Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Falujące obroty biegu jałowego
Autor Wiadomość
Archim 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Pb MIVEC
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 01-11-2025, 20:27   Falujące obroty biegu jałowego

Sie macie ludzie. Jak mawiał Rysiek.
Temat prawdopodobnie był już na forum poruszany, nie znalazłem jednak satysfakcjonującej odpowiedzi.
Posiadam od nowości ASX 2016 1.6 PB MIVEC.Przez te prawie dziesięć lat przejechałem prawie 134 tys. kilometrów.
Teraz mam problem z obrotami biegu jałowego. Silnik rano uruchomiony pracuje kilka minut na wzbogaconej mieszance, tzw. ssaniu. Wówczas obroty biegu jałowego oscylują w okolicy 1200 rpm.
Problem występuje po uzyskaniu przez silnik temperatury względnie optymalnej do pracy. Póki pracuje owe falowanie obrotów jest mało widoczne.
Jednak dojazd z tak rozgrzanym silnikiem do pierwszych świateł - dystans ok 300 m - i zatrzymanie ujawnia ów problem.
Obroty biegu jałowego spadają wówczas do ok. 500 - 550 rpm, by po chwili wzrosnąć do preferowanych 750 rpm. Wkurzające to jest zjawisko, silnik bowiem zachowuje się prawie jak w układzie START/STOP.
Serwisuję pogwarancyjnie auto w zaprzyjaźnionym warsztacie, wszelkie wymiany są więc wykonywane na bieżąco. Napraw jako takich do tej pory nie było.

Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z podobnym zjawiskiem i podzieli się historią z pozytywnym jej zakończeniem?.

Jozefg 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,2 CVT 2018
Wysłany: Wczoraj 7:22   

Miałem takie cóś w skodzie fabii - radykalnie pomogło dokładne wymycie przepustnicy

Archim 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Pb MIVEC
Wysłany: Wczoraj 11:35   

Dzięki kolego. Jest od czego zacząć.
Z lenistwa skorzystałem z preparatu wlewanego do zbiornika paliwa, który miał czyścić układ paliwowy z wtryskami włącznie.
Może i czyści, na pewno portfel.

Odpowiedz do tematu