|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] Regulacja zaworów |
Autor |
Wiadomość |
dewrew
Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2021, 12:31
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Do szlifowania wszystkie zawory!? No, to pojechałeś. Przyczyny dopatruję się w LPG. Na Pb zapewne by nie były tak wyklekotane. Możesz jeszcze powiedzieć, ile to kosztowało? Czy w takim razie jazda na LPG z tym silnikiem jest opłacalna biorąc oczywiście pod uwagę koszty instalacji, przeglądów i rzeczonej regulacji zaworów. Przypuszczam, że za 30 może 40 tys. km znowu będziesz regulował zawory. |
Hej, tak było, wszystkie zawory do szlifowania. Dokonywałem tego w warsztacie Gomar LPG w Łasku - z przeglądem gazowym i niniejszym zabiegiem szlifowania zaworów. Dostałem zalecenie aby za 30-40tys sprawdzić luz, za kolejne 90 może być konieczny kolejny szlif przy tym stopniu zużywania zaworów.
Ksiązkowo producenent zaleca kontrole przy 100tys, u mnie szlif byl przy 90tys z czego 20 na lpg , nie ma szans aby to LPG w 20tys zrobilo takie 'spustoszenie' , te zawory są po prostu myśle z gliny i warto to sprawdzić żeby cieszyć się tym silnikiem, bo w nim nie ma sie co zepsuc Dlatego przy LPG skróciłbym kontrolę ze 100 na 50 i tyle
Laknat napisał/a: | Tak się zapytam, bo śledzę ten wątek. Jak ja mam ASX 1.6 z przebiegiem 72 000 km, to powinienem już sprzedawać ten wynalazek, bo mi się zaraz rozsypie silnik z tymi szklankami (cokolwiek to jest), padną zawory, albo korbowody wyjdą przez obudowę?
Pytam, bo nie za bardzo się orientuję w tym temacie, a kupiłem ASX bo miał być autem z trwałym, niezawodnym wolnossącym benzynowym silnikiem na łańcuchu rozrządu. A po tym wątku czytam, że 100 000 km to dla tego silnika kres możliwości. Chyba, że ktoś założy gaz, to wtedy nawet tych 100 000 km nie przejedzie. |
nie ma co dramatyzowac. jedz przy 90 na kontrole zaworów i spokój na kolejne lata (tylko najlepiej nie w ASO bo jak ci powiedza ze jest do szlifowania to zostawisz tam 3tys) |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 28-02-2021, 19:10
|
|
|
Chyba jednak Ci popychacze zaworowe (szklanki) szlifowali a nie zawory. Poza tym ASO nie szlifuje, ASO wymienia. Szlif to taka chałupnicza metoda. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 01-03-2021, 08:33
|
|
|
Oddałem dzisiaj swojego ASX na przegląd po 4 roku, przy okazji się zapytałem co i jak. Faktycznie przy 100 000 trzeba sprawdzić te zawory, ale gość mi powiedział, że do tej pory mieli tylko dwa ASX które wymagały jakichś ingerencji poza sprawdzeniem. Oba z LPG. W benzynowych kończy się na sprawdzeniu luzów. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 02-03-2021, 07:28
|
|
|
Laknat napisał/a: | Oddałem dzisiaj swojego ASX na przegląd po 4 roku, przy okazji się zapytałem co i jak. Faktycznie przy 100 000 trzeba sprawdzić te zawory, ale gość mi powiedział, że do tej pory mieli tylko dwa ASX które wymagały jakichś ingerencji poza sprawdzeniem. Oba z LPG. W benzynowych kończy się na sprawdzeniu luzów. |
Czyli potwierdzają się i moje ustalenia w ASO. Mimo wszystko w kwietniu sprawdzam luzy. Na pewno dam znać co i jak.
17.07.21r. No, to zrobione. Sprawdzone luzy zaworów i wyszło, że jest prawie idealnie. Na drugim cylindrze jest drobna różnica w stosunku do pozostałych ale jest to bez znaczenia i nie wymaga regulacji. Przy okazji dowiedziałem się aby nie stosować oleju 5W40, gdyż nie za bardzo się nadaje do tego silnika pomimo iż instrukcja dopuszcza. Wymieniłem na ori 0W20 i auto od razu jakby dostało parę koników więcej. |
_________________ piotr57 |
Ostatnio zmieniony przez pitt63 17-07-2021, 12:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PTE
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
|
Wysłany: 20-03-2021, 22:02
|
|
|
Luz zaworów można sprawdzić we własnym zakresie. Z bardziej wysublimowanych narzędzi potrzebny jest tylko szczelinomierz. Procedura w przystępny sposób została opisana w serwisówce. |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-05-2021, 09:56 Gwrancja na ASX
|
|
|
marcindym napisał/a: | 1. Gaz założony - gwarancja na silnik przepada!
2. Radio Android założone - gwarancja na instalację przepada!
3. Hak z dedykowaną wiązką kabli Westfalia (nie trzeba było nic rozcinać) zamontowany - gwarancja na
instalację przepada i na rdzę karoserii !
4.Wyciszałem tez auto, więc i na budę gwarancja mi przepadła.
Ale to już koniec czwartego roku więc i koniec gwarancji wkrótce.
Tak miałem tez z Carismą i Coltem czas szybko mija panowie a kilometry lecą, lecą.............. |
Na szczęście ja nie mam kłopotu z gwarancją.Auto fabrycznie nowe z Grudnia 2018r - Oto jak realizuję zalecenia gwarancyjne... od dnia odbioru z salony auto nie widziało stacji ASO .Nigdy od dnia zakupu nie wykonałem przeglądu.Jedyne co robię wymieniam olej i filtr.Dodatkowo codziennie idę na tył samochodu i czytam naklejkę ,, 5 lat Fabrycznej Gwarancji" nie mam prawa się zepsuć.. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 30-05-2021, 11:19
|
|
|
A, to nie jest tak, że jeśli nie wykonałeś przeglądu w ASO to tracisz gwarancję? |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
Auto: ASX
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Wrz 2019 Posty: 137 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-05-2021, 12:28
|
|
|
pitt63 napisał/a: | A, to nie jest tak, że jeśli nie wykonałeś przeglądu w ASO to tracisz gwarancję? |
Też mi się wydaje, że tak jest.
Znajomy w maździe zapomniał o terminowym sprawdzeniu blach i gwarancja na nie prysła. |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-05-2021, 06:55 regulacja zaworów
|
|
|
pitt63 napisał/a: | A, to nie jest tak, że jeśli nie wykonałeś przeglądu w ASO to tracisz gwarancję? |
ASO tak naprawdę robi co chce.Nie wykonałem I przeglądu i zbliżał się termin wykonania II przeglądu więc zadzwoniłem do nich z pytaniem... jak to będzie z moją gwarancją skoro zawaliłem I przegląd. Odpowiedzieli mi wprost ,że nic nie szkodzi ,,Jak przyjadę na II przegląd i zapłacę za I i II to podbiją ten pierwszy Tak działa ASO. Jeździsz sumiennie na przeglądy płacisz krocie ...a jak coś nawali twoja wina. Więc policzyłem sobie koszty ,że 4 przeglądy po 1000zł to sporo wiec podjąłem ryzyko i olałem przeglądy. Zwłaszcza ,że sam zobacz kartę przeglądu co tam jest w tych przeglądach zapisane do sprawdzenia ,,sprawdzenie napięcia paska alternatora" za 1/3 tej kasy co biorą w SAO to mój mechanik sam sprawdzi mi to w ciągu godziny i nie muszę jechać 180km tracąc cały dzień .Podstawiam auto do mechanika o określonej godzinie wchodzę na halę i widzę co sprawdza nikt mnie nie wyprasza z hali przeglądów.Po 4 godzinach jest już po przeglądzie a w książce zapis co zrobiono i co sprawdzono. Przepisy UE mówią wprost ,że przegląd możesz wykonać w dowolnym warsztacie ,który świadczy takie usługi.A oto przepis
Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej i Krajowymi, nabywca nowego samochodu nie jest zobligowany na wykonywanie przeglądów gwarancyjnych w ASO. ... Mówi o tym Rozporządzenie Komisji UE nr 461/2010 z roku 2010. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 31-05-2021, 18:19
|
|
|
Masz rację Zbyszek. Już po moim wpisie przypomniałem sobie o tej kwestii przeglądów. Pzdr |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 01-06-2021, 17:56
|
|
|
zbigniew77, jeżeli to prawda co piszesz, że po zapłaceniu za przegląd, który się nie odbył podbiją ci książkę to jest oszustwo i poświadczenie nie prawdy. Powinni natychmiast stracić autoryzację, chyba, że MMC ma to gdzieś i toleruje takie numery. |
|
|
|
 |
Pacifisto
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1,6 Pb, 117KM, 2018r.
|
Wysłany: 23-04-2023, 16:42
|
|
|
Cześć, zmierzyłem luzy zaworowe u siebie (ASX 1,6 benzyna 117KM) tylko nie wiem jakie są wartości prawidłowe. Może ktoś ma serwisówkę i może udostępnić? Będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 23-04-2023, 18:04
|
|
|
[quote="Pacifisto"]Cześć, zmierzyłem luzy zaworowe u siebie (ASX 1,6 benzyna 117KM) tylko nie wiem jakie są wartości prawidłowe. Może ktoś ma serwisówkę i może udostępnić? Będę wdzięczny.[/quote
U mnie przy pomiarze wydechowe miały po 0,30 mm a ssące po 0,20. Bez potrzeby regulacji. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
|