|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Outlander III - gaśnie po uruchomieniu z start-stop |
| Autor |
Wiadomość |
Moonman
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 150 CVT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: Wczoraj 19:07 Outlander III - gaśnie po uruchomieniu z start-stop
|
|
|
Witajcie.
Oto opis problemu - zaczęło się w zeszłym tygodniu. Samochód po ruszeniu na skrzyżowaniu, z aktywnym systemem start-stop zgasł i nie chciał odpalić. Odpalił po chwili, dojechałem do domu i auto po zgaszeniu nie chciało odpalić. Po ok 30 minutach i ostygnięciu odpaliło normalnie. Sprawdziłem błedy - nic, pojechałem do kolegi na warsztatowy diagnoskop - pokazał jedynie zapisany (nieaktywny) błąd niskiego napięcia. Kolejna diagnostyka w warsztacie specjalizującym się w Mistubishi nie pokazała żadnych błędów. Wymieniłem akumulator (miał 8 lat). Dzisiaj pojezdziłem cały dzień (ok 50-60km), auto odpalało po zatrzymaniu normalnie. Warto dodać, że normalnie wyłączam start-stop i go nie używam. Postanowiłem przetestować, włączyłem, po drugim zatrzymaniu auto nie chciało odpalić przez ponad godzinę. Zaholowane na plac, po 20 min. odpaliło normalnie. Czy ktoś miał podobny przypadek? Podejrzane: czujnik położenia wałka rozrządu (czujnik położenia wału daje odczy kiedy auto probuje odpalić ale nie odpala) albo przekaźnik pompy paliwa. Może macie jakieś doświadczenie w takim temacie? Silnik 2.0 150KM bez gazu, przebieg 77000 km.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Pomógł: 828 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21225 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Wczoraj 19:40
|
|
|
Czujniki powinny raczej wyrzucić błąd.
Sprawdzałeś ładowanie akumulatora ile wynosi.
Czy normalnie podczas odpalania nie dochodzą jakieś dziwne odgłosy z silnika? |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Moonman
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 150 CVT
|
Wysłany: Dzisiaj 7:25
|
|
|
| Ładowanie jest na poziomie 13,8V - ciut mało ale akumulator nie był zresetowany w aucie, był plan na dzisiaj. Silnik nie wydaje żadnych dziwnych odgłosów. Kiedy nie odpalał było wrażenie jakby po prostu nie dostawał paliwa ale gdyby był problem z ciśnieniem, to auto gasłoby nawet podczas normalnej a nie tylko w opisanej sytuacji. Wygląda na to, że wpływ temperatury ma tutaj wpływ bo auto jak jest zimne, odpala bez problemu. |
|
|
|
 |
|
|
|