Podłączenie kamerki samochodowej pod napięcie stałe |
Autor |
Wiadomość |
Dizzz
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER III 2.0 150km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-08-2023, 13:58 Podłączenie kamerki samochodowej pod napięcie stałe
|
|
|
Witam,mam pytanko gdzie najlepiej podłączyć kamerkę samochodowa tak żeby była caly czas na czuwaniu po wpięciu w zapalniczkę gaśnie,tak myślę zeby podpiąć pod bezpieczniki tylko nie bardzo wiem pod który najlepiej żeby napięcie było ale kamerka gasła po wyłączeniu silnika |
_________________ Witam, potrzebuję zdjąć pokrywę bagażnika do wymiany lampy bagażnika bo mi się tragedia stała, wie ktoś może jak się dobrać do tej lampy? |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
|
Wysłany: 09-08-2023, 16:33
|
|
|
W zależności jakie masz zasilanie w kamerce (micro, usB C czy cokolwiek innego szukaj czegoś takiego:
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-obd-13695771138
oczywiście z odpowiednią długością przewodu oraz końcówką.
A jak potrafisz (przejść z komory silnika do kabiny), to podłącz do akumulatora gniazdo zapalniczki. |
|
|
|
|
 |
Dizzz
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
|
Wysłany: 10-08-2023, 09:09
|
|
|
Dobre to jest i lepsze od tego pod OBD, zatem walcz i podziel się jak wyszło. |
|
|
|
 |
Dizzz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-08-2023, 12:06
|
|
|
walka skończona,wszystko gra i trąbi. napięcie stałe wziąłem z bezpiecznika wspomagania z racji że miałem taką przejscowke wszystkie górne sie nadaja patrzylem multimetrem , stacyjkowe są na 3 bezpiecznikach od samego dołu ja wybrałem gniazda zapalniczki z masą problemu nie ma
[ Dodano: 14-08-2023, 12:08 ]
 |
_________________ Witam, potrzebuję zdjąć pokrywę bagażnika do wymiany lampy bagażnika bo mi się tragedia stała, wie ktoś może jak się dobrać do tej lampy? |
|
|
|
 |
Tygr
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2016 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-08-2023, 21:40
|
|
|
Dizzz, na stałe zje akumulator. Kup adapter. |
_________________ My rifle is my best friend. It is my life. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-08-2023, 23:11
|
|
|
Tygr napisał/a: | Dizzz, na stałe zje akumulator. Kup adapter. |
Dokładnie. Np. coś takiego
NAVITEL Smart Box Max
https://www.mediaexpert.p...apter-zasilania |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 555 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-08-2023, 09:21
|
|
|
Wg opisu, urządzenie dopuszcza do rozładowywania akumulatora do wartości 11,9 V.
Być może zagwarantuje uruchomienie auta, ale notoryczne doprowadzanie baterii do takiego stanu nie jest korzystne.
Benzyna potrzebuje mniej prądu na rozruch, natomiast diesel w zimę, grzejąc świece i kręcąc rozrusznikiem na pewno będzie w trakcie startu "zrzucał" napięcie poniżej 10 V, a to już nie powinno mieć miejsca.
W trakcie rozruchu 2.2 DID, przy naładowanych akumulatorze do napięcia 12,5- 12,6 V ma spadek do około 10,5 V. |
|
|
|
 |
MiG25
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 31-08-2023, 15:53
|
|
|
Bo to jest moduł zabezpieczający akumulator , a nie to ,że da radę samochód odpalić.
Ale nawet jak odłączy kamerkę przy tych 11,9V , to wcale nie znaczy ,że nie będzie się rozładowywał dalej ( mniejszym prądem od innych urządzeń ) , Więc tak czy inaczej trzeba go dość szybko podłączyć do ładowania.
A co do spadku napięcia przy rozruchu do 10,5V ,to dużo zależy od jego wielkości. 45Ah choćby był nowy i w pełni naładowany to odpowiednio duży silnik ( i to jeszcze jak będzie to zimą) to spadek będzie dużo większy , niż przy akumulatorze 75Ah. |
|
|
|
 |
Dizzz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2023, 19:20
|
|
|
Na szczęście mam 2 litrowa benzynę więc z paleniem nie powinno być problemu , natomiast aktywny tryb parkingowy uaktywnia sie po 5 min, włącza się przy detekcji ruchu aczkolwiek nie do końca o to mi chodziło ale dla aku na pewno to zdrowsze rozwiazanie. |
|
|
|
 |
|