|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6 polift] Dobór sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Duli
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.6 16V 4G18 2002r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-08-2024, 11:37 [MSS 1.6 polift] Dobór sprzęgła
|
|
|
Serwus! Nie znalazłem odpowiedzi za pomocą szukajki, dlatego liczę na Waszą pomoc. Poszukuję zestawu sprzęgła do Space Stara. Jak już dowiedziałem się z niniejszego forum, w przypadku Carismy zestaw sprzęgła z przedlifta pasuje również do polifta. Czy ktokolwiek z Was testował spasowanie owych sprzęgieł w Space Starze po lifcie? Pytanie zasadne o tyle, że zestaw przedliftowy kosztuje w przypadku LuKa jakieś prawie 2x mniej (~340zł vs ~610zł...). Zależnie od strony sklepu/katalogu, natknąłem się z 1-2x, że jako zamiennik do Space Stara podawany jest zestaw z Carismy przed liftem jako pasujący, niemniej praktycznie wszędzie zalecany jest ten po lifcie. Szukając po VINie tak w przypadku Carismy po lifcie 1.6 16V 103KM (którą miałem), jak i Space Stara, jeśli chodzi o LuKa, jako pasujący podawany jest zestaw pierwszy:
POLIFT:
https://aftermarket.schaeffler.com/en/catalog/auto-parts/clutch-attachment-parts/clutch-kit/clutch-kit-luk-repset/p-TA-479-6203105000/v-TA-16443
PRZEDLIFT:
https://aftermarket.schaeffler.com/en/catalog/auto-parts/clutch-attachment-parts/clutch-kit/clutch-kit-luk-repset/p-TA-479-6202215000
Teoretyczne parametry są niby identyczne, niemniej w katalogu Valeo natknąłem się na różną średnicę profilu piasty: 21,78x20 vs 21,92x20. Łudzę się, że przedliftowy zestaw będzie pasował, lecz szukając po VINie na stronie japancars, następnie szukając w necie na przykład po numerze tarczy (MR276659), kieruje do zestawu sprzęgła z Carismy po lifcie... Niemniej to samo jest z Carismą po lifcie. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje i pozdrawiam. |
_________________ LPG: Lovato Smart, Lovato RGJ 3.2L |
|
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-08-2024, 08:21
|
|
|
Idz do sklepu motoryzacyjnego, zamów po VINie i już. Nie będzie pasował to oddasz. Tam masz skrzynię biegów od Renault, więc sprzęgło też jest francuskie, z plastikowym łożyskiem oporowym. Kupowałem z 7 lat temu sprzęgło do mojego Space Stara 1,6 z 2001 r., jeszcze przedlifta i pasowało wszystko. |
|
|
|
|
 |
Duli
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.6 16V 4G18 2002r.
|
Wysłany: 06-08-2024, 08:26
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Z doborem sprzęgła po VINie nie mam problemu, jedynie liczyłem na doświadczenie praktyczne kogoś z Was. Niemniej masz rację, chyba szybciej będzie Twoim sposobem. Chciałem oszczędzić problemów logistycznych + dogadywanie się z mechanikiem też bywa różne |
_________________ LPG: Lovato Smart, Lovato RGJ 3.2L |
|
|
|
 |
Gleszczu
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.6 2003
|
Wysłany: 16-08-2024, 13:03
|
|
|
Witam przylacze sie do tematu, czy przy wymianie sprzegla w MSS 1.6 2003 polift, trzeba wyciagac cala skrzynie czy wystarczy opuscic ? ogolnie ma ktos jakis poradnik z wymiany tego sprzegla lub jakie instrukcje ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-08-2024, 21:18
|
|
|
Wymieniałem w podobnej konstrukcji - reanult megane scenic i musiałem opuścić sanki z zawieszeniem (trzymały się na sworzniach wahacza), silnik był trzymany od góry na pasie (maska zdjęta) i skrzynia wyciągnięta chyba górą. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 19-08-2024, 08:49
|
|
|
Krzyzak, w Space Starze mimo, że skrzynia z Megane to jest to zrobione po japońsku, czyli wystarczy wyjąć półosie i skrzynię ściągasz w dół. Nic nie przeszkadza. Skrzynia jest tak mała i lekka, że sam ją Wyjąłem i włożyłem z powrotem, a do siłaczy nie należę |
|
|
|
|
 |
Gleszczu
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.6 2003
|
Wysłany: 20-08-2024, 05:31
|
|
|
Hugo napisał/a: | Krzyzak, w Space Starze mimo, że skrzynia z Megane to jest to zrobione po japońsku, czyli wystarczy wyjąć półosie i skrzynię ściągasz w dół. Nic nie przeszkadza. Skrzynia jest tak mała i lekka, że sam ją Wyjąłem i włożyłem z powrotem, a do siłaczy nie należę |
A jeśli pamiętasz i byś mógł to opisz mniej więcej co i jak się odkręca co się wyjmuję,chciałbym się podjąć sam wymiany bo w serwisie 1600 wołają a za bardzo już nie chce inwestować w furę 😊 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 21-08-2024, 11:17
|
|
|
Niestety już nie pamiętam, to było dawno. Na pewno trzeba odpiąć mechanizm zmiany biegów od skrzyni, odkręcić amortyzatory od zwrotnic i wyjąć półosie ze skrzyni itd., wyjąć rozrusznik i inne pierdoły jak przy każdym innym aucie. Robota prosta. |
|
|
|
 |
|
|