Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapaliły się chyba wszystkie kontrolki ostrzegawcze w PHEVie
Autor Wiadomość
mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: Wczoraj 12:24   Zapaliły się chyba wszystkie kontrolki ostrzegawcze w PHEVie

Witam
Po około tygodniowym postoju samochodu na parkingu lotniskowym uruchomiłem go i rozpocząłem jazdę do domu. Po przejechaniu około 3km auto zaczęło piszczeć swoim piszczkiem i zapaliło chyba wszystkie kontrolki ostrzegawcze i po kolei komunikaty o wymaganych serwisach również chyba wszystkich układów. Totalna choinka ale samochód jechał dalej. Pomyślałem, żeby się zatrzymać i wyłączyć samochód ale bałem się, że mogę już nie uruchomić. Dojechałem do domu i wyłączyłem, odczekałem chwilę i uruchomiłem. Część błędów zniknęła ale pozostały wszystkie, które miały jakiś związek z kołami czyli ABS, SRS, i inne. Podłączyłem na początek jakiś program OBD scanner przez interface OBD2 ELM ale nic w sumie się nie dowiedziałem. Podłączyłem komputer z MUT III SE i tam już było widać masę błędów. Analizując to wszystko wyszło mi, że problemem jest jeden z czujników w kole a dokładnie przednie prawe. Upuszczałem powietrza z kół i obserwowałem wartości na ekranie i właśnie z tego jednego odczyt był stały, nie zmieniał się. Wyrównałem ciśnienie w kołach do tego jednego i jak na razie jeżdżę bez problemów. Wyczyściłem wszystkie błędy ze sterownika i jeśli się powtórzy sytuacja to będę wiedział, że błędy są świeże a nie jakieś stara zapamiętane. Zastanawiam się też czy mógłby być przyczyną tych problemów akumulator 12V, ale to chyba były by problemy przy próbie uruchomienia, a nie po kilku kilometrach jazdy.

Zdjęcia błędów

https://app.box.com/s/91rfahpbwjg56ls31cguqf70u3hhaemt

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Kraj/Country: Polska
Wysłany: Dzisiaj 7:32   

mohinder napisał/a:
postoju samochodu na parkingu lotniskowym
może EMP? - kumpel postawił kiedyś auto (będąc u klienta) tuż obok przejazdu kolejowego
po powrocie też cała choinka błędów - jak się okazało impuls rozwalił elektronikę komputera
auto to był nowiutki ford focus

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: Dzisiaj 8:22   

Raczej nie to. Po wykasowaniu błędów wszystko wróciło do normy i dalej jest ok. Gdyby się to stało podczas uruchamiania samochodu to byłbym pewny, że to wina akumulatora 12V. Ale stało się to po przejechaniu kilku kilometrów. Obstawiałem czujnik ciśnienia w jednym kole ale chyba tez działa bo gdyby nie działał, w sensie nie komunikował się z autem to byłby błąd. Nie wiem, czas pokaże. Może za klika dni sprawdzę czy nie pojawiły się jakieś zapisane błędy.

Odpowiedz do tematu