|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module |
Autor |
Wiadomość |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 15-01-2023, 10:36
|
|
|
Kupiłem ostatnio lancra, oczywiście ma już odłączony moduł bluetooth, co potwierdziłem w sewrwisie (odłączyli w serwisie na żądanie poprezdniego właściciela). Tak się zastanawiam, czy istnieje może bardziej "druciarskie" rozwiązanie. Zakłądam, że wszyscy piszą o rozładowaniu aku przez uszkodzony moduł, ale nikt nie pisze, że on nie spełnia swojej funkcji, więc zakładam, że awaria jest natury zasilania a nie samego działania modułu.
Tak sobie wymyśliłem, że w takim razie zasilanie modułu jest stałe, nawet bez włączonego zapłonu. Moduł ma kostkę, w której jest łącznie z 10 przewodów, w tym jeden czerwony, zakładam, że to jest zasilanie (jest jeszcze żółty co może może być analogiczne do radii samochodowych jakaś jego pamięć - tego nie wiem). Wymyśliłem, że jeżeli moduł jest ogólnie sprawny tylko powoduje rozładowanie aku, to wystarczyłoby podłączyć przekaźnik pod jego zasilanie, który sterowany byłby po stacyjce. Po takim zabiegu po wyciągnięciu kluczyka automatycznie wyłączałoby sie zasilanie modułu, co rozwiązało by problem rozładowywania aku. Jedyny problem jaki widzę, to pamięć samego modułu, który mógłby stracić połączenie z telefonem i po każdym odłączeniu zasilania należałoby sparować ponownie telefon.
Teraz pytanie, czy po odłączeniu akomulatora trzeba parować telefon czy nie? i |
|
|
|
 |
grzesiopol
Mitsumaniak prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Pomógł: 76 razy Dołączył: 18 Lis 2006 Posty: 9239 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-01-2023, 12:28
|
|
|
Jesteś pewny, że czerwony to zasilanie? A nie np czerwony z białym. |
_________________ Pomogłem - wciśnij Pomógł , zanim zapytasz na PRIV zapytaj na forum lub dobrze poszukaj swojego tematu!!
Witam Gość przyłącz sie do MitsuManiaki Assistance
>>>>Moje Miśki<<<< Colt C51A GL - White Sleeper i moje nieMiśki 00223/KMM
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600
 |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 16-01-2023, 13:46
|
|
|
remi napisał/a: | Teraz pytanie, czy po odłączeniu akomulatora trzeba parować telefon czy nie? |
Nie trzeba. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
|
Wysłany: 16-01-2023, 21:15
|
|
|
Co do kolorów przewodów to oczywiście tylko założenie. Jeszcze nie dokopałem się do kostki, jednak samo sprawdzenie, to kwestia zwykłej kontrolki lub multimetru. Mój post ma bardziej charakter wiedzy technicznej i zebranie informacji co do założenia, że może można ogarnąć temat w cenie przekaźnika. Teraz nie będę rozbierał auta, poczekam do wiosny, bo nie chce mi się marznąć.
Uważam jednak, że może to się udać, jeżeli problemem jest tylko zasilanie. Przypuszczam, że w tym module też jest jakiś przekaźnik, który zwyczajnie szwankuje. Oczywiście tylko moje przypuszczenia.
OK. Sprawdzone. Zasilanie jest jedno stałe (czerwony przewód), niestety nie sprawdziłem mojej teorii, bo serwis mitsubishi poza odłączeniem uszkodzonego modułu zdemontował go.
P.S.
Może ma ktoś do odstąpienia ogólnie działający, ale rozładowujący akumulator moduł? |
|
|
|
 |
nosound87
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8
|
Wysłany: 27-06-2023, 11:26
|
|
|
Pytanko odnośnie działania sterownia przyciskami przy kierownicy względem nieoryginalnego radia (np. dotykowe na android). Czy ktoś może próbował bawić się w podłączenie car play do przycisków z kierownicy?
Niestety mój moduł bluetooth ten pod schowkiem zakończył żywot, a wcześniej sukcesywnie rozładowywał akumulator...więc go wywaliłem, a nie ukrywam, że funkcja przycisków przy kierownicy jest mega wygodna.
Szukam jakichś rozwiązań ale na razie pomysłów brak. Any ideas? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1928 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 27-06-2023, 15:56
|
|
|
nosound87 napisał/a: | Czy ktoś może próbował bawić się w podłączenie car play do przycisków z kierownicy? |
U mnie można było sparować przyciski z tym co proponowało radio. Akurat Car play nie mam to nie wiem, czy to akurat można sparować. |
|
|
|
 |
nosound87
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 27-06-2023, 19:15
|
|
|
apikus napisał/a: |
U mnie można było sparować przyciski z tym co proponowało radio. Akurat Car play nie mam to nie wiem, czy to akurat można sparować. |
Tylko, że "sparowanie", a "podłączenie" - to dwie różne sprawy.
Mi chodzi o wykorzystanie przycisków w kierownicy, które nie są już podłączone do fabrycznego modułu BT, bo ten najwyraźniej się spalił... . Ty z kolei rozumiem, że sparowałeś przyciski przez działający moduł BT z radiem, a mi zupełnie o co innego chodzi |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-06-2023, 07:43
|
|
|
Ja sparowałem przyciski z radiem, bez modułu BT, bo u mnie też tylko pożerał prąd i go odłączyłem. W radiu była możliwość "przypisania" przycisków do funkcji i to zrobiłem. Co prawda tylko przyciski od głośności i wyboru stacji, bo u mnie nie ma Car play, ale można im było przypisać różne funkcje. |
|
|
|
 |
nosound87
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 28-06-2023, 10:06
|
|
|
apikus napisał/a: | Ja sparowałem przyciski z radiem, bez modułu BT, bo u mnie też tylko pożerał prąd i go odłączyłem. W radiu była możliwość "przypisania" przycisków do funkcji i to zrobiłem. Co prawda tylko przyciski od głośności i wyboru stacji, bo u mnie nie ma Car play, ale można im było przypisać różne funkcje. |
Teraz rozumiem Piszesz o przyciskach w kierownicy odnośnie sterowania radiem.
Mi chodziło o te przyciski na rogu dolnej części kierownicy - te do obsługi zestawu telefonu i zestawu głośnomówiącego. One raczej są chyba podłączone do modułu BT, ktory nam się "spalił".
Radio używasz fabryczne? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-06-2023, 10:49
|
|
|
Nie, mam "chińczyka".
Tak używam tych do obsługi radia. Może je można skonfigurować pod odbieranie telefonu jak się ma Car play.
Wydaje mi się, że nawet te dolne przyciski podłączone były z radiem, bo wszystko jednak przechodziło przez radio. Trzeba by zobaczyć na schemacie. |
|
|
|
 |
nosound87
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 28-06-2023, 12:15
|
|
|
apikus napisał/a: | Nie, mam "chińczyka".
|
A czego dokładnie używasz? Nie ukrywam, że szukam właśnie jakiejś stacji multimedialnej z dotykiem do Lancera akurat, ale jak się u Ciebie sprawdza, to może uda mi się wcisnąć i do siebie |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
|
Wysłany: 30-06-2023, 13:31
|
|
|
Kupiłem Chińskie radio na androidzie. Modułu oryginalnego już nie posiadam, bo został zdemontowany. Radio na androidzie ma możliwość przypisania każdemu przyciskowi na kierownicy jakiejś funkcji, przypisać można przyciski na kierownicy czyli głośniej, ciszej, góra, dół, funkction a także te dodatkowe czyli odbieranie telefonu, rozłączenie rozmowy i ten do głosowego wybierania. Oczywiście można pod przycisk przypisać dowolną funkcję. Co do głosowego wybierania, to w radiu jest jakaś aplikacja, co trzeba ją skonfigurować, bo bezpośrednio głosowe wybieranie nie działa. Odbieranie i odrzucanie działa. Ja nie konfigurowałem u siebie aplikacji do sterowania głosem więc ne wiem jak to działa. |
|
|
|
 |
nosound87
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-06-2023, 14:08
|
|
|
remi napisał/a: | Kupiłem Chińskie radio na androidzie. Modułu oryginalnego już nie posiadam, bo został zdemontowany. Radio na androidzie ma możliwość przypisania każdemu przyciskowi na kierownicy jakiejś funkcji, przypisać można przyciski na kierownicy czyli głośniej, ciszej, góra, dół, funkction a także te dodatkowe czyli odbieranie telefonu, rozłączenie rozmowy i ten do głosowego wybierania. Oczywiście można pod przycisk przypisać dowolną funkcję. Co do głosowego wybierania, to w radiu jest jakaś aplikacja, co trzeba ją skonfigurować, bo bezpośrednio głosowe wybieranie nie działa. Odbieranie i odrzucanie działa. Ja nie konfigurowałem u siebie aplikacji do sterowania głosem więc ne wiem jak to działa. |
Super, o to mi chodziło
Dziękuje za bardzo szczegółowe informacje |
|
|
|
 |
|
|