1.8 DI-D 150km 4x4 2012r Klika bolączek po zakupie. |
Autor |
Wiadomość |
moir_23
Nowy Forumowicz Grześ Moir
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 150 4x4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-06-2024, 14:55 1.8 DI-D 150km 4x4 2012r Klika bolączek po zakupie.
|
|
|
Cześć Wam,
jestem totalnie nowy na forum i chyba jakim kol wiek forum...
Niedawno kupiłem Mitsubishi ASX 1.8 150 km 4x4 2012 r. ogólnie to moje pierwsze Mitsubishi
Chciałem podpytać Was o żarówki do mojego ASX, obecnie są włożone zwykłe żarówki ale ciekaw jestem czy można je zamienić na żarówki led do świateł mijania, tak samo do świateł postojowych.
Chciałem jeszcze podpytać o podświetlanie bagażnika po prawej stronie jest światełko, zdjąłem je i okazało się że one nie jest podłączone, co ciekawe nie znalazłem kostki/wiązki żeby móc je podłączyć, czy macie może proszę udostępnić schemat elektryki?
Dodatkowo nie działają mi gniazda zapalniczek, sprawdzałem bezpiecznik - jest ok. Sprawdzałem napięcie miernikiem - miałem 0,9 V mieliście podobną sytuację? (btw nie działają oby dwa wejścia) USB działa.
Wycieraczki nie działają w tym pierwszym stopniu czyli jedno machnięcie co interwał czasowy.
Po wyżej wymienionych bolączek dochodzi najgorsza rzecz z która bujam sie od zakupu czyli od 4 tyg
Po 50 km miałem wyciek oleju, okazało się że to uszczelniacz na wale korbowym od strony koła pasowego, został wymieniony. po 1000 km znowu zaczął ciec mocno olej, Wymienione zostało koło pasowe i uszczelniona miska. Teraz leje sie znowu ale już jak z kranu... Trochę załamuje bo auto mam dopiero 4 tyg więc słabo się nim cieszę ciągle dokładając...
Chciałem podpytać czy macie może dobrego mechanika który specjalizuje sie w Mitsubishi w okolicach Katowic lub Bielska-Białej ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-06-2024, 19:46
|
|
|
moir_23 napisał/a: | czy można je zamienić na żarówki led do świateł mijania | nie w legalny sposób - ryzyko podejmujesz sam
moir_23 napisał/a: | światełko, zdjąłem je i okazało się że one nie jest podłączone | często tak robią po strzale w tył, gdzie bagażnik jest mocno zniszczony i by rozładowywał akumulator - dziwi tylko brak wiązki
ogólnie widać, że auto miało sporo przejść i ciężko coś radzić - jeśli masz dużo chęci to pościągaj plastiki i zobacz czy gniazda zapalniczki są w ogóle podłączone
a z tym uszczelniaczem - może odezwie się osoba w drugiem temacie, gdzie zadałeś pytanie - widać, że to nie jest odosobniony przypadek |
|
|
|
 |
moir_23
|
Wysłany: 30-06-2024, 23:31
|
|
|
Super, dziękuję bardzo za odp, co do świateł, myslalem ze jak wychodzi asx z ledami to mozna je zmienić.. ale rozumiem ze zle myslalem.
Wyglada na to że tak, mialo sporo przejść kiedyś.
No juz nic jak kupiłem i zacząłem naprawić to juz dokończę.
Tylko speca od mitsu brak |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-07-2024, 07:34
|
|
|
moir_23 napisał/a: | myslalem ze jak wychodzi asx z ledami to mozna je zmienić.. ale rozumiem ze zle myslalem | jeśli fabrycznie była lampa LED, to miała na to homologację - jeśli obecnie masz halogen czy xenon to lampa ma homologację na te źródła
wstawiając LEDy jako retrofit tracisz homologację na lampę a że jest to istotny element to także na całe auto - nie masz prawa się nim poruszać po drogach publicznych
tyle teoria |
|
|
|
 |
moir_23
|
Wysłany: 01-07-2024, 07:53
|
|
|
Jasne dziękuję, a da się jakoś po VIN sprawdzić jakie powinny być żarówki? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1928 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 01-07-2024, 08:25
|
|
|
moir_23 napisał/a: | Wycieraczki nie działają w tym pierwszym stopniu czyli jedno machnięcie co interwał czasowy. |
A to nie jest pozycja "Auto" i same decydują kiedy działać? |
|
|
|
 |
moir_23
|
Wysłany: 01-07-2024, 11:26
|
|
|
Trochę poczytałem, zgadza się masz racje, tylko właśnie jechałem podczas ulewy i nie działały, wiec możliwe ze coś z czujnikiem jest nie tak...
co do wycieku i koła pasowego dowiedziałem się że zimering musi być oryginalny, zamiennik wrabia się po bardzo krótkim czasie. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-07-2024, 12:09
|
|
|
moir_23 napisał/a: | wiec możliwe ze coś z czujnikiem jest nie tak...
|
Oprócz tego na pokrętle ustawiasz jak ma działać czujnik. |
|
|
|
 |
Feyro
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 D
|
Wysłany: 01-07-2024, 15:27
|
|
|
często tak robią po strzale w tył, gdzie bagażnik jest mocno zniszczony i by rozładowywał akumulator - dziwi tylko brak wiązki
Można tez wysnuć teorię, że wnętrze było rozbierane np. do czyszczenia wykładziny itp. - po poskładaniu dali D...Y Ale faktycznie warte przyjrzenia się:) |
_________________ Feyro |
|
|
|
 |
moir_23
|
Wysłany: 01-07-2024, 21:40
|
|
|
Ogólnie to tak był strzał w lewy tylni bok bo widać szpachle. No nic rozbiorę i zobaczę co tam się wydarzyło... |
|
|
|
 |
tepez
Nowy Forumowicz
Auto: sedan 1.6
|
Wysłany: 02-07-2024, 18:42
|
|
|
Polecam warsztat w Mikołowie. Pan zajmuje się wyłącznie Mitsubishi.
Wojciech Adamus |
|
|
|
 |
moir_23
|
Wysłany: 04-07-2024, 07:10
|
|
|
Cześć dziękuję za info, już dzowniłem, jak nie pyknie mi to uszczelnienie tutaj gdzie oddaje to umówie się do Mikołowa. Szukam jeszcze zakładu który zrobił by regulacje zaworów. W Mikołwie nie robią w dislach. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2024, 08:16
|
|
|
moir_23 napisał/a: | Szukam jeszcze zakładu który zrobił by regulacje zaworów. |
ASV Lider we Wrocławiu robi. |
|
|
|
 |
|