Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:33
[MSS ALL] SILNIK Apetyt na olej
Autor Wiadomość
jezyk
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 09:07   [MSS ALL] SILNIK Apetyt na olej

Witam,

moj kochany misio 1,6 (przebieg 84500km) juz od pewnego czasu zaczal gubic olej. Na ostatnim przegladzie zmieniono mi olej z Castrola magnatec na BP Vision co mialo poprawic sytuacje.,
Niestety po przejechaniu 9000 km z poziomu startowego ponad max jest juz ponizej min i musialem dolac juz 1 litr oleju.
Samochod nie ma wycieku bo plam pod soba nie zostawia a i silnik od spodu i gory jest czysty i suchy :lol:
Nie jestem rajdowym kierowca wiec silnik nie wchodzi zbyt czesto na maksymalne obroty.
Pytanie zatem czy i u Was silniki tyle "zlopia" :mrgreen: oleju?
Troche mnie to niepokoi bo 2 litry na 15 000 km to niby jeszcze w normie ale co bedzie dalej :shock:
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 09:47, w całości zmieniany 3 razy  

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 09:19   Re: apetyt na olej

jezyk napisał/a:
Witam,
Troche mnie to niepokoi bo 2 litry na 15 000 km to niby jeszcze w normie ale co bedzie dalej :shock:

wow :shock: a w jakim aucie jest taka norma, w autobusie komunikacji miejskiej?
musze cie zmartwic norma to 0 litrow oleju.
niestety przyczyn tego stanu rzeczy moze byc kilka ale juz o szczegolach niech sie wypowiedza specjalisci 8)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2005, 09:35   

w naszym misu od wymiany do wymiany dolane 0 litrow oleju
a chcialbym tez zaznaczyc ze " ciutke " sie spoznilismy z wymiana (jakies 5,5 tys km ;) silnik przejechal na oleju 15 500 km zamiast 10 000 ) i kreska oleju juz byla prawie przy min, ale obrotomierz tez czasami widzial czerwone pole .
przy zalewaniu oleju nie do maxa tylko do polowy .

przebieg to 201 tys km

edit :

Olej to Valvoline MaxLife 10w40 polsyntentyk (podobno ma wlasciwosci uszczelniajace i przedluza zywotnosc silnika, zalecany dla silnikow powyzej 100 000 km )
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 04-11-2005, 09:48, w całości zmieniany 1 raz  

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 09:45   Re: apetyt na olej

arturro napisał/a:
jezyk napisał/a:
Witam,

wow :shock: a w jakim aucie jest taka norma, w autobusie komunikacji miejskiej?

To, że Twój nie bierze nie znaczy, że inne nie pija... i to w normie. Litr na 15 tys to zupełnie przyzwoity rezultat. Niektóre mają tak od nowości i no problemo. Dwa to już gorzej.
(przy czym nie mówimy o normie producenta - oczywisty ROTFL - choć nie wiem jak jest to w Miśkach, bo te zwykle na gwarancji na silnik nie zapadają :-) )

Ale fakt - mój 4G13 zaczął pić na magnatecu właśnie. Na Elfie Synthese zużywał zero... I to cholerne ASO mi magnateca przez pomyłkę zalało (choć w bagażniku kanisterek Elfa stał sobie...).

Pzdrw.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-11-2005, 10:27   

Tak panowie - mialem to samo z Magnatec (10W40 - polsyntetyk) - przez 10 tkm spalil go ponad pol litra. Po wymianie na Mobil Super S (tez 10W40) nie bierze NIC. Wczesniej tez mialem Mobila - Castrola zalalem tak na probe i wiem, ze byl to pierwszy i ostatni raz. Podobnie bylo u Daniela - misiu-bisi - tez Castrola zlopal wiecej.

Norma spalania oleju to nawet 0.7 litra / 1000 km (tyle brala np. Skoda 120), ale mysle, ze dobrze traktowany Mis nie powinien potrzebowac dolewek do przebiegu 300 tkm.

MICU
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 10:28   

Rafal_Szczecin napisał/a:
w naszym misu od wymiany do wymiany dolane 0 litrow oleju
a chcialbym tez zaznaczyc ze " ciutke " sie spoznilismy z wymiana (jakies 5,5 tys km ;) silnik przejechal na oleju 15 500 km zamiast 10 000 ) i kreska oleju juz byla prawie przy min, ale obrotomierz tez czasami widzial czerwone pole .
przy zalewaniu oleju nie do maxa tylko do polowy .

przebieg to 201 tys km

edit :

Olej to Valvoline MaxLife 10w40 polsyntentyk (podobno ma wlasciwosci uszczelniajace i przedluza zywotnosc silnika, zalecany dla silnikow powyzej 100 000 km )

No to u mnie zachodzą dziwne zjawiska. Raz bierze raz nie. Przebieg 171 tys km, 5 raz z rzędu wlewałem Shell Helix plus 5W40. Kupiłem auto z przebiegiem 115tys i jeździł na Castrolu (jakaś super wersja). Po drugiej i trzeciej wymianie na Shella troche mi brał (ok litra na 10tys. Ale pozostałem przy Shellu 5W40 i teraz jest OK (odpukać).
Szykuje mi się kolejna wymiana. Pogadam ze najomym mechanikiem (z prywatnego warsztatu) co radzi w takiej sytuacji, lub jaki radzi olej.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 12:22   Re: apetyt na olej

Robert Bryl napisał/a:

To, że Twój nie bierze nie znaczy, że inne nie pija... i to w normie.

przynajmniej sie nie oszukuje ze tak powinno byc.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 12:47   Re: apetyt na olej

arturro napisał/a:
Robert Bryl napisał/a:

To, że Twój nie bierze nie znaczy, że inne nie pija... i to w normie.

przynajmniej sie nie oszukuje ze tak powinno byc.

Tzn. jakby zaczął litr na 15 kkm zużywać to byś wyrzucił??? A może zafundował sobie remont silnika? A może jeszcze jakaś inna konstruktywna porada?
Bo ja bym eksploatował i się nie przejmował póki zużycie nie zaczyna niepokojąco wzrastać. Na razie wszystkie moje auta trochę oleju zużywały. I byłem bardzo zdziwiony (in plus, bo to całe 50 PLN rocznie do przodu) gdy ten w SS do 45 tys nie brał. Potem zaczął.

Pzdrw.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 13:18   

ja kupilbym sobie nowy samochod

pomiedzy wierszami zgubiles watek bo autor ma 84tys i auto mu pali 2l oleju!!!, wiec albo ma krecony licznik i powinien zaliczyc sie do grupy osob ktorym nie przeszkadza spalanie oleju - czyli twojej albo zainteresowac sie dlaczego tak jest.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 13:39   

arturro napisał/a:

Jeśli Cię stać... Zresztą może się zdarzyć, że Twój nowy nabytek będzie brał i 1 litr na 2kkm. Norma Tojoty :-) I gwarancja nie pomoże mimo ewidentnej wady. A są producenci którzy w ganz nowym aucie i 1l na 100 km dopuszczają :mrgreen: I w takim razie jeszcze raz nowy samochód?
I więcej żadnych światłych rad??? Jak już pali olej to wyrzucić?

arturro napisał/a:

pomiedzy wierszami zgubiles watek bo autor ma 84tys i auto mu pali 2l oleju!!!,
.

Nie. Ja tylko nie zgadzam się z Twoją jakże ostro postwioną normą 0 zuzycia oleju. I tyle.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 04-11-2005, 13:49   

arturro napisał/a:

A to nie do końca prawda. KAŻDY samochód bierze olej ;)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 13:55   

Jackie napisał/a:
arturro napisał/a:

A to nie do końca prawda. KAŻDY samochód bierze olej ;)

ale mowisz o tych ktore sprzedajesz :)

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 04-11-2005, 13:56   

arturro napisał/a:
ale mowisz o tych ktore sprzedajesz

Też choć dotyczy to każdego silnika spalinowego ;)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 14:01   

no dobra niech bedzie ze sie nie odzywalem w tym temacie, jestem chyba zbyt surowy dla swojego auta :evil: .

jezyk
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2005, 14:02   

arturro napisał/a:

pomiedzy wierszami zgubiles watek bo autor ma 84tys i auto mu pali 2l oleju!!!, wiec albo ma krecony licznik i powinien zaliczyc sie do grupy osob ktorym nie przeszkadza spalanie oleju - czyli twojej albo zainteresowac sie dlaczego tak jest.

Jesli chodzi o szczegoly to samochod mam od nowosci i zawsze serwsowany w dobrych ASO (AutoGT i Grafix) :lol:
Od nowosci jezdze na oleju klasy 5W40.
Normalnie wystarczala mu ilosc miedzy mx a min na okresy miedzyprzegladowe. Dopiero po 70 000 musialem dolac bo bylo juz ponizej min.
Tak wiec spalil mi ok 1 litr Castrola na 15 000 km i juz 1 litr BP na 9000!!!! :shock: :shock: :shock: wiec jak tak dalej to bedzie prawie 2 l na 15 000 km a to juz nie jest zabawne.
Jedno jest pewne - moj MSS go przepala!!! a wiec albo glowica albo pierscienie :cry:
Nie chcialbym sie z nim rozstawac bo sie juz przez te trzy lata zzylismy :lol:

Odpowiedz do tematu