Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z półosią
Autor Wiadomość
Pkosa 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander GT
Kraj/Country: USA
Wysłany: 25-08-2024, 03:36   Problem z półosią

Witam mam problem z półosią a mianowicie został mi w skrzyni strzpien w skrzyni biegów jak go teraz wyciagnac

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-08-2024, 20:45   

A jakbyś zdemontował drugą półoś, to nie da się wybić z drugiej strony? Rozumiem, że pękł przegub wewnętrzny i część została w mechanizmie różnicowym?

Pkosa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-08-2024, 03:11   

Nic nie pękło tylko tam gdzie się znajduje krzyżak w tym kielichu on zeszedł z trzpienia i teraz nie wiem jak ten trzpiec wyciągnąć jak kielich założę to on przy próbie stukania w niego sam schodzi bez tego trzpienia .

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 28-08-2024, 22:30   

Nie rozumiem do końca - znaczy przegub wewnętrzny nie chce wyjść? Jego się wypina łomem a najlepiej dobry śrubokręt do pobijania wsadzić - na skrzyni będą nawet takie podpórki, gdzie się trzeba zaprzeć śrubokrętem/łomikiem. Przegub jest na zawleczkę, która się rozpręża i dlatego trzeba użyć siły aby wyszedł.
Sam krzyżak jest na segera zapinany do półosi.

Pkosa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2024, 16:33   

Mam dziwny problem z samochodem mianowicie kupiłem półoś które dobrałem po numerze VIN półoś jest długa bo mam napęd 4wd natomiast ta część nie pasuje bo jak wyciągnąłem starą część i przymierzyłem do nowej części czyli do półosi to wyszło że stara część jest krótsza od nowej części w końcu doszło do tego że muszę mieć część do 2wd nie wiem co jest samochodem bo po vin powinno być czyli 4wd długa część a ja mam części od 2wd Co może być grane z numerem VIN ale wspomnę tylko że mój samochód jest czteronapędowy a półoś musi być do 2 napędowego

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 01-09-2024, 19:08   

A może obecna półoś (krótka) była kiedyś zamontowana błędnie? Masz na myśli to, że (jeśli dobrze pamiętam) lewa półoś przednia powinna wchodzić do skrzyni takim długim wałkiem? - bo tak to powinno wyglądać.

Pkosa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2024, 23:20   

Tak ale to jest prawa strona i ten wałek co jest skrzyni jest na stałe bo jego nie da się wyjąć. Tym bardziej że półoś niby po vin jest dłuższa od tej co była zamontowana licząc od madzety do madzety.

Odpowiedz do tematu