Gaz |
Autor |
Wiadomość |
CZS [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 18:01 Gaz
|
|
|
a wiec tak moje auto niedawno kupione ma gaz bylem ostatnio na przegladzie przed rejestracja hamulce ok koła ok wszystko ok instalacja gaz ok ale gosc do mnie ze on chce certyfikat na ten gaz papierery z numerem butli i roiem produkcji a tu dupa nic takiego nie mam :/ dzwonile do typa co kupilem od niego mowi ze jak sprowadzil z holadii tez mial ten problem bo butla musi wyb polska czy jakos tak ale powiedzial ze on to zalatiwl i powinno byc w papierach a tu ch... nic nie ma obiecal ze poszuka ale mowi ze nic nie znalazl. gaz jest wbity w dowod i wszytko ok no ale nie chca mi podbic bez nr butli :/ wymiana butki 500 zł :/ wiecie moze jak to rozwiaza a moze jestes z trojmiasta i prowadzicei instalacje gazowe ?? prosze pisac bo czas mnie goni |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 18:15
|
|
|
Witam
Ja po sprowadzeniu auta z Holandii miałem ten sam problem. Znalazlem gościa uprawnionwgo do wydawania homologacji na butle. Kosztowało mnie to ok 150-170zł i spokój na 3lata. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 16-06-2007, 12:25
|
|
|
Musisz znaleźć w swoim regionie poprzez serwisy gazownicze inspektora, który wyda Ci atest na butlę(po jej przeglądzie).Kazda butla ma wybity lub przybity rok produkcji.Jeżeli ma mniej niz 10 to dostaniesz atest na dwa lata(w moim przypadku bo mam z 99r) a po tym okresie dodatkowy przegląd i atest na kolejne 10 lat.U mnie w Szczecinie koszt takiego przeglądu i wydanie atestu to wydatek 280 zł. |
|
|
|
 |
CZS [Usunięty]
|
Wysłany: 16-06-2007, 13:52
|
|
|
KURDE JA DZWONIE SZUKAM I WSZEDZIE MOWIA ZE TO NIE MOZLIWE ze musze nowa butle a niekturzy ze cala instalacje do wymiany mam zeby doscac cen papierek :/ |
|
|
|
 |
Tomas79 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-06-2007, 14:07
|
|
|
Zeby dostać homologację na instalację gazową najprawdopodobniej muszisz zmienić instalację, aby otrzymać atest butli też musisz ją wymienić wraz z wielozaworem ok 500zl.
Chyba ze kupisz butle i wielozawór u instlatora takiej firmy jak masz instalacje i dogadasz sie by ci na całą instaalację homologację wystawili!
krótko mówiąc muszisz mieć
- wyciąg ze świadectwa homologacji
- fakrure za montaż
- atest zbiornika
Inaczej w urzędzie kicha - tak mają zapisane w rozporządzeniu.
Pozdro! |
|
|
|
 |
CZS [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2007, 20:18
|
|
|
Załatwione jeszcze tylko rejestracja bo całą resztę mam z głowy
ps. Bardzo proszę o nie pisanie DUŻYMI LITERAMI |
Ostatnio zmieniony przez roch_27 19-06-2007, 20:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.0 EA2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Kwi 2006 Posty: 90 Skąd: krakow
|
Wysłany: 20-06-2007, 19:56
|
|
|
mialem ten sam problem. i wydaje mi sie ze najrozsądniejszym wyjsciem byla wymiana butli. wymienilem butle na uzywana wraz z wielozaworem i polskim wlewem gazu
(mialem juz dosc gdy podjezdzalem na stacje mijala chwila przychodzil spokojnym krokiem pan zeby zatankowac i gdy mu mowie panie holender gosc szedl zpowrotemi znow mijala chwila wracal zaczynal tankowac a tu gaz cieknie bokiem bo redukcja miala np walnieta uszczelke albo pan nie dokrecil jej)
butla 2- letnia wiec praktycznie jak nowa, papiery do tego i jest spokoj. koszt operacji 280 zl wraz z montazem. a najlepsze to bylo to ze po zalozeniu butli w momencie tankowania okazalo sie ze wielozawor jest walniety a ze byl jeszcze na gwarancji to od reki wymienili go na nowy. i w ten oto sposob za 280 zl mam 2 letnia butle i nowy wielozawor wraz z polskim wlewem gazu. |
|
|
|
 |
CZS [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2007, 17:52
|
|
|
ja koncokwe mam do holendra dostalem od goscia co mi sprzedawal a u mnie krzyczeli za butle 500 zl a ze moja jest z pąpa w srodku to jeszcze wiecej bym zabulił :/
dzis go zarejestrowalem ale za to wczoraj przez te je..ne male kulka zachaczylem przy cofainu i nierowna ziemie i mi pekl zderzeak myslame ze sie zaplacze nie duzo ale widac biedny misiek muslialo bolec |
|
|
|
 |
|