|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dwa pytania dla posiadaczy wersji z silnikiem 2.2 HDi |
Autor |
Wiadomość |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 13-03-2023, 21:32 Dwa pytania dla posiadaczy wersji z silnikiem 2.2 HDi
|
|
|
1. Przyjmijmy jazdę na 5-tym biegu. Jakie są obroty silnika, przy których jeszcze nie daje się odczuć, że są zbyt niskie (wyczuwalne charakterystyczne wibracje i dźwięk silnika)?
2. Czy ktoś ma wersję silnka ze SWIRL? |
|
|
|
 |
konradkry
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II
|
Wysłany: 07-07-2023, 12:29
|
|
|
poniżej 1400 już jest ciężko dla tego silnika
tak silniki do 2009 maja klapki w kolektorze |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 21-07-2023, 18:11
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Zadałem to pytanie bo to mój pierwszy diesel i spodziewałem się większej elastyczności silnika.
U mnie poniżej 1900rpm na 5-tym biegu zaczyna się odczuwać znaki, że mu już powoli robi się za wolno. Owszem da się jeździć i na niższych obrotach ale jak dla mnie "mechanicznie uwrażliwionego" to przesada
Dziwi mnie to trochę bo dla kontrastu w mojej benzynowej beemce automat ma nieraz kaprys przetrzymać z redukcją z 6-tego biegu poniżej 1500rpm i tam takich efektów nie ma. Owszem, jest wówczas bardzo słaby ale poza tym OK.
I ciekawi mnie czy wszyscy z tym silnikiem tak mają czy u mnie jest coś nie tak albo pop. właściciel coś manipulował przy mapach ale znając go w to b.wątpię.
Póki co jeżdżę nim jak benzyniakiem czyli 2000-3000rpm |
|
|
|
 |
|
|