|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.0 DID] dźwignia regulacji kierownicy-guma się topi |
Autor |
Wiadomość |
Ruszi
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-08-2023, 19:14 [II 2.0 DID] dźwignia regulacji kierownicy-guma się topi
|
|
|
Cześć,
Dziś dostałem [edit] od żony że mamy gdzieś usmarowany samochod bo ubrudziła kolana. Po przejrzeniu auta okazało się że guma z której zrobiona jest rączka regulacji kierownicy takjakby się topi i ta guma brudzi kolana przy wsiadaniu
Macie na to jakiś patent |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 07-08-2023, 22:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 09-08-2023, 00:33 Re: dźwignia regulacji kierownicy-guma się topi
|
|
|
Ruszi napisał/a: | Cześć,
Dziś dostałem [edit] od żony że mamy gdzieś usmarowany samochod bo ubrudziła kolana. Po przejrzeniu auta okazało się że guma z której zrobiona jest rączka regulacji kierownicy takjakby się topi i ta guma brudzi kolana przy wsiadaniu
Macie na to jakiś patent |
Coś mi się wydaje, że gdzieś na forum była dyskusja na ten temat.
Ja bym mechanicznie zdjął ile się da, bardzo dokładnie, resztę bym zmył "suchą benzyną", izopropanolem albo jakimś innym alkoholem - w zależności, co najefektywniej by rozpuszczało pozostałości, a na szkielet założyłbym materiał zastępczy, choćby i grubościenną tulejkę termokurczliwą. Oczywiście o ile nie uda się kupić samej dźwigni lub jakiejś gotowej nasadki na nią. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
kampie89
Nowy Forumowicz pszczelarz
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 10-09-2023, 19:16
|
|
|
U mnie to samo. Pytanie z ciekawości: dlaczego tak się dzieje? czy np Ozon wpłynął na roztopienie? |
|
|
|
 |
stanislaww
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID
|
Wysłany: 16-09-2023, 17:13
|
|
|
Ja to naprawiłem patentem. Do roztopionej gumy przykleiłem... kawałek paragonu ze sklepu. Działa doskonale! |
|
|
|
 |
parian
Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 CVT+LPG, 2009r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2015 Posty: 217 Skąd: Police
|
Wysłany: 08-10-2023, 17:12
|
|
|
U mnie też w tym roku ta guma zrobiła się plastyczna. Skojarzyłem, że miesiąc wcześniej miałem auto ozonowanie, a kolega, który to robił nie szczędził czasu (chyba z pół godziny ozonował). Może to jest przyczyną niszczenia się tych gum, a nie wysoka temperatura? |
_________________ To już 5 Mitsu w moim życiu!
Były:
- 1987r. Galant 1,8TD
- 1992 r. Galant 1,8 Pb
- 1993 r. Lancer 2,0 D
- 2002 r. Galant 2.5 V6 Elegance kombi+LPG Stag QMax Plus
Jest: 2009 C-Crosser 2.4 CVT (też Mitsu!) |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 09-10-2023, 12:37
|
|
|
parian napisał/a: | U mnie też w tym roku ta guma zrobiła się plastyczna. Skojarzyłem, że miesiąc wcześniej miałem auto ozonowanie, a kolega, który to robił nie szczędził czasu (chyba z pół godziny ozonował). Może to jest przyczyną niszczenia się tych gum, a nie wysoka temperatura? |
Przy moim ozonatorze jest dość długi tekst z uszkodzeniami, jaki ozon może powodować.
Pół godziny to może być długo - oczywiście zależy od ozonatora. Ja nie pamiętam jaki mam - bodajże pomiędzy 25 a 30g/h, ale pół godziny jest wystarczające na spory pokój mieszkalny.
Dla testów swojego ozonatora zostawiłem gumę do żucia Orbit w torebce, fabrycznie zapakowane, nie otwierane. Po ozonowaniu pomieszczenia z pastylek zrobiła się jedna miękka gluta.
To oczywiście nie jest guma jako taka, ale guma (oprócz kauczuków) na ostrzeżeniach też występowała. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
|
|