|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] AS&G Jaki olej silnikowy lejecie? |
Autor |
Wiadomość |
tomek1709
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-09-2024, 18:14
|
|
|
zbigniew77 napisał/a: | Olej silnikowy AMSOIL 5W40 European Car Formula .
Olej Full Saps ACEA A3/B3, ACEA A3/B4, API SM, API SN... praktycznie to ten sam co mój Amsoil 5W30 SS tylko zrobiony pod europejskie normy emisji spalin bo inaczej na terenie UE nie mogli by nim handlować. .
Lepkość w temp 40*C - 83,3
Lepkość w temp - 100*C - 13,6
Index lep-168
W USA nikt się normami emisji spalin nie przejmuje
Olej ma smarować silnik a emisjami to niech się martwią Niemcy ,Europejczycy i Japończycy
Mój też jest full saps A5/B5 ale mój ASX to benzyna a nie DiD tu potrzeba oleju z normą C2/C3 bo będzie ci co chwilkę włączało się wypalanie DPF. Ja będę latał na oleju ekologicznym a Ruski z Ukrainą emitują każdego dnia do atmosfery tysiące ton CO2/ i tlenków azotu bo chcą sobie postrzelać
Jak pojadę na stację diagnostyczną na pomiar emisji CO2 na moim oleju to i tak będzie trzymał normę emisji podczas pomiaru..szukaj oleju C2/C3 np Motula |
Dziękuję za wyjaśnienie, lecz ja posiadam 1.6 benzyna. Rozumiem że będzie on odpowiedni do tego silnika. |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-09-2024, 19:58
|
|
|
Jeśli twój motor w ASX to benzyna to Amsoil 5W30 SS lub Motul ECO-NERGY 5W30 lub Motul 8100 Eco-lite 5W30 będą jak najbardziej. Oleje z lepkością 5W30 i normą A5/B5 tzw. lekkobieżne paliwooszczędne. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
|
 |
motorzystaa
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2015 1.6
|
Wysłany: 04-11-2024, 15:40
|
|
|
ASX sprowadzony z Niemiec, silnik 1,6 117 KM 2015r. Lany był TopTec 4200 5w30 Liqui Moly i pytanie czy zostawić czy np przejść na jakiegoś motula Eco Energy lub Eco Lite ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-11-2024, 07:06
|
|
|
zostaw, to dobry olej |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-11-2024, 20:40
|
|
|
Top-Tec to dobry olej ale do ASX benzyny ty nie potrzebujesz oleju z normą C3. Tu wystarczy ci olej C2 lub full SAPS ale z norma A5/B5 .Za to ten olej co masz ma normę ACEA: A3/B3, A3/B4 czyli ukierunkowany na ochronę współpracujących części silnika.
Jak do tej pory go lano to bym nic nie zmieniał. Jedyne co możesz zyskać lejąc Motula to cichsza praca silnika bo oleje z normą C3 są celowo pozbawione pewnych pierwiastków aby były ekologiczne i nie wytwarzały sadzy która zatyka filtr DPF wiec niekiedy oleje te nie tłumią tak skutecznie hałasu współpracujących części tak np.jak oleje Full SAPS. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
|
 |
|
|