Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie PHEV z publicznej ładowarki Type2 - problem
Autor Wiadomość
JarekKor 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-08-2025, 12:45   Ładowanie PHEV z publicznej ładowarki Type2 - problem

Jestem od niedawna użytkownikiem PHEV i z ciekawości chciałem podładować samochód z publicznej ładowarki pod Kauflandem (AC). Mam adapter kabla Type 2 - Type 1, który mechanicznie pasuje do złącza w ładowarce, ale ta nie rozpoznaje podłączenia samochodu i nie rozpoczyna ładowania.
Ładowarka domowa działa poprawnie.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Dziękuję za każdą podpowiedź - dopiero uczę się tego samochodu.

wyssooki 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2020
Wysłany: 14-08-2025, 13:01   

Cześć,

Też jestem nowym użytkownikiem tego cudu techniki :D Pewnie złączka zła albo ładowarka pod Kauflandem ;) Ja ostatnio dochodzę do wniosku, że ładowanie na publicznych ładowarkach ma chyba już tylko uzasadnienie ekologiczne :/

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 15-08-2025, 23:48   

Na pewno nie ekonomiczne, niestety.

jack78 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.4 PHEV 2020
Wysłany: 17-01-2026, 11:49   

Miesiąc temu stałem sie posiadaczem O3 2.4 PHEV i po początkowym zachwycie i poszukiwaniu adaptera type 2 na type 1, na szczęście zrobiłem sobie kalkulację kosztów ładowania na stacjach i wyszło że taniej jeździć na benzynie.

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2026, 12:56   

Ale phevy nie mają sensu bez ładowania z domowego gniazdka, każdy inny wybór (poza darmowym ładowaniem w pracy :) ) jest dużo bardziej kosztowny.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 17-01-2026, 18:50   

Powiedziałbym, że żaden elektryk nie ma sensu ekonomicznego, jeśli się go ładuje inaczej niż w domu. A co więcej - mi wyszło, że przy zimowym zużyciu prądu na poziomie 14 kWh / 100km taniej jest jeździć na LPG niż nawet na domowym prądzie za 1,1 PLN za kWh.

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2026, 00:17   

14kWh/100 km to większość elektryków nie osiąga latem a nie mówiąc już że zima 20+ kWh/100 km jest normą. Natomiast sposobem na to jest prąd strefowy, chociaż to też nie idealne rozwiązanie.

Mam porównanie i LPG i prądu i dookoła domu tylko elektryk, naprawdę się sprawdza ale w promieniu 50-70km tak żeby było to coś małego i względnie taniego. Dalej to tylko LPG.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 18-01-2026, 16:20   

nemmooo napisał/a:
14kWh/100 km to większość elektryków nie osiąga latem
wiesz, to ma silnik 65KM i zużycie deklarowane na poziomie 12.7
jak był wrzesień czy październik to zszedłem nawet poniżej 10kWh ale nie używałem ani klimy ani ogrzewania - teraz niestety dużo bierze pompa ciepła jak również (domniemam) sama bateria w zimie nie ma łatwo (nie znam się na tym, ale są procesy, które chyba ją podgrzewają/chłodzą w ramach potrzeby - zużywając prąd)

ja mam fotowoltaikę na starych zasadach, dlatego nie liczę tego skrupulatnie - aczkolwiek dotychczas miałem na styk ze zużyciem i zapewne teraz będę już musiał płacić

Odpowiedz do tematu