|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Bizi78 20-03-2024, 12:25 |
Od stycznia 2024 Paliwo E5 /E10 co lepiej wlewać do baku ? |
Autor |
Wiadomość |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10722 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 19-03-2024, 15:38
|
|
|
pitt63 napisał/a: | No to ciąg dalszy przepychanki. Jeżeli ktos jeździ na LPG, to z całym szacunkiem, co może powiedzieć o spalaniu E10 |
Bierze na rozruch, i ciągle krąży w ukłądzie. Szkody żadnej nie zrobi ale faktycznie mógłbym 98 kupić. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-03-2024, 17:26
|
|
|
Zalałem pełny zbiornik benzyny PB95 E10 w lutym 2024r a następny w pierwszych dniach marca 2024r .Komputer pokazywał zużycie 7.3/100km i podczas tankowania po rzeczywistym przeliczeniu paliwa i przejechanych kilometrów ręcznie takie zużycie wyszło. Opony zimowe TOYO SNOWPROX S954 215/70/16 ciśnienie w oponach 2,7 bar .Poprzednio na tych samych oponach zużywał zawsze 7.2 l/100km.Teraz założyłem już opony letnie YOKOHAMA Geolandar 215/70/R16 ciśnienie 2,7 bar ale zalałem paliwo Pb98 E5 ..zobaczymy czy coś to zmieni...w moim odczucie jak by auto było nieco żywsze a może to wiosna .Od nowości tankuję zawsze na tej samej stacji ORLEN |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 19-03-2024, 17:48
|
|
|
zbigniew77 napisał/a: | Zalałem pełny zbiornik benzyny PB95 E10 w lutym 2024r a następny w pierwszych dniach marca 2024r .Komputer pokazywał zużycie 7.3/100km i podczas tankowania po rzeczywistym przeliczeniu paliwa i przejechanych kilometrów ręcznie takie zużycie wyszło. Opony zimowe TOYO SNOWPROX S954 215/70/16 ciśnienie w oponach 2,7 bar .Poprzednio na tych samych oponach zużywał zawsze 7.2 l/100km.Teraz założyłem już opony letnie YOKOHAMA Geolandar 215/70/R16 ciśnienie 2,7 bar ale zalałem paliwo Pb98 E5 ..zobaczymy czy coś to zmieni...w moim odczucie jak by auto było nieco żywsze a może to wiosna .Od nowości tankuję zawsze na tej samej stacji ORLEN |
I to jest Zbyszku konkretna odpowiedź. Takiej oczekiwałem. U mnie jest podobnie. Pierwsze tankowanie na zimówkach wyjechany cały zbiornik zużycie 7,4. Następne tankowanie na nowych całorocznych Nexenach 7,0. Oczywiście E10. Troche mnie tylko dziwi skąd taka różnica pomiędzy obecnym ASX-em r.19 a poprzednim r.11!? Poprzedni palił cały czas na równym poziomie, czyli 6,2 - 6,4 l/100. Obecny, młodszy pali, jak wyżej. Następne tankowanie Pb98 czyli E5 i zobaczymy tym bardziej, że jest zauważalnie słabszy. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-03-2024, 17:55
|
|
|
Pytanie zasadnicze czy ten ASX z 2011r to był Mitsubishi ASX Clar-Tec czy MIVEC? |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 19-03-2024, 18:51
|
|
|
Oczywiście, że Mivec. Nie miał, jak i obecny systemu start/stop. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 19-03-2024, 21:14
|
|
|
pitt63 napisał/a: | No to ciąg dalszy przepychanki. Jeżeli ktos jeździ na LPG, to z całym szacunkiem, co może powiedzieć o spalaniu E10? Pytanie brzmiało jasno i wyraźnie, jakie spalanie jest na tym paliwie, czy jest spadek mocy i wzrost zużycia paliwa. W odpowiedziach, jakie uzyskałem nie ma takich informacji. Dowiedziałem się natomiast, że nie każdy mitsumaniak ma hamownie, że nic nie powiedzą o spalaniu E10 bo jeżdżą na LPG oraz, gdzie można kupić E5. Trochę słabo |
Fakt to jest taki, że może najpierw pomyśl, potem pomyśl jeszcze raz, potem dla pewności kogoś się jeszcze zapytaj czy to co chcesz napisać ma w ogóle jakiś sens.
Przypomnę twojego posta :
pitt63 napisał/a: | Na stacjach paliw dostępna jest już tylko Pb E10. Jak się wam silniki sprawują na tym paliwie? Czy zauważyliście np. spadek mocy albo zwiększone zużycie paliwa? |
To po kolei
1 bzdury piszesz, E5 jest ciągle dostępna co już wyraźnie wyjaśniłem i co sam w końcu potwierdziłeś. Gdybyś zamiast "dostępna jest już tylko Pb E10" napisał "dostępna jest tylko benzyna 95 oktanowa E10" to jeszcze miałoby sens, ala tak, jak to sformułowałaś...sam strzeliłeś sobie babola, i jeszcze masz do mnie o to pretensje ?? Troszkę pokory, kolego
2 tak samo, a niby jak się maja sprawować ??
3 spadek mocy na oko ?? bez sprawdzenia i potwierdzenia na hamowni ?? żartowniś z ciebie
4 zwiększenie lub zmniejszenie zużycia będzie w granicach błędu pomiarowego, jak już pisałem jest zbyt wiele zmiennych
I jeszcze masz wielkie pretensje że słabo, chociaż w sumie nie wiadomo o co te pretensje ?? Że wszystko ci wyjaśniłem ??
To wszystko, o co się pytasz jest już od dawna na necie, wystarczyło uruchomić wyszukiwarkę Googla i poczytać. A jak tekst jest w innym języku, to skorzystać z tłumacza.
W Europie Zachodniej, choćby w Niemczech czy Francji paliwo E 10 jest już grubo od ponad 10 lat, coś od 2011 chyba roku, i jakoś tam nic się nie dzieje. No chyba, że wierzysz w typowe bajeczki o niemieckich kierowcach, od :"jeżdził tylko w niedziele do kościoła" "płakał jak sprzedawał" i "do granicy gonił" zacząwszy, do takich, że dbają o swoje auta, i leją tylko dobre (czytaj droższe) paliwo. Rozczaruję cię, leją prawie zawsze to tańsze, co zresztą widać choćby na polskich i czeskich przygranicznych stacjach.
Żeby w ogóle było śmieszniej, coś, o czy większość Polaków nie wie - w Rumuni i w Bułgarii stosuje się TYLKO paliwo E10 (100% udziału w rynku), Holandia 96%, powyżej 70 % Luksemburg, Finlandia, Węgry, Belgia, Słowacja, Dania. Szczęka opadła ??
Więc w ogóle nie rozumiem, po co ciągniesz ten temat ??
O wszelkich efektach jazdy na paliwie E10 będzie można rozmawiać za rok czy dwa lata, nie wcześniej. Czy komuś coś się uszkodziło, czy spalanie wzrosło czy spadło, czy silnik stracił na mocy, a może zyskał ?? Oczywiście, o ile nie wystarczy komuś pogrzebanie po necie i przestudiowanie, nawet za pomocą translatora dyskusji, kiedyś toczących się na necie w państwach które wprowadziły E10 lata temu
Ale aż jestem ciekawy, czy zrobiłeś sobie powiedzmy w wakacje 2023 próbę na hamowni ?? Jeśli tak, i masz konkretne wyniki, to zrób taką próbę jeszcze raz, w te wakacje, na nowym paliwie. Wtedy je porównasz i masz wszystko czarno na białym, czy była jakaś zmiana. Bo inaczej, wszelkie wrażenia będą tylko subiektywne, komuś coś się będzie wydawać, ale niekoniecznie to "wydawanie się" będzie zgodne ze stanem faktycznym. I co najśmieszniejsze, chyba dobrze zdajesz sobie z tego sprawę ?? Przynajmniej mam taką nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, bo jeśli nie, jeśli chcesz bazować na odczuciach i tym, co się komuś wydaje....to cała ta pisanina jest po prostu zbędna...
Zresztą i tak jest zbędna, E5 już nie wróci, E10 zostanie, czy komuś się to podoba, czy nie. Ba, na Zachodzie robią już testy i przymierzają się już powoli do E20...
https://www.auto-swiat.pl...wem-e10/60l4fcn
https://moto.pl/MotoPL/7,170318,30373876,niemcy-juz-testuja-na-stacjach-nowe-paliwo-do-polski-trafi.html |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 20-03-2024, 07:05
|
|
|
apg2312
Znowu brak konkretów. Twój ziobrotok niczego nie wnosi do dyskusji. Jeżdżąc na LPG wypowiadasz się o jeździe na Pb E10 a właściwie się nie wypowiadasz bo nie ustosunkowałeś się do ani jednego mojego pytania. Gratuluję empatii i "fachowej" wiedzy. Pozdrawiam mimo wszystko i temat uważam za zamknięty gdyż, jak stwierdziłeś, wszystko można wyczytać w necie. Tylko, że tego neta to my tworzymy. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 20-03-2024, 12:05
|
|
|
Edit by Mod.
Temat zamykam do ochłonięcia.
Adam, głównie Ciebie się to tyczy. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 20-03-2024, 12:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|