na pierwszym miejscu nasuwa się, jako winowajca łańcuch lub napinacz. Skoro jednak mechanik to wykluczył to trudna sprawa. Ja bym raczej wykluczył luz na sworzniu tłoka bo to nie taki dźwięk ale oczywiście z całą pewnością wykluczyć się tego nie da. Zadam jeszcze pytanie, jaki olej masz w silniku? Może tutaj trzeba szukać przyczyny. Trochę to dziwne bo te silniki są raczej mocne i tutaj na forum bardzo rzadko ktoś porusza problem z silnikiem albo wcale. Tym bardziej, że masz w sumie mały przebieg. Dodam jeszcze, że na obudowie rozrządu jest otwór rewizyjny do napinacza, czy mechanik tam zaglądał? Po ponownym odsłuchania zauważam, że masz instalację LPG, ten silnik raczej słabo trawi gaz. Nie twierdzę, że on jest winny. Mówisz, że zawory były sprawdzane, po jakim przebiegu na LPG? Powinno się to robić co 40 tkm.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 20-04-2023, 06:52   

lujantyfus napisał/a:
luz na sworzniu któregoś z tłoków
ten jest najbardziej słyszalny na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku, jest to głuche pukanie
a koło zmiennych faz? - może ono?

lujantyfus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-04-2023, 10:12   

LPG mam od początku, montowane przez salon, żeby nie utracić gwarancji. Filtry i oleje zawsze wymieniałem po roku, nigdy nie przekroczyłem 15tys rocznie,a od 2 lat w podróże tylko autem żony, to robi od 2 lat przebiegi po 5 tys.
Zawory są do regulacji luz 0,15 na wszystkich, ale odpuściłem skoro może mnie czekać rwanie głowicy i powtarzanie tematu.
Co z tym kolem zmiennych faz- jak je zdiagnozować?
W pon chce odstawić auto do mechanika, gdzie bardziej fachowo zajmują się remontami silnika, póki co szukam jakiejś przyczyny, bo nie tylko mnie to dziwi, że taki mały przebieg, a tu taka kaszana...

[ Dodano: 20-04-2023, 10:45 ]
Jeszcze jedna kwestia- ci od regulacji luzów starali się znaleźć źródło problemu, zdejmowali cewki na poszczególnych układach i jak wypieto zasilanie drugiej świecy, było ciszej, stąd ich podejrzenia na sworzeń tłoka w połączeniu z korbowodem.

[ Dodano: 20-04-2023, 10:49 ]
Olej co roku ten sam Castrol Magnatec 5W40. Co do otworu rewizyjnego wiem- 3 śrubki na pokrywie łańcucha rozrzadu, ale tamci ocenili naciąg łańcucha, więc przypuszczam, że do napinacza nie zaglądali.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 20-04-2023, 12:45   

Ten olej, to nie jest dobre rozwiązanie do tego silnika. Wyłączyli jeden cylinder i po tym doszli do wniosku, że to akurat na tym może być uszkodzony sworzeń w tłoku? Nie wydaje mi się. Przecież tłok pracuje cały czas.

lujantyfus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-04-2023, 13:29   

To podpowiedz jaki olej warto kupić? Nie jestem specem w temacie, powiedziałbym nawet laikiem- czy hałas ustał, tego nie wiem, dostałem tylko informację, że jego słyszalność była dużo niższa.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 20-04-2023, 17:20   

To akurat nie jest trudna sprawa i wystarczy użyć szukajki: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71589&highlight=jaki+olej+silnikowy
W moim sprawdzane były luzy zaworowe przy przebiegu 110 tkm i wtedy wszystkie zawory wydechowe miały luz jednakowy 0,30 mm a wydechowe 0,20 mm. Regulacja nie była potrzebna.

lujantyfus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-04-2023, 20:17   

A to już dawno odkryłem opcję przeglądania forum:) Bardziej ciekawiło mnie co osobiście polecasz i stosujesz:)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 21-04-2023, 07:21   

lujantyfus napisał/a:
najpierw sprawdź czy je masz :)

https://motodiagnostyka.wordpress.com/2015/02/04/diagnozowanie-ukladu-zmiennych-faz-rozrzadu-testerem-i-diagnoskopem-na-kilku-przykladach/

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 21-04-2023, 07:24   

lujantyfus napisał/a:
A to już dawno odkryłem opcję przeglądania forum:) Bardziej ciekawiło mnie co osobiście polecasz i stosujesz:)

Zapoznaj się proszę z postami w temacie, który ci podrzuciłem. Są tam też moje wypowiedzi na temat oryginalnego oleju 0W20.

[ Dodano: 21-04-2023, 07:27 ]
Krzyzak napisał/a:
lujantyfus napisał/a:
najpierw sprawdź czy je masz :)

https://motodiagnostyka.wordpress.com/2015/02/04/diagnozowanie-ukladu-zmiennych-faz-rozrzadu-testerem-i-diagnoskopem-na-kilku-przykladach/

No to pojechałeś. Pewnie, że ma koło zmiennych faz rozrządu. Procedura przez Ciebie przedstawiona nie jest prosta i trzeba mieć jako takie pojęcie o temacie. Ja bym sobie z tym nie poradził.

lujantyfus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-04-2023, 09:40   

Dziękuję panowie za cenne wskazówki.

[ Dodano: 21-04-2023, 09:48 ]
Wczytałem się w temat sprawdzenia koła zmiennych faz rozrządu i jego sterowania. Mam wykształcenie w kierunku elektroniki, więc wszelkie pomiary elektryczne nie stanowią dla mnie problemu. Wyczytałem natomiast z tego artykułu, że objawem uszkodzenia tego koła lub układu jego sterowania są problemy z rozruchem lub błędy występujące w pamięci- u mnie nie ma żadnych błędów, silnik startuje za każdym razem, bez falowania i nierównej pracy. Jedyne co nurtuje to hałas, który raczej wynika z jakiegoś uszkodzenia mechanicznego... Ale na tym się już nie znam;)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-04-2023, 09:58   

Ja bym jeszcze raz, najlepiej u innego fachowca przyjrzał się układowi rozrządu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 21-04-2023, 13:03   

Cytat:
No to pojechałeś.
Nie znam sie na asx... nigdy żadnego nie rozkręcałem (jeszcze).
BTW - stetoskop bym wziął i osłuchiwał skąd ów dźwięk dochodzi.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 21-04-2023, 13:29   

pitt63 napisał/a:
Przecież tłok pracuje cały czas.

Ale nie dostaje mieszanki wiec nie ma w niego uderzenia i mocy generowanej
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 21-04-2023, 15:21   

Marcino napisał/a:
pitt63 napisał/a:
Przecież tłok pracuje cały czas.

Ale nie dostaje mieszanki wiec nie ma w niego uderzenia i mocy generowanej

Co wcale nie oznacza, że nie działają na niego siły posuwisto - zwrotne :p .

Odpowiedz do tematu