Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: tyku
10-08-2015, 16:26
Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem.
Autor Wiadomość
Jamato 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-11-2020, 15:02   Słabe ogrzewanie

Siemano
Jako że zrobiło się chłodniej na zewnątrz odkryłem problem w swoim misiaku.
Pacjent Lancer 2008 2.0 Did
Otóż pokrętło od temperatury ustawione na 23 stopnie. Po całej nocy po odpaleniu samochód po chwili zaczyna grzać i robi się przyjemnie. Natomiast po przejechaniu około 15 km w samochodzie zaczyna robić się zimno aż po karku ciągnie i zachodzi w stopy.
Z nawiewów zaczyna lecieć zimne powietrze gdzie wcześniej wiało w miarę ciepłym.
Dopiero po nastawieniu pokrętła na max temperaturę z nawiewów leci gorące powietrze aż się poparzyć idzie.
Nagrzewnica drożna bo była sprawdzana nie ma w niej brudu (może trzeba ją jakoś specyficznie odpowietrzyć :?: )
Podmieniałem czujnik temperatury wewnętrznej z ASXa więc jest ok.
Gdzie dalej szukać przyczyny?

rafal8888 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 143ps
  Wysłany: 10-02-2021, 13:31   Dmuchawa/Ogrzewanie

Witam,problem przy włączonym ogrzewaniu..Podczas jazdy wydobywa się zapach "spalenizny","topiącego się plastiku".. Wystepuje to nie za każdm razem przy czym leci bardzo ciepłe powietrze z kratki nawiewów. Wyłączenie ogrzewania i odczekanie paru minut pomaga i wraca wszystko do normy.. Ktoś może pomóc? :?:

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 10-02-2021, 19:49   

rafal8888- zacznij od tego, żeby nie włączać dmuchawy ! I na pewno trzeba tam zajrzeć, wtedy się okaże co i jak.

Chmielson96 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 2009 sedan
Wysłany: 11-12-2021, 23:55   Problem z temperaturą nawiewu

Mam mały problem... Gdy przekręcam temperaturę od 22 stopni w górę czuje bardzo małą poprawę grzania ale gdy pokrętło znajdzie się na maksymalnej temperaturze to dmucha dopiero gorącym powietrzem. Obniżę temperaturę o jeden stopień, to spada jakby o 10 stopni i dmucha prawie zimnym powietrzem. Co może być tego powodem? Płyn w chłodnicy jest na max.

Dodatkowo przy zmianie ustawienia nawiewu np z nóg na szybę słychać głośno mechanizm

Wojno 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
  Wysłany: 05-07-2023, 16:11   Temperatura

Witam mam taki problem, że po ustawieniu temperatury w moim Lancerze na przedziale 22-26 wieje "średnio Letnie" powietrze dopiero po ustawieniu na 27 jest gorące. Gdzie szukać ewentualnego problemu w tej regulacji i co polecacie sprawdzić?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 05-07-2023, 17:13   

Może klapki nie działają prawidłowo.

KacperR 
Nowy Forumowicz

Auto: Ford Carpi
Wysłany: 06-07-2023, 14:54   

Cześć,
takie pytanie. Jak sprawdzić, czy sprężarka klimatyzacji działa? Po włączeniu klimy słychać przełącznik, ale nie wiem, czy sprężarka działa. Leci zimne powietrze, ale chyba nie tak zimne jak powinno. W sumie to temperatura ustawiona na najniższej a powietrze takie samo jak z i bez włączonej.
Czynnik jest.
Jak to najlepiej sprawdzić? :)

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 14-07-2023, 00:17   

Bezinwazyjnie, to otworzyć maskę, postawić kogoś przed maską i włączyć klimę. Powinien być wyraźny metaliczny dźwięk. Do tego obroty lekko spadną i po chwili się podniosą. Po wyłączeniu klimy powinny podskoczyć i za chwilę spaść.
Lekko inwazyjnie, to jeśli masz czynnik w układzie, to po odłączeniu kostki od kompresora, przy włączeniu klimy powinien się na kostce (tej z kablami nie na kompresorze) pojawić "+", to sprawdzasz przy odpalonym aucie.
Przy zgaszonym jak chcesz sprawdzić, czy kompresor zaskoczy, to podaj "+" bezpośrednio na kompresor, usłyszysz, czy zaskoczy. Ale nie podawaj plusa przy włączonym silniku, bo jeśli nie ma czynnika, to możesz zatrzeć klimę.

newjunior 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1,6
Wysłany: 03-06-2024, 16:07   

Witam. Problem z klimatyzacją. Przebieg około 160 tys. W kabinie po uruchomieniu klimatyzacji jak działa prawidlowo to świeci ciągle dioda sygnalizująca włączona klimatyzację. U mnie ostatnio ta dioda świeci pulsującym światłem. W instrukcji jest napisane że usterka klimatyzacji. Moje spostrzeżenia jeszcze są takie że włączający się wentylator przy klimatyzacji dłużej pracuje a wcześniej popracował chwilę i się wyłączał. Co może być przyczyną?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-06-2024, 16:17   

newjunior, skoro klima sygnalizuje jakiś błąd to wypadałoby go sprawdzić podpinając kompa.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-06-2024, 19:47   

Pojedź do warsztatu specjalizującego się w klimatyzacjach - ale nie takiego od "napełniaczy"/"dobijaczy", którzy jedyne co potrafią to tylko podpiąć maszynę. Niech sprawdzi ktoś, kto potrafi się posługiwać manometrami do klimy albo pirometrem i potrafi na podstawie temperatury rurki, bez rozkręcania układa, powiedzieć jakie jest tam ciśnienie i czy jest poprawne.
A sam sprawdź czy w ogóle załącza się sprężarka - czy sprzęgło klika i kręci się po załączeniu przyciskiem.

newjunior 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1,6
Wysłany: 24-06-2024, 21:01   

Krzyzak bardzo dobre sugestie. Nie kierujcie się do napełniaczy czynnika klimatyzacji tylko do warsztatów z polecenia. Rok wcześniej byłem u takiego człowieka od napełniania klimy, nie potrafil mi wymienić filtra osuszacza. Finał taki że klimatyzacja naprawiona, jeden z oringow się zestarzał i wyleciało 300 g czynnika, czyli 200 zostało. w układzie nie było czynnika dlatego sprężarka się nie włączała. Przy okazji wymieniony filtr osuszacz klimatyzacji. Wymiana filtra nie była prosta trza było grzać nakrętki żeby dało się odkręcić w innym wypadku coś by się urwało. Wymieniony też filtr kabinowy. Koszt całkowity 500 zł.

Jan Kalinowski 
Nowy Forumowicz
Wisconti

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 INTENSE
Wysłany: 25-07-2025, 14:54   

Witam na forum. Pierwszy raz napełniałem klimę - LANCER Sportback 1.8 2010 r. Pan zrobił to profesjonalnym urządzeniem - odessał zawartość ,a potem nabił 520gm środka - wszystko w mojej obecności. Problem jest taki ,że po odpaleniu silnika nie zadziałało sprzęgiełko sprężarki i klima nie działa. Poprzedniego dnia jeszcze działała i skończyła się w trakcie dłuższej trasy , a że ostatnio gorąco to od razu pojechałem do warsztatu. Pan zwrócił mi na to uwagę , sugerując przejechać się po wybojach , a jak nie pomoże to zaingerować w elektrykę . Czy jest na to jakiś sposób ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-07-2025, 20:37   

Zapewne czynnik uciekł i dlatego się nie włącza. Delikatnie(!) naciśnij na "wentyl" na rurce o większej średnicy i zobacz czy cokolwiek psiknie. Tam wystarczy podłączyć manometr i sprawdzić na przyrządzie czy jest jakieś ciśnienie w układzie.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: Wczoraj 8:17   

Czy lampka od włączania klimy mruga?
Jak tak to nie ma czynnika, ale nawet wtedy sprężarka na chwilę się włącza.
Możesz też sprawdzić czy nie ma błędów od klimatyzacji.

Odpowiedz do tematu