Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory - kondycja
Autor Wiadomość
rafalsz 
Nowy Forumowicz
Rafał_Sz

Auto: Outlander 3 (2.0 4WD CVT)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-01-2025, 13:22   Amortyzatory - kondycja

Część,
Czy macie sposób/metodę jak określić stan amortyzatorów (10lat, 160kkm) poza stacją diagnostyczną?
W/g wykonanych pomiarów z dwóch stacji diagnostycznych skrajne wyniki (1. raczej już do wymiany 2. stan bardzo dobry).
Dodam, że wycieków brak, wrażenia z jazdy są takie jakby ostatnio trochę bardziej twardo i trzęsie w przypadku jazdy po nierównościach.
Wykonany ręczny test nacisku z tyłu i puszczenia pokazuje delikatne bujanie (2x). Z przodu o tyle ile mogłem rozbujać jest stabilnie, czyli brak bujania.
Inne części zawieszenia sprawdzone przez mechanika i wszystko OK.

Z jednej strony wiek chyba już mówi o wymianie ale z drugiej strony chciałbym uniknąć sytuacji gdzie po wymianie nie zauważę różnicy).

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 22-01-2025, 21:19   

Jakie wartości pokazywała maszyna? Czy diagnosta przed pomiarem sprawdzał ciśnienie w oponach?

rafalsz 
Nowy Forumowicz
Rafał_Sz

Wysłany: 23-01-2025, 12:15   

jacek11 napisał/a:
Jakie wartości pokazywała maszyna? Czy diagnosta przed pomiarem sprawdzał ciśnienie w oponach?

Przyczepność: przód (L71%, P72%), tył (L82%, P82%).
Amplituda: przód (L32mm, P31mm), tył (L17mm, P17mm).
Ciśnienie w oponach OK.

Damiano88 
Nowy Forumowicz

Auto: MOP
Wysłany: 24-01-2025, 10:59   

rafalsz, Jak prowadzi Ci się auto przy większych prędkościach? Bo mam podobny przebieg i też drażni mnie twardość tego zawieszenia, na przeglądzie wszystko wychodzi OK. Przy prędkościach ponad 120 km/h mam wrażenie że auto lata po całej drodze.

rafalsz 
Nowy Forumowicz
Rafał_Sz

Wysłany: 24-01-2025, 12:21   

Damiano88 napisał/a:
rafalsz, Jak prowadzi Ci się auto przy większych prędkościach? Bo mam podobny przebieg i też drażni mnie twardość tego zawieszenia, na przeglądzie wszystko wychodzi OK. Przy prędkościach ponad 120 km/h mam wrażenie że auto lata po całej drodze.

Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy i zachowanie samochodu, to nie zauważyłem pogorszenia w prowadzeniu.
Wczoraj wykonałem ponownie test na innej stacji diagnostycznej i wyniki są bardziej wiarygodne, gdyż wyniki są od 62-72% (tył-przód).
Myślę, że jest to sprawa twardości opon. Mam wielosezonowe (2.sezon) i chyba tu jest przyczyna. Ponieważ mamy zimę i są niższe temperatury stąd wzięło się u mnie zaobserwowanie problemu ze stukami. Po prostu guma robi się twardsza w tym okresie.
Na tą chwilę nic nie robię więcej, jeśli się nie pogorszy, to będę dalej obserwował (nasłuchiwał).

Fred.X 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Wysłany: 24-01-2025, 17:03   

Wymieńcie sobie gumy stabilizatora przód=tył i zobaczycie różnicę

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 24-01-2025, 21:32   

rafalsz napisał/a:
Przyczepność: przód (L71%, P72%), tył (L82%, P82%).

rafalsz napisał/a:
czoraj wykonałem ponownie test na innej stacji diagnostycznej i wyniki są bardziej wiarygodne, gdyż wyniki są od 62-72% (tył-przód).

Czyli przód na obu stacjach jest podobny. Inna sprawa z tyłem. Chyba że miałeś inaczej załadowany bagażnik.
Przednie amortyzatory są ok. Tylnym bym się przyjrzał.

Odpowiedz do tematu