|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Skrzynia automat hydrokinetyczna |
| Autor |
Wiadomość |
Drizzt
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 3 4N14
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-08-2026, 20:40 Skrzynia automat hydrokinetyczna
|
|
|
Witam. Czy ktoś z was przerabiał temat tuningu skrzyni automatycznej sparowanej z silnikiem diesla 4N14 ? Skrzynia ta bardzo szybko wrzuca wysokie biegi przy niskich obrotach jak się tak normalnie jedzie. Trzeba dość mocno deptać, żeby zmieniała wyżej. "Manualnie", na łopatkach ciągnie super i płynnie zmienia. Czy jest możliwe przeprogramowanie punktów zmian?
Będę wdzięczny za poradę i wskazanie kogoś, kto to ogarnia |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 381 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 09-08-2026, 16:21 Re: Skrzynia automat hydrokinetyczna
|
|
|
| Drizzt napisał/a: | (...)
Skrzynia ta bardzo szybko wrzuca wysokie biegi przy niskich obrotach jak się tak normalnie jedzie. Trzeba dość mocno deptać, żeby zmieniała wyżej. "Manualnie", na łopatkach ciągnie super i płynnie zmienia (...) |
Czy weryfikowałeś punkty zmiany biegów z wykresem maksymalnej mocy i maksymalnego momentu obrotowego silnika?
Czy może przesiadłeś się z silnika benzynowego i wydaje Ci się (nie mówię, że niesłusznie), iż źle zmienia biegi? |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Drizzt
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 3 4N14
|
Wysłany: 13-08-2026, 08:28
|
|
|
| Nie weryfikowałem ale dislem jeżdżę od 25 lat i mam porównanie. Ta skrzynia tak pracuje, żeby wyrobić ekonormy a nie dobrze dla silnika. Szukam warsztatu, który byłby w stanie ją przeprogramować. |
|
|
|
 |
Rumcajs22
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II/III
|
Wysłany: 20-08-2026, 23:51
|
|
|
| Cześć. Od niedawna posiadam o3 w wersji 3.0 z hydrokibetykiem i nurtuje mnie to samo pytanie. Przy jeździe 50km/h automat wrzuca 4, co daje nam ok 1000 obrotów, do tego przy jeździe na tak niskich obrotach występują wibracje. Sam też się zastanawiam czy ktoś to stroi. Słyszałem, że Pan Dawid Tokyo działa cuda i myślę czy nie zadzwonić, ale mając ponad 500km chcę poszukać czegoś bliżej. |
|
|
|
 |
|
|
|