Bez gwiazdy nie ma jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14388 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 21-08-2025, 13:32
|
|
|
Podnośnik bajka, choć brakuj dostępu do części podłogi. Zamontowałem go szerzej niz w specyfikacji i powiedzmy ze większość podzespołów dostępna.
Tak, siadam sobie, ustawiam auto na wysokość i mozna robić |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23648 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-08-2025, 20:13
|
|
|
Owczar napisał/a: | zaczyna wyglądać
Obrazek
Czekm na śruby, wymieniam tylną lewą zwrotnicę wraz z wahaczami W weekend może uda się wyjechać z garażu. |
Panie, ale poteżna cewkę tam masz przy podnosniku |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 25-08-2025, 08:44
|
|
|
Masz na mysli przedluzacz? Ja go uzywam do malych obciazen, do duzych trzeba rozwinac
Najwazniejsze rzeczy porobione, zostały detale
Jazda próbna zrobiona, ale geometria do zrobienia, bo wymieniałem zwrotnice z wahaczami z tyłu. Jest twardo nawet w trybie soft - nie wiem czy tak ma seria... tutaj są obnizane sprezyny. Prowadzi się pewnie, nawet z ta zbieznoscia. Troche ciezko przyzwyczaic sie ukladu kierowniczego, ktory jest bardzo bezposredni.
Przyspiesza pieknie, choc jakiegos ogromnego wrazenia po CLS nie robi. Z miejsca na pewno lepiej, ale z rolki to sa takie roznice, ktorych tylkiem ciezko poczuc. Na pewno bardziej brutalnie zmienia biegi i wydaje przy tym nieziemski dzwiek.
 |
|
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10752 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 25-08-2025, 12:54
|
|
|
Fajna w środku. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 26-08-2025, 07:41
|
|
|
Jest niżej niz sądziłem. Po geometrii jedzie pieknie, niesamowity fun z jazdy. Ale z dziećmi już trochę gorzej bo główki mogą odpaść
Poszerzenia przednie czekają na montaż. Tylne na lakierowanie. |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7813 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 27-08-2025, 14:44
|
|
|
Ładnie siedzi. Wygląda na taki "ostry" wóz |
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2025, 17:12
|
|
|
Napisałbym jak jeździ, ale zasady się nie zmieniły i na forum nie można przeklinać
Te zdjęcia ostatnie były zrobione równo 2 miesiące po wylicytowaniu. Poszło mega expresowo. 2 tygodnie od wjazdu go garażu przwrócony do życia mając tylko późne wieczory i 1 sobotę |
|
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
Auto: Toyota/mitsu
|
Wysłany: 28-08-2025, 07:08
|
|
|
Fajnie że pokazujesz auto od zakupu po zrobienie bo dla większości osób cztery kółka z USA to na 100% złom a ich właściciele to złomiarze.
Zresztą są fora gdzie został byś "zdeptany" za takie podejście do motoryzacji a tu jeszcze fota bez zderzaka
Ładne autko |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 28-08-2025, 12:34
|
|
|
Staram się kupowac auta, ktore nie wstydza sie swojego VIN. Aczkolwiek, dla wielu osob auta z usa to zlom, ulepy, wozone wozkami itd.
Trochę pokutują lata ściągania złomu - bezywpadkowe.net możba było kiedyś czytać jedząc popcorn.
Nawet drobne uszkodzenia dla niektórych to jakaś masakra, a często sami jeżdżą tak rozbitymi autami, że głowa mała
Auto dostało w lewy tył, uszkodzone, drzwi, lekko nadkole i dostała tylna zwrotnica. Całe zawieszenie kręcone do sanek, więc w najgorszym przypadku nastawiałem się na wymianę całości z sankami. Okazało się, że sanki ok. Geometria wyszła super - jedynie cambery przód i tył dośc duże przez obniżone zawieszenie. Z tyłu udało się skorygować częściowo, z przodu nie ma regulacji. Miałem z Kanady wycenę ubezpieczyciela, które nie zawierało info o przodzie. Wygląda na uszkodzenia późniejsze lub łapki poprzedniego właścciela, który mógł mieć akesoryjny zderzak. Auto miesiąc po wycenie było w ASO, gdzie jest dyrektorem serwisu.
Tak czy inaczej, wszystkie wady były widoczne. Auto z niskim przebiegim, 25k, ładny carfax, serwis ASO ferrari - choć tutaj można złapać się za głowę widząc smar miedziany na piastach czy śrubacj mocujacych zaciski. Włoska robota |
|
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 29-08-2025, 09:30
|
|
|
Owczar napisał/a: | hoć tutaj można złapać się za głowę widząc smar miedziany na piastach czy śrubacj mocujacych zaciski. Włoska robota |
O to coś dla mnie. Ja jestem/byłem fabnem miedzianego.
Też myśle o tym ze moze kiedyś kupie jakieś auto z USA lub Canady. |
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2025, 14:35
|
|
|
Marcino napisał/a: | Też myśle o tym ze moze kiedyś kupie jakieś auto z USA lub Canady. |
Jak zaczniesz, to nie przestaniesz, to jak choroba |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23648 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-08-2025, 13:28
|
|
|
Owczar napisał/a: | Masz na mysli przedluzacz? Ja go uzywam do malych obciazen, do duzych trzeba rozwinac
| Na indukcji pewnie telefon ładujesz
Owczar napisał/a: | Jest twardo nawet w trybie soft | Włoski taboret, napewno lepszy od Opla
Owczar napisał/a: | Ale z dziećmi już trochę gorzej bo główki mogą odpaść | Znajomy miał dokładnie takie samo spostrzeżenie - "...ojciec w PRL-u miał psa kiwajca na pólce w 'kredensie', ja mam Alfe i dzieciaki..."
Owczar napisał/a: | dla wielu osob auta z usa to zlom, ulepy, wozone wozkami itd. | To w wiekszosci "zasługa" ludzi którzy nie posiadają szacunku dla innych ludzi, chęć zysku tylko przed oczyma, ludzie z pokroju co by najlepszemu znajomemu/rodzinie/etc najgorszego ulepa sprzedali. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
Auto: Toyota/mitsu
|
Wysłany: Wczoraj 8:20
|
|
|
Cytat: | To w wiekszosci "zasługa" ludzi którzy nie posiadają szacunku dla innych ludzi, chęć zysku tylko przed oczyma, ludzie z pokroju co by najlepszemu znajomemu/rodzinie/etc najgorszego ulepa sprzedali |
Zgadzam się w 100% a druga połowa to kupujący Janusze i szkolenia z tiktaka i mamy piękny miks polskiego rynku
Cytat: | Jak zaczniesz, to nie przestaniesz, to jak choroba |
Dokładnie tak, kiedyś się dziwiłem jak moi koledzy wprowadzali sobie detox na pilnowanie aukcji. Sam muszę to teraz sobie zrobić bo zawsze coś bym zmienił, spróbował |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: Wczoraj 13:12
|
|
|
robertdg napisał/a: | To w wiekszosci "zasługa" ludzi którzy nie posiadają szacunku dla innych ludzi, chęć zysku tylko przed oczyma, ludzie z pokroju co by najlepszemu znajomemu/rodzinie/etc najgorszego ulepa sprzedali.
|
Ale też CCC czyli cena czyni cuda - klient chciałby za pół darmo. A okazuje się, że sprowadzając, naprawiając zgodnie ze sztuką, porządnie, dla siebie, ciężko sprzedać żeby nie stracić, bo każdy chce tanio... Jeszcze te wabiki na otomoto, gdzi pośrendicy oferują auta z aukcji taniej pod dom niż zostały sprzedane na aukcji. Rynek jest do szpiku kości popsuty.
ledziu napisał/a: | Dokładnie tak, kiedyś się dziwiłem jak moi koledzy wprowadzali sobie detox na pilnowanie aukcji. Sam muszę to teraz sobie zrobić bo zawsze coś bym zmienił, spróbował
|
Ja uwielbiam grzebać w autach i poznawać nowe rozwiązania Daje to czasem więcej funu niż sama jazda. A każdy postęp daje podwójną radość.
W weekend wymieniłem maskę - była w pakiecie, który kupiłem, stara miała małą wgniotkę i pęknięty lakier, więc musiałbym ją malować.
Została naprawa 2 wgniotek z tyłu - jutro będzie dzałał gość na miejscu, plus naprawa nadkola pod tylnymi drzwiami, lakierowanie poszerzeń tył i oklejenie na czarno tylnej lotki.
Lakier jest tam porysowany od zrywaniadokładki, a czarny będzie się tam idealnie komponował. |
|
|
|
 |
|